Κόσμος

Νέα επίθεση Guardian στον Σούνακ για το ”φάουλ” με τον Μητσοτάκη: ”Άσκοπο διπλωματικό ξέσπασμα”

«Η οξυθυμία δεν είναι καλό θέαμα για έναν πρωθυπουργό» σχολιάζει ο Guardian

Ο Guardian, με νέο του καυστικό δημοσίευμα, ασκεί σφοδρή κριτική στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, με αφορμή το διπλωματικό «φάουλ», με την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του με τον Κυριάκο ΜητσοτάκηΕιδικότερα, ο Guardian κατηγορεί τον Ρίσι Σούνακ για «εσφαλμένη στρατηγική κρίση».

Συγκεκριμένα, σε ένα άρθρο γνώμης-«κόλαφο» για το «άσκοπο διπλωματικό ξέσπασμα» του Σούνακ η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι «η οξυθυμία δεν είναι καλό θέαμα για έναν πρωθυπουργό».

«Ίσως η άρνηση του Ρίσι Σούνακ να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του αυτή την εβδομάδα να ήταν περισσότερο προϊόν υπολογισμού παρά ένα καπρίτσιο -μια στρατηγική έκρηξη οργής για να εκπέμψει το μήνυμα μιας σταθερής στάσης αναφορικά με τη μοίρα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Αλλά ακόμη κι έτσι φάνηκε παιδιάστικη. Ο κ. Σούνακ ίσως όντως να ενοχλήθηκε από τα σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη που παρομοίασε την κατοχή των αρχαίων ελληνικών γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο με το κόψιμο της Μόνα Λίζα στη μέση. Αυτή η παρέμβαση ίσως να αθέτησε μια δέσμευση να μην κάνει εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία. Πιθανότατα, ξεπέρασε τα όρια που πρόβαλε η Ντάουνινγκ Στριτ σε συνομιλίες που ερμηνεύονται διαφορετικά από την ελληνική πλευρά.

Guardian: Σφόδρα υπερβολική η αντίδραση του Σούνακ

Αλλά όπως και να έχει, η ακύρωση της συνάντησης ήταν μια σφόδρα υπερβολική αντίδραση. Είναι αμφίβολο κατά πόσον εντυπωσιάστηκε το εσωτερικό ακροατήριο, ανεξάρτητα από την άποψη που έχουν οι άνθρωποι για το θέμα των μαρμάρων. Στο εξωτερικό φαντάζει σαν επιστροφή μιας μυγιάγγιχτης στάσης και μιας ανασφάλειας που οι γείτονες της Βρετανίας συνδέουν με το Brexit στην πιο πολεμόχαρη κατάστασή του», σημειώνει το άρθρο, τονίζοντας ότι ο Σούνακ ενέτεινε την εντύπωση αυτή με την αντίδρασή του στις ερωτήσεις του ηγέτη των Εργατικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατηγορώντας τον ως υποταγμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και συνεχίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί μια κεντροδεξιά κυβέρνηση σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Μαζί με τον ηγέτη των Τόρηδων θα μπορούσαν να είχαν βρει πολλά κοινά σημεία και ταυτόχρονα να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν στο προφανές σημείο διαμάχης. Ένας πιο έμπειρος πολιτικός από τον κ. Σουνάκ θα μπορούσε να είχε βρει έναν τρόπο να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του χωρίς να καταστρέψει την επίσκεψη.

Ο Guardian κατηγορεί τον Σούνακ για πολιτική αδυναμία

Η αδυναμία βαθμονόμησης μιας διπλωματικής επίπληξης εκφράζει πολιτική αδυναμία και ιδιοσυγκρασιακό ελάττωμα. Η ευέξαπτη πλευρά του χαρακτήρα του πρωθυπουργού σπάνια δεν είναι επιφανειακή. Φαίνεται και στις συνεντεύξεις όταν δεν του αρέσει η ένταση ή η επιμονή των ερωτήσεων. Το χάρισμα μπορεί να υπερεκτιμηθεί και δεν συσχετίζεται αξιόπιστα με την ικανότητα, αλλά η έλλειψη χαρίσματος είναι ένα σαφές μειονέκτημα για έναν ηγέτη.

Η ετοιμότητα του κ. Σούνακ να θυσιάσει τις σχέσεις με ένα κράτος μέλος της ΕΕ αποτελεί επίσης σύμπτωμα μιας ενστικτώδους ευρωσκεπτικιστικής προκατάληψης. Ο πρωθυπουργός αναρριχήθηκε στην κλίμακα ενός Συντηρητικού κόμματος που περιφρονεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και έχει πειστεί ιδεολογικά ότι η Βρετανία πρέπει να επιδιώξει αλλού τα οικονομικά και στρατηγικά της συμφέροντα . Η πραγματικότητα του Brexit θα έπρεπε να είχε διαψεύσει αυτή την κοσμοθεωρία, αλλά είναι πολύ βαθιά ριζωμένη», γράφει, ακόμη, ο Guardian.

Kαι καταλήγει στην ανάλυσή του για το faux pas του Σούνακ: «Ίσως ο πρωθυπουργός απλά να μην νοιάζεται ή ίσως να περιορίζει τις ηπειρωτικές επαφές από φόβο μήπως αναστατώσει τους σκληροπυρηνικούς θιασώτες του Brexit. Όπως και να έχει,κ είναι ένοχος ότι παραμέλησε ένα απαραίτητο στοιχείο της δουλειάς του. Στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, προχώρησε από την αμέλεια στον βανδαλισμό. Οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας θα ανακάμψουν. Αλλά τη μεγαλύτερη ζημιά έχει υποστεί η φιλοδοξία του κ. Σούνακ να τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στη διεθνή σκηνή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο