Οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ προειδοποιούν για την αρπαγή αμυντικής ισχύος της Επιτροπής
Πηγή Φωτογραφίας: bankingnews.gr,Οι κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης —Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Σουηδία— θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Επιτροπή δεν θα καταπατήσει τα δικαιώματά τους καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την αμυντική ολοκλήρωση του μπλοκ.
Οι κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης —Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Σουηδία— θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Επιτροπή δεν θα καταπατήσει τα δικαιώματά τους καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την αμυντική ολοκλήρωση του μπλοκ. «Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα των κρατών μελών», αναφέρουν οι τέσσερις χώρες σε έγγραφο που είδε το POLITICO. Προσθέτουν ότι οποιοδήποτε μέτρο προτείνει η Επιτροπή πρέπει να είναι «κατάλληλο, απαραίτητο και αναλογικό». Το έγγραφο έρχεται αφότου η Επιτροπή, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το POLITICO, προτείνει τη δημιουργία νέων κοινών μέσων προμήθειας καθώς και ενός συστήματος που αντικατοπτρίζει το σχέδιο πωλήσεων στρατιωτικών στο εξωτερικό των ΗΠΑ.
Δεν αντιτίθενται στη φιλοδοξία των Βρυξελλών να διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να ανταγωνιστούν τους αντιπάλους τους που υποστηρίζονται από το Πεντάγωνο, αλλά ούτε θέλουν η Επιτροπή να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο σε βάρος των εθνικών κεφαλαίων.
«Υποστηρίζουμε τη συνολική φιλοδοξία της Επιτροπής να ενισχύσει» την Ευρωπαϊκή Αμυντική Τεχνολογική και Βιομηχανική Βάση (EDTIB), γράφουν οι χώρες σε ένα ανεπίσημο έγγραφο τριών σελίδων, που ονομάζεται non-paper στη διπλωματική γλώσσα. «Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε ενέργειες σε μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω από τα πρώτα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, ιδίως στην καινοτομία και την Ε&Α», συνεχίζει το έγγραφο. «Τέτοιες ενέργειες θα οδηγούσαν φυσικά σε κίνητρα για από κοινού απόκτηση των τελικών προϊόντων».
Στις αρχές του 2024, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton αναμένεται να παρουσιάσει μια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική για να βοηθήσει στην υποστήριξη του στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος της ηπείρου. Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει κυκλοφορήσει αρκετά έγγραφα στις εθνικές αντιπροσωπείες για να λάβει τις απόψεις τους σχετικά με το πώς θα πρέπει να είναι η στρατηγική. Το non-paper της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ιταλίας έχει συζητηθεί στα εργαστήρια που διοργανώνει η Επιτροπή με τα κράτη μέλη πριν από την παρουσίαση της στρατηγικής. Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ που συμμετείχε στη συζήτηση, στον οποίο επετράπη να μιλήσει ανώνυμα για να μιλήσει ελεύθερα, εννέα χώρες έχουν υπογράψει την επιστολή και άλλες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν.
Οι τέσσερις χώρες φιλοξενούν αμυντικούς γίγαντες όπως η Dassault και η Naval Group στη Γαλλία, η γερμανική Rheinmetall, η Leonardo και η Fincantieri στην Ιταλία και η Saab στη Σουηδία. Και ενώ η Σουηδία και η Ιταλία έχουν ισχυρότερους δεσμούς με επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, το μήνυμα και από τους τέσσερις είναι το ίδιο: Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, εφόσον ο ανταγωνισμός διατηρείται πλήρως και η όρεξη των Βρυξελλών να αρπάξει πρόσθετες εξουσίες είναι συγκρατημένος. Οι χώρες λένε ότι προτιμούν να βελτιστοποιήσουν τα υπάρχοντα πλαίσια συνεργασίας παρά να εφεύρουν νέα.
«Μια στρατηγική αμυντικής βιομηχανίας θα πρέπει να βασίζεται σε ήδη καθιερωμένες αμυντικές πρωτοβουλίες και δράση της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτά τα μέσα χρησιμοποιούνται και βελτιστοποιούνται για την υποστήριξη του EDTIB», γράφουν οι τέσσερις. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, τα έργα Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας και η ανάπτυξη δυνατοτήτων μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας συμβάλλουν ήδη στην αύξηση της διαλειτουργικότητας και στην προώθηση των κοινών προμηθειών «χωρίς περιορισμό του ανταγωνισμού».
Η ισχύς του EDTIB βασίζεται στην προϋπόθεση ότι «παραμένει ευέλικτο και γρήγορα προσαρμόσιμο στις νέες προκλήσεις» — που σημαίνει υποστήριξη για τις εταιρείες διατηρώντας παράλληλα τον ανταγωνισμό και απορρίπτοντας τα μονοπώλια, είπε ο διπλωμάτης της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα εθνικά κεφάλαια θα πρέπει να πρωτοστατήσουν, γράφουν οι τέσσερις. «Η υποστήριξη και η ανάπτυξη του EDTIB απαιτεί την προσπάθεια όλων των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σύμφωνα με τους αντίστοιχους ρόλους και τις αρμοδιότητές τους», ανέφερε η εφημερίδα.
Πηγή: politico.eu//JACOPO BARIGAZZI AND LAURA KAYALI
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας