Διεθνή

Το επόμενο αφεντικό του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προέρχεται από έναν μεγάλο αμυντικό προϋπολογισμό

Το επόμενο αφεντικό του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προέρχεται από έναν μεγάλο αμυντικό προϋπολογισμό

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Οι ηγέτες της Βαλτικής υποστηρίζουν ότι οι χώρες τους αξίζουν να έχουν μεγαλύτερο λόγο, καθώς είχαν δίκιο προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η Ρωσία, ενώ η Δυτική Ευρώπη τους αγνόησε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Krišjānis Kariņš απέρριψε την άποψη ότι ένας υποψήφιος της Βαλτικής είναι πολύ προκλητικός για τη Μόσχα.

Ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι από μια χώρα που έχει εκπληρώσει τον στόχο αμυντικών δαπανών της συμμαχίας στο 2% του ΑΕΠ, δήλωσε στο POLITICO ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Krišjānis Kariņš. Ο Kariņš, πρώην πρωθυπουργός που έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να διαδεχθεί τον Jens Stoltenberg ως ηγέτη του ΝΑΤΟ εάν λάβει την υποστήριξη της λετονικής κυβέρνησης, απάντησε επίσης στην πρόταση ότι ένας γενικός γραμματέας από μια χώρα της Βαλτικής θα θεωρηθεί πρόκληση από το Κρεμλίνο. . Μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία λέγεται ότι ευνοούν τον απερχόμενο Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte, αν και ο Kariņš και ο Εσθονός πρωθυπουργός Kaja Kallas έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Οι ηγέτες της Βαλτικής υποστηρίζουν ότι οι χώρες τους αξίζουν να έχουν μεγαλύτερο λόγο, καθώς είχαν δίκιο προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η Ρωσία, ενώ η Δυτική Ευρώπη τους αγνόησε.

«Στη Βαλτική, κατά μία έννοια κρούαμε το προειδοποιητικό καμπανάκι ότι η Ρωσία οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση», είπε. «Η Τσετσενία, που πολλοί έχουν ξεχάσει, Γεωργία 2009, [η] προσάρτηση [της Κριμαίας] το 2014 — είδαμε την πρόοδο, παρακολουθούμε τη ρητορική, εξετάζουμε την επίσημη τεκμηρίωσή τους, κοιτάμε τις ομιλίες του [Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ] Πούτιν με την πάροδο του χρόνου , και έχουμε δει μια πολύ, πολύ αρνητική κατεύθυνση, την οποία έχουμε μοιραστεί με τους συμμάχους μας». Μιλώντας στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Kariņš τόνισε τον στόχο της Λετονίας να δαπανήσει πάνω από τον στόχο του 2% το επόμενο έτος. Υπό τον Rutte, η Ολλανδία δεν κατάφερε να πετύχει αυτόν τον στόχο.

“Πιστεύω ότι είναι ένας σημαντικός δείκτης, γιατί αφιερώνουμε πολύ χρόνο μιλώντας για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας”, είπε ο Kariņš. «Αν ο επόμενος γενικός γραμματέας προέρχεται από ένα από τα κράτη που στην πραγματικότητα συνεδριάζει ή υπερβαίνει αυτή τη δέσμευση, διευκολύνει το επιχείρημα, γιατί είναι ο γενικός γραμματέας που πρέπει να μιλήσει με τα μέλη που δεν συνεδριάζουν ακόμη και να τα πείσει. ” Κάλεσε επίσης τη συμμαχία να επιλέξει έναν «αποδεδειγμένο οικοδόμο συναίνεσης», δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ θα έχει 32 μέλη μόλις η Τουρκία και η Ουγγαρία εγκρίνουν την προσφορά της Σουηδίας.

Τα κράτη πρώτης γραμμής έχουν αυξημένη επίγνωση του κινδύνου που θέτει η Ρωσία, υποστήριξε. «Από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ στις περιοχές, οι Βαλτικές ενδιαφέρονται περισσότερο για τη σταθερότητα, που σημαίνει τη μη πρόκληση», είπε. «Επειδή έχουμε μια πολύ ανοιχτή κατανόηση ότι, Θεός φυλάξοι, [αν υπάρχει] οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι στην αυλή μας». Η θητεία του Στόλτενμπεργκ λήγει τον Οκτώβριο, αλλά ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ δήλωσαν ιδιωτικά ότι αναμένουν η επιλογή του διαδόχου του να διευθετηθεί νωρίτερα για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα.

Πηγή: politico.eu//BY STUART LAU

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments