Λιβάνιος: Επιστολική ψήφος, το βήμα που άργησε αλλά γίνεται [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: [363607] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
«Όλοι οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα μπορούν να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο, ενώ και οι εντός επικρατείας ψηφοφόροι θα μπορούν προαιρετικά να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος».
Με αφορμή την παραπάνω ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, στο Υπουργικό Συμβούλιο, της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος γράφει για τις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η επιστολική ψήφος στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.
Όλο η ομιλία:
«Επιστολική ψήφος λοιπόν! Ο Πρωθυπουργός στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε τη σημαντική θεσμική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που αλλάζει τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών για πρώτη φορά μετά το 1926 και την αντικατάσταση του σφαιριδίου από το ψηφοδέλτιο.
Και το 2019, όταν για πρώτη φορά δόθηκε η διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος σε πολίτες που βρίσκονται εκτός των ορίων της επικράτειας, αλλά και τον προηγούμενο Ιούλιο, όταν με ευρεία πλειοψηφία άρθηκαν τα κριτήρια, πολλοί εκπρόσωποι των αποδήμων ανά τον κόσμο, ζητούσαν αυτό που είναι αυτονόητο σε πολλές χώρες.
Την επιστολική ψήφο. Τη δυνατότητα, δηλαδή, να μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ένας ψηφοφόρος από τον τόπο όπου κατοικεί και να μην χρειάζεται να μεταβεί δεκάδες, εκατοντάδες ή σε ορισμένες περιπτώσεις και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο του.
Ταυτόχρονα, όμως, ακούγαμε και τη φωνή όσων δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους εποχιακούς εργαζόμενους, όσους εργάζονται την ημέρα των εκλογών, ακόμα και των φοιτητών ή των μαθητών των τελευταίων τάξεων του λυκείου.
Και μετά από τις τέσσερεις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, χύθηκε άπειρο μελάνι, έγιναν πολλές κουβέντες για την αποχή. Και ένα από τα ερωτήματα είναι κατά πόσο το ίδιο το κράτος, λαμβάνει από την πλευρά του τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της συμμετοχής.
Η αύξηση της αποχής δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά απασχολεί διαχρονικά και τα κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, τα οποία προτρέπουν τα κράτη να εξετάσουν τρόπους διευκόλυνσης του εκλογικού δικαιώματος, όπως είναι η επιστολική ψήφος.
Η απάντηση, λοιπόν, σε όλα τα ανωτέρω ζητούμενα είναι ουσιαστική, αλλά ταυτόχρονα και θεσμική. Όλοι οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα μπορούν να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο, ενώ και οι εντός επικρατείας ψηφοφόροι θα μπορούν προαιρετικά να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος.
Η διαδικασία θα είναι από την αρχή έως το τέλος είναι απλή, ασφαλής και ενσωματώνει όλες τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια.
Θα τηρηθούν ευλαβικά οι κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών οργανισμών και θεσμικών φορέων. Ο ψηφοφόρος θα παραλαμβάνει τον φάκελό του, θα υπάρχουν πλήρεις και αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο επιλογής του συνδυασμού που επιθυμεί και των υποψηφίων και με απόλυτη διαφάνεια και ασφάλεια, η ψήφος του θα συλλέγεται και θα καταμετριέται από υψηλού κύρους εφορευτικές επιτροπές την ίδια ώρα με τα εκλογικά τμήματα της χώρας.
Κανένα κόμμα, κανένας πολίτης δεν πρέπει να φοβηθεί αυτό το νέο βήμα. Είναι μια ριζοσπαστική προοδευτική μεταρρύθμιση με στόχο την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Είναι η ώρα να κάνουμε τη φωνή μας πιο ισχυρή και πιο ουσιαστική στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας