Τεχνολογία

Η Google επιβεβαίωσε τη δέσμευση της εταιρείας για τη δημιουργία data center

Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region στη χώρα μας θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία 2,2 δισ. ευρώ στην οικονομία ως το 2030, υποστηρίζοντας τη δημιουργία πάνω από 19.400 θέσεις εργασίας.

Η Google επιβεβαίωσε σήμερα τη δέσμευση της εταιρείας για τη δημιουργία data center στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, μια επένδυση που είχε ανακοινωθεί αρχικά πριν από περίπου 14 μήνες.

Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region στη χώρα μας θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία 2,2 δισ. ευρώ στην οικονομία ως το 2030, υποστηρίζοντας τη δημιουργία πάνω από 19.400 θέσεις εργασίας.

Η σχετική επιβεβαίωση έγινε στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης για τα 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα της Google στην οποία παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε συζήτηση για τις ευκαιρίες που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα για την Ελλάδα και τον κόσμο με τον αντιπρόεδρο Μηχανικής και Έρευνας της αμερικανικής εταιρείας, Γιόσι Ματίας και τη γενική διευθύντρια Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, στο οποίο στεγάζεται μέρος των Συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο από την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ίδια όμως στιγμή δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης της νέας αυτής τεχνολογίας.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση σε θέματα δεοντολογίας και ρυθμιστικά ζητήματα που συνδέονται με την AI επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά στον κώδικα δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Όσον αφορά στη Google και την Ελλάδα, προσβλέπουμε να εργαστούμε, όπως κάνουμε, σε πολλά χρήσιμα έργα που θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, όπως έχουμε ήδη πράξει: να προσφέρουμε απλές ψηφιακές δεξιότητες ή να εξετάσουμε πώς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να προωθήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτά είναι απλά προβλήματα, δεν χρειάζεται να αναλογιστούμε όλα τα πολύπλοκα ηθικά θέματα που προκύπτουν όταν αντιμετωπίζουμε πιο περίπλοκα ζητήματα».

Αναφερόμενος στην ανάγκη για μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην τεχνολογία ο Γιόσι Ματίας εξήγησε: «Η πρώτη αρχή της Google, όπως αναγράφεται στα AI Principles της εταιρείας, είναι “Να είσαι κοινωνικά επωφελής”. Πρόσθεσε επίσης πως, «εστιάζοντάς στις ανάγκες της κοινωνίας, εργαζόμενοι σε ένα διεπιστημονικό και συλλογικό ερευνητικό πλαίσιο και μετρώντας τον αντίκτυπο στην κοινωνία, οδηγούμαστε σε λύσεις με βάση την ΑΙ που είναι ουσιαστικές, μακροπρόθεσμα ωφέλιμες και ευεργετικές. Από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και το μετασχηματισμό του κλάδου της υγείας, μέχρι την προσπάθεια να καταστεί ο ψηφιακός κόσμος πιο προσιτός, στόχος μας είναι να εφαρμόζουμε την ΑΙ με υπεύθυνο τρόπο και να βοηθάμε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε σε όλο τον κόσμο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση σε τρεις τομείς της δημόσιας ζωής στους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε καταρχήν στην κλιματική αλλαγή και στον τρόπο με τον οποίο εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης ακραίων καιρικών φαινομένων μπορούν να δίνουν πιο ακριβείς εκτιμήσεις.

Δεύτερος τομέας είναι αυτός της Υγείας, στον οποίο όπως είπε παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες με μεγάλο αριθμό νέων εργαλείων σε επίπεδο επιστημονικής έρευνας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην ανακάλυψη ερευνητών της Google DeepMind 2,2 εκατ. νέων κρυσταλλικών δομών που ανοίγουν τον δρόμο για πρόοδο σε ένα εύρος πεδίων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως προηγμένους υπολογισμούς, καταδεικνύοντας την δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης να ανακαλύπτει νέα υλικά.

Ο τρίτος τομέας που μπορεί να ωφεληθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα είναι ακόμη μεγαλύτερες λόγω της δυνατότητας των νέων τεχνολογιών πρακτικά να μπορούν να παράγουν κείμενο και ομιλία.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σημειώσει την ανάγκη αντιμετώπισης ζητημάτων που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη και έχουν να κάνουν με την παραπληροφόρηση, τα fake news, τα deepfakes και γενικότερα ζητήματα που συνδέονται με την γενικότερη λειτουργία της Δημοκρατίας, διεθνώς. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τέτοιου είδους θέματα απαιτούν τη στενή συνεργασία των εταιρειών τεχνολογίας με τις κυβερνήσεις.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει η τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε τομέα της δημόσια διοίκησης καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά δεν υπάρχει τομέας ο οποίος να μην επηρεάζεται. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ιδιωτικό τομέα, με το οικοσύστημα των startups και τις δυνατότητες ανάπτυξης που μπορεί να προσφέρουν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Μιλώντας για την ταχύτητα της τεχνολογικής προόδου, η Πέγκυ Αντωνάκου επισήμανε ότι η δημιουργία νέων ευκαιριών και δυνατοτήτων μπορεί να βοηθήσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. «Παρότι είναι συναρπαστικό να παρακολουθούμε όλες αυτές τις τολμηρές καινοτομίες, το σημαντικό είναι να γίνονται σωστά. Η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή: το θέμα είναι πώς την αξιοποιείς. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Από την παραγωγή εμβολίων μέχρι την ουδετεροποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει την προοπτική να λύσει μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας και να ωφελήσει αμέτρητες ζωές. Αλλά επειδή πρόκειται για μία νέα και ανερχόμενη τεχνολογία, υπάρχει κίνδυνος κατάχρησης της».

Από την πλευρά του, ο Γιόσι Ματίας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τις κυβερνήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους μεγάλους “παίκτες” του κλάδου της τεχνολογίας, για την υποστήριξη της εξέλιξης και την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών: «Θεωρούμε αποστολή μας την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης με τρόπο τολμηρό, αλλά υπεύθυνο και, σε συνεργασία με τους εταίρους μας – τις κυβερνήσεις, τον ακαδημαϊκό κλάδο, τα διάφορα οικοσυστήματα και τις ΜΚΟ – τη δημιουργία τεχνολογικών λύσεων που συμπληρώνουν και στηρίζουν τις προσπάθειες τους. Μαζί, είμαστε πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, η λύση των οποίων έμοιαζε αδύνατη μέχρι σήμερα – από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι την ευρύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη».

Πηγή: ot.gr//Γιώργος Πολύζος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο