Ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά της ανεργίας
Πηγή Φωτογραφίας: [365211] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ" (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Τα καλά νέα είναι ότι η ανεργία έχει μειωθεί στα προ της κρίσης επίπεδα και είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω. Το ποσοστό ανεργίας έσπασε το φράγμα του 10% και επέστρεψε στο επίπεδο του Ιανουαρίου 2009 για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 100.000 λιγότεροι άνθρωποι είναι άνεργοι σε σχέση με πέρυσι.
Αυτό το αποτέλεσμα δεν προήλθε από μόνο του. Η μείωση της ανεργίας οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη που παραμένει μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (τρίτη υψηλότερη στην ευρωζώνη το 2023), στη σημαντική αύξηση των επενδύσεων που αναμένεται να συνεχιστεί, με σημαντική ώθηση από τα κονδύλια της ανασυγκρότησης, και στη συμβολή των εξαγωγών στο ΑΕΠ.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: από 17,4% τον Ιούλιο του 2019, το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί στο 9,6% τον Οκτώβριο του 2023- οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε τέσσερα χρόνια είναι εξαιρετικό. Τον Οκτώβριο του 2022, το ποσοστό ανεργίας ήταν 11,8%- πιο πίσω, ήταν 14,7% το 2021, 17,6% το 2020 και 17,9% το 2019.
Μια μείωση της ανεργίας κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες δεν θα έπρεπε να σημαίνει μείωση της έλλειψης εργατικού δυναμικού; Θα κάλυπτε 160.000 κενές θέσεις εργασίας από τις κατασκευές, 50.000 από τον τουρισμό και 80.000 από τη γεωργία.
Η παρέμβαση σε αυτό του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη είναι διαφωτιστική: «Οι συμπολίτες μας δεν θέλουν να κάνουν χειρωνακτική εργασία. Έχουμε εργατικό δυναμικό σχετικά γερασμένο, που δεν θέλει να κάνει χειρωνακτικές εργασίες και δεν έχει απόλυτη ταύτιση με τις ανάγκες της σημερινής αγοράς εργασίας”.
Το πρόβλημα των ελλείψεων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, “εντείνεται από το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας δεν θέλουν να κάνουν και χειρωνακτική εργασία. Ψηφίσαμε νόμο όπου κάποιος που είναι μακροχρόνια άνεργος μπορεί να κάνει αίτηση να πάρει 50 ευρώ την ημέρα επιδότηση συν το μισθό που θα πάρει από τον επιχειρηματία που θα τον προσλάβει για να κάνει αγροτικές εργασίες, χωρίς να χάσει την κάρτα του μακροχρόνιου ανέργου, χωρίς να χάσει κανένα από τα επιδόματα που λαμβάνει. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2021. Μέχρι σήμερα ξέρετε πόσοι έχουν κάνει χρήση του νόμου; Μηδέν. Ούτε ένας. Εγώ έψαξα να βρω έναν για να τον κάνω τουίτ και να… ο ήρωας που πήγε, ο ένας. Δεν πήγε ούτε ένας».
Κι ακόμη, αναφορικά με τα σύγχρονα εργασιακά προγράμματα reskilling και up skilling, “πι ελληνικές επιχειρήσεις την θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ως βάρος. Στην Ευρώπη, όλες οι σοβαρές επιχειρήσεις επενδύουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους. Όλο αυτό δημιουργεί ως αποτέλεσμα να έχουμε μείνει πίσω και στη δια βίου εκπαίδευση. Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα”.
Ωστόσο, η πτώση του ποσοστού ανεργίας κάτω από το 10% για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια είναι μια πρώτη κατάκτηση. Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι να τερματιστεί αυτή η μείωση σε ένα μήνα, αλλά να σταθεροποιηθεί το 2024 και να διατηρηθεί κάτω από το 10% για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας