Οι ερχόμενες ευρωεκλογές αντανακλούν πρωταρχικά τους πολιτικούς συσχετισμούς της επόμενης τριετίας και είναι η κάλπη που θα έρθει να κλείσει έναν μακρύ εκλογικό κύκλο, μετά από μια περίοδο μετεκλογικών ανακατατάξεων για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και για τον κοινοβουλευτικό χάρτη.
Οι πολιτικοί αρχηγοί – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κατσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – έχουν διαφορετικούς στόχους και διαφορετικές προσδοκίες.
Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί προπαρασκευαστικές εργασίες σε επίπεδο συντονισμού και μελλοντικών σχεδίων δράσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και περιμένουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Ο γαλάζιος στόχος είναι η εξασφάλιση ενός “υψηλού ποσοστού”, που θα ενισχύσει την πολιτική ηγεμονία του κυβερνώντος κόμματος. Η ΝΔ, πάντως, σημείωσε έναν πρώτο “αιφνιδιασμό” των αντιπάλων της με την ανακοίνωση της επιστολικής ψήφου.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως για τον πρόεδρό του, η ευρωκάλπη αποτελεί το σημαντικότερο προσκλητήριο και το ραντάρ της προσοχής της Κουμουνδούρου στρέφεται, μεταξύ άλλων, και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, του δεύτερου κόμματος στις δημοσκοπήσεις.
Όπως έχει αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης «τους στόχους μας θα τους προσδιορίσουμε συλλογικά και συλλογικά θα κριθούμε για το αν θα τους επιτύχουμε ή όχι».
Και η ρήση αφορά το ορόσημο των ευρωεκλογών που προφανώς και στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται πως κρίνονται μια σειρά ζωτικών πλέον θεμάτων για τον χώρο τους.
Η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης ως ένα βήμα προς τον ευρύτερο στόχο της διεκδίκησης της κυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές, ειδικά με φόντο τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Επισήμως, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσει αριθμητικούς στόχους για τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι η αμφισβήτηση της κυβέρνησης στις εθνικές εκλογές του 2027 είναι βασικός στόχος και ότι η ευρωπαϊκή μάχη του 2024 είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Ωστόσο, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να αποδείξει στα εκλογικά αποτελέσματα ότι το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις: μετά την κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για ένα ποσοστό γύρω στο 18%. Πρόκειται για το ποσοστό που συγκέντρωσε η ριζοσπαστική αριστερά στις εθνικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.