Πολιτική

Σκέρτσος: Σημαντική η συνάντηση με τον Ερντογάν για να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν

Σκέρτσος: Σημαντική η συνάντηση με τον Ερντογάν για να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Η συνάντηση με τον Ερντογάν έχει δρομολογηθεί και είναι σημαντική για τον εντοπισμό και την εστίαση όσων μας ενώνουν με την Τουρκία. Μας ενδιαφέρουν οι σχέσεις καλής γειτονίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Άκης Σκέρτσος.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν έχει δρομολογηθεί και είναι σημαντική για τον εντοπισμό και την εστίαση όσων μας ενώνουν με την Τουρκία. Μας ενδιαφέρουν οι σχέσεις καλής γειτονίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Άκης Σκέρτσος.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν έχει δρομολογηθεί και είναι σημαντική για τον εντοπισμό και την εστίαση όσων μας ενώνουν με την Τουρκία. Μας ενδιαφέρουν οι σχέσεις καλής γειτονίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Άκης Σκέρτσος.

«Έχουμε δρομολογήσει αυτή τη σημαντική συνάντηση για να εντοπίσουμε και να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν με την Τουρκία και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, είναι συγκεκριμένες, είναι γνωστές, δεν θα επιμείνουμε όμως σε αυτές, θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο για να απομακλιμακώσουμε την ένταση η οποία είχε προκύψει όλα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στην ΕΡΤ  για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

«Μας ενδιαφέρει αν μη τι άλλο να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, ηρεμία στα σύνορά μας, αποκλιμάκωση των έντονων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών για τις οποίες έχει έναν ρόλο και μία ευθύνη η Τουρκία, άρα θα εστιάσουμε σε αυτά κι αν μπορούμε να βρούμε και λύση στα διμερή ζητήματα που μας απασχολούν ακόμα καλύτερα».

«Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι να χτίσουμε ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με την τουρκική ηγεσία. Και οι δύο πλευρές έχουν ανανεώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό τους. Είχαμε πρόσφατες εκλογές και στην Τουρκία και στην Ελλάδα και έχουν δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός μας και ο Τούρκος Πρόεδρος ότι επιθυμούν να αποκαταστήσουν, αν μη τι άλλο σχέσεις καλής γειτονίας. Οπότε σε αυτό θα εστιάσουμε, ο πήχης είναι αυτός κι από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, οτιδήποτε επιπλέον προκύψει είναι καλό να έρθει και είναι ευπρόσδεκτο».

Η επίλυση της βασικής διαφοράς των δύο χωρών, που αφορά θαλάσσιες ζώνες δηλαδή, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι ακόμη μακριά; «Θα τα δούμε όλα. Επαναλαμβάνω οικοδομείται αυτή τη στιγμή, μέρα μέρα, με βάση τις επαφές που γίνονται στο διπλωματικό επίπεδο, μια νέα κατάσταση. Έχουμε μπει σε ένα νέο κεφάλαιο, το οποίο εμείς από την πλευρά μας, αν μη τι άλλο προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς και να το κρατήσουμε σε αυτή σε επίπεδο καλής γειτονίας», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

Σχετικά με την άποψη του Αντώνη Σαμαρά να μη γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι «οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, του κυρίου Σαμαρά είναι γνωστές, έχουν διατυπωθεί παγίως. Από κει και πέρα ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει συγκεκριμένες προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις. Η αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία είναι μία από αυτές και πάνω σ’ αυτόν τον δρόμο βαδίζει».

Η επιστολική ψήφος

Είναι μία ιστορική στιγμή η επιστολική ψήφος, σημείωσε ο Άκης Σκέρτσος. «Να θυμίσω ότι καθολική ψήφος για τους άνδρες θεσπίστηκε το 1844, για τις γυναίκες έναν αιώνα αργότερα και κάτι παραπάνω το 1952. Και αυτή τη στιγμή γίνεται το τελευταίο βήμα για να πετύχουμε τη λεγόμενη καθολικότητα της ψήφου.

Όπως είπε και νωρίτερα ο κύριος Μποτόπουλος, που είναι βασικό προαπαιτούμενο για μια δημοκρατία, ώστε να μπορούμε να θωρακίσουμε τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών που έχουν εκλογικό δικαίωμα, είτε κατοικούν εντός Ελλάδος είτε κατοικούν εκτός Ελλάδος. Αυτό το οποίο ανακοινώθηκε χθες είναι ουσιαστικά η ενσωμάτωση και στην ελληνική πραγματικότητα, στην ελληνική πολιτειακή πραγματικότητα, μιας κατάκτησης η οποία ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο εδώ και δεκαετίες, μην σας πω και παραπάνω από ενάμιση δύο αιώνες.

Στην Αμερική, επιστολική ψήφο απέκτησαν στον εμφύλιο πόλεμο, δηλαδή τον 19ο αιώνα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι τουλάχιστον 15 ή 16 χώρες που εφαρμόζουν την επιστολική ψήφο. Επαναλαμβάνω, είναι μια κατάκτηση δημοκρατική. Είναι μια διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και ειδικά προς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ψηφίσουν με τον παραδοσιακό τρόπο, ο οποίος προφανώς και διατηρείται. Δεν μιλάμε επομένως για έναν πειραματισμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments