Nέα της αγοράς

Πετρέλαιο: «Τρενάκι του τρόμου» οι τιμές – Σε μια μέρα μέσα στον Οκτώβριο οι τιμές μεταβλήθηκαν κατά 6%

Πετρέλαιο: «Τρενάκι του τρόμου» οι τιμές – Σε μια μέρα μέσα στον Οκτώβριο οι τιμές μεταβλήθηκαν κατά 6%

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι traders δείχνουν με το δάχτυλο ως υπευθύνους μια αδιαφανή ομάδα αλγοριθμικών διαχειριστών κεφαλαίων, γνωστή ως σύμβουλοι συναλλαγών εμπορευμάτων.

Η αγορά πετρελαίου δεν ήταν ίσως ποτέ άλλοτε ένα «τρενάκι του τρόμου» όπως σήμερα.

Η αγορά πετρελαίου δεν ήταν ίσως ποτέ άλλοτε ένα «τρενάκι του τρόμου» όπως σήμερα. Μόνο κατά τους τελευταίους δύο μήνες, οι τιμές βρέθηκαν κοντά στο να αγγίξουν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, για να καταλήξουν τελικά στα 70 δολάρια. Σε μια μέρα μέσα στον Οκτώβριο, οι τιμές μεταβλήθηκαν κατά 6%. Και μέχρι στιγμής το 2023, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 2 δολάρια την ημέρα 161 φορές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Αυτό που συμβαίνει δεν μπορεί να εξηγηθεί εξ ολοκλήρου από τις…μηχανορραφίες του ΟΠΕΚ ή τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ενώ τα θεμελιώδη στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης εξακολουθούν να υπαγορεύουν τους εμπορικούς κύκλους των τιμών των εμπορευμάτων, η καθημερινή δραστηριότητα της διαπραγμάτευσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού κυριαρχείται όλο και περισσότερο από κερδοσκοπικές δυνάμεις, τροφοδοτώντας τη μεταβλητότητα και οδηγώντας σε μια αποσύνδεση μεταξύ των φυσικών και των χρηματιστηριακών αγορών.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι traders δείχνουν με το δάχτυλο ως υπευθύνους μια αδιαφανή ομάδα αλγοριθμικών διαχειριστών κεφαλαίων, γνωστή ως σύμβουλοι συναλλαγών εμπορευμάτων.

Ισχυρή δύναμη

Παρά το τετριμμένο όνομά τους, οι CTAs έχουν αναδειχθεί σε μια ισχυρή δύναμη στην αγορά πετρελαίου. Αν και αποτελούν μόλις το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων σε διαχειριζόμενα κεφάλαια στο πετρέλαιο των ΗΠΑ, οι CTAs αποτέλεσαν σχεδόν το 60% του καθαρού όγκου συναλλαγών φέτος με βάση ορισμένες μετρήσεις, σύμφωνα με την Bridgeton Research Group, η οποία παρέχει αναλύσεις για συναλλαγές που εξυπηρετούνται από υπολογιστές.

Αν και είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί το μέρος του συνολικού όγκου συναλλαγών που ελέγχεται από τους CTAs, οι αλγόριθμοι φαίνεται να εγκολπώνουν περί το 70% των συναλλαγών αργού πετρελαίου σε μια ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία της TD Bank και της JPMorgan.

«Θα σας σοκάρει απόλυτα το πόσο διευρυμένες είναι οι δυνατότητές τους», δήλωσε ο Ilia Bouchouev, πρώην trader και διευθύνων σύμβουλος της Pentathlon Investments, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Είναι πιθανώς μεγαλύτερες από ό,τι η BP, η Shell και η Koch μαζί».

Παραγκωνισμός παραδοσιακών επενδυτών

Οι φετινές ασταθείς διακυμάνσεις των τιμών εντείνονται εξαιτίας αυτών των bots, όπως αναφέρουν σε συνεντεύξεις τους περισσότεροι από δώδεκα traders, αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων που εργάζονται στην αγορά πετρελαίου. Έχουν δημιουργήσει αναταραχή στις τιμές των εμπορευμάτων από τη βενζίνη έως τον χρυσό, έχουν παραγκωνίσει τους παραδοσιακούς επενδυτές, έχουν προκαλέσει την οργή του ΟΠΕΚ και έχουν προκαλέσει την οργή του Λευκού Οίκου.

Αυτό που κάνει τους αλγοριθμικούς CTAs τόσο αποσταθεροποιητικούς είναι ότι συνήθως ακολουθούν κάποιες τάσεις, υπερθεματίζοντας. Όταν οι τιμές πέφτουν, πουλάνε, οδηγώντας τες ακόμη χαμηλότερα. Και, το πιο ανησυχητικό για τους καταναλωτές είναι ότι το ίδιο ισχύει και στην άνοδο.

Πηγή: ot.gr//Γιάννης Αγουρίδης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments