Τι σηματοδοτεί η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της στη βαθμίδα BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+ .
Είναι ο τέταρτος οίκος που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος κατατάσσει στην επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είχαν προηγηθεί ο Scope Ratings τον Αύγουστο, ο DBRS τον Σεπτέμβριο και ο S&P τον Οκτώβριο.
Η Fitch χορήγησε επίσης στη χώρα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, τη δεύτερη μεταξύ των τριών μεγάλων αμερικανικών οίκων αξιολόγησης μετά την S&P. Αυτό θα ενθαρρύνει περισσότερους θεσμικούς επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, αυξάνοντας τις εισροές κεφαλαίων και βοηθώντας περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις να περιορίσουν το κόστος δανεισμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fitch, οι κύριοι παράγοντες πίσω από την αναβάθμιση είναι η ευνοϊκή δυναμική του χρέους της Ελλάδας, η δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή, η ανθεκτική ανάπτυξη, η συνέχεια της πολιτικής και το βελτιωμένο τραπεζικό σύστημα.
Το 2022, οι καθαρές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 20 ετών. Με τη χώρα μας να απολαμβάνει και πάλι καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Άλλωστε, η χώρα αναπτύσσεται σταθερά ταχύτερα από τη ζώνη του ευρώ και η επίδοση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό, μέχρι το 2024.
Επιπλέον, η κυβέρνηση στοχεύει σε διπλασιασμό του πλεονάσματος του πρωτογενούς ισοζυγίου στο 2,1% του ΑΕΠ το νέο οικονομικό έτος, ενώ το ελληνικό δημόσιο βρίσκεται σε διαδικασία εξόδου από τις τράπεζες, με την πρώτη πώληση από την Εθνική να προσελκύει ήδη διεθνή βαριά ονόματα στο μετοχολόγιο της. Εν τω μεταξύ, το χρέος συνεχίζει να επιβραδύνεται, με την πρόωρη αποπληρωμή των μνημονιακών δανείων, συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου ύψους 5,3 δισ. ευρώ, και την πρώτη πώληση της ελληνικής κυβέρνησης από την Εθνική να προσελκύει ήδη διεθνή βαριά ονόματα στο μετοχολόγιό της.
Όλα αυτά αντανακλώνται ήδη στις επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών μετράει αντίστροφα για την αναβάθμισή του σε ώριμη αγορά, η οποία θα προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια έως και δεκαπλάσια του ποσού που έχει επενδυθεί μέχρι σήμερα.
Οι κινήσεις των τραπεζών στο Χρηματιστήριο προεξοφλούν την επακόλουθη αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου. Καθώς οι κρατικές αξιολογήσεις και το κόστος χρηματοδότησης αποτελούν επίσης σημεία αναφοράς για την ιδιωτική χρηματοδότηση που αντλούν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες θα μπορέσουν να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησής τους από την αγορά. Συνεπώς, η μείωση εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 30%-40%. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση, η επενδυτική βαθμίδα θα οδηγούσε σε μείωση του κόστους επιτοκίου κατά 8 δισ. ευρώ για μελλοντικές εκδόσεις MREL (ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμο χρέος) και θα βελτίωνε την ποιότητα των χαρτοφυλακίων των τίτλων των τραπεζών που συγκροτούνται πρωτίστως από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας