Η προσέγγιση win – win του Ερντογάν και οι προσδοκίες της Ελλάδας
Πηγή Φωτογραφίας: [362481] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Την ελπίδα ότι η επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα θα σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το ότι η ελληνική πλευρά ακολουθεί μια περισσότερο μετριοπαθή στάση ενόψει της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ).
Κατά τη διάρκεια της πτήσης του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου είχε παραβρεθεί για τη Διάσκεψη για το Κλίμα COP28, o Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε κάποια ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αλλά πως υπάρχει χώρος για βελτίωση σε κάποια άλλα.
«Ελπίζω σε μια νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους και λιγότερους εχθρούς», τόνισε ο Ερντογάν.
«Επισκεπτόμαστε τον γείτονα, θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε. Εάν δεν εμπλακούμε αμφότεροι σε συμπεριφορές που θα βλάπτουν τα συμφέροντα της άλλης πλευράς, δεν υπάρχει πρόβλημα…Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος.
«Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν αμέσως. Υπάρχουν όμως και θέματα που μπορούμε να λύσουμε αμέσως και που θα διευρύνουν τη βάση της συνεργασίας. Η κατανόησή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι ‘κερδίζω πάντα εγώ και αφήνω τον άλλο να χάσει’. Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση win-win. Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής», σημείωσε ο Ερντογάν.
Η μετριοπαθής στάση των ελληνικών κομμάτων
Οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις τηρούν πιο μετριοπαθείς τόνους και δείχνουν να τρέφουν χαμηλές προσδοκίες από την ερχόμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.
Το κυβερνητικό στέλεχος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Άκης Σκέρτσος υποστηρίζει πως “μας ενδιαφέρει αν μη τι άλλο να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, ηρεμία στα σύνορά μας, αποκλιμάκωση των έντονων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών για τις οποίες έχει έναν ρόλο και μία ευθύνη η Τουρκία, άρα θα εστιάσουμε σε αυτά κι αν μπορούμε να βρούμε και λύση στα διμερή ζητήματα που μας απασχολούν ακόμα καλύτερα”.
Με αφορμή το ελληνοτουρκικό ΑΣΣ και την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα.
Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης τόνισε τη σταθερή υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο του δημοσίου διεθνούς δικαίου με στόχο τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την τομεακή συνεργασία. Ο διάλογος πρέπει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκλείει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και οποιαδήποτε συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα δώδεκα ναυτικά μίλια, να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές.
Για το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Μάντζο, σημαντικό είναι σε περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις επί το ουσιαστικότερον, αν δηλαδή οι συζητήσεις υπεισέλθουν στα δύσκολα θέματα, θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών ο κ. Γιώργος Μαρίνος δήλωσε ότι «στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να προωθηθεί η συνεκμετάλλευση – συνδιαχείριση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, και να ισχυροποιηθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας