Πολιτική

Κοντογεώργης: Δεν φοβόμαστε τον ελληνοτουρκικό διάλογο, έχουν γνώση οι φύλακες

Κοντογεώργης: Δεν φοβόμαστε τον ελληνοτουρκικό διάλογο, έχουν γνώση οι φύλακες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Οικονομία και ακρίβεια, ελληνοτουρκικά, τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η επιστολική ψήφος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στον τηλεοπτικό σταθμό "Open".

Οικονομία και ακρίβεια, ελληνοτουρκικά, τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η επιστολική ψήφος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στον τηλεοπτικό σταθμό “Open”.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι, αναλυτικώς, ένα θέμα που «συγκινεί και διεγείρει, γιατί συνδέεται με έναν εθνικό στόχο. Όλοι έχουμε παραστάσεις από την παιδική και όχι μόνον, ηλικία σε σχέση με το θέμα. Εμείς εργαζόμαστε, και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, συστηματικά εδώ και πάρα πολύ καιρό προκειμένου να υπάρξει επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό περιβάλλον τους. Όπως, βέβαια, εργαζόμαστε συστηματικά για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις που είναι σημαντικές. Το Βρετανικό Μουσείο είναι συνομιλητής μας σε όλη αυτή την υπόθεση», ανέφερε εισαγωγικώς ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι είναι «ένα θέμα, το οποίο απαιτεί διακριτικούς και λεπτούς χειρισμούς».

Επιπροσθέτως, «εμείς, παρά τα όσα έχουν συμβεί, θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας, γιατί αποτελεί, πράγματι, εθνικό στόχο, ο οποίος πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα ευοδωθεί». Υπογραμμίζοντας τη μεταστροφή στη βρετανική κοινή γνώμη, υπενθύμισε την παλαιότερη αντίληψη ότι, δήθεν, «οι Έλληνες δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τα γλυπτά, δεν έχουν κατάλληλους χώρους». Πλέον, όμως – τόνισε – «έχουμε ένα υπερσύγχρονο, ένα πολιτιστικό θαύμα, το Μουσείο της Ακροπόλεως». Και, εν κατακλείδι, «η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ανακτήσει τα γλυπτά, να τα φιλοξενήσει, και εδώ όλοι οι άνθρωποι, όλοι οι επισκέπτες, να μπορούν να τα χαρούν».

Για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, αφού υπενθύμισε ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν χρόνια εντάσεων», τόνισε: «Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει μια παραγωγική ηρεμία στην περιοχή». Και η διαφορά με την άλλη πλευρά «να μην παράγει κρίσεις συνέχεια. Μπήκαμε στη διαδικασία με καλή θέληση, αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία».

Εκτός, εξ άλλου, από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα υπάρξουν συναντήσεις υπουργών των δύο χωρών, στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας, του τουρισμού, της μετανάστευσης. «Δεν φοβόμαστε κάτι σε σχέση με αυτό το διάλογο […] έχουν γνώση οι φύλακες», διαβεβαίωσε ακόμη. ‘Άλλωστε, συνέχισε, «είμαστε καλόπιστα έτοιμοι για το διάλογο, αλλά αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε συνθήκη μπορεί να δημιουργηθεί. Θα δούμε την εξέλιξη στο Ανώτατο Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Προσδοκούμε – βλέπετε τις προκλήσεις στην περιοχή, από τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη Μέση Ανατολή – και χρειάζεται να υπάρχει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Για το μεταναστευτικό ειδικότερα είπε οτι, «η Τουρκία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και μια συνευθύνη στη διαχείρισή του. Χρειάζεται να βρούμε ένα modus operandi σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, ώστε να μην καθορίζουν οι παράνομοι διακινητές ποιοι θα περάσουν τα σύνορα. Να υπάρχει μια κοινή πολιτική για αυτό».

Για την επιστολική ψήφο είπε πως είναι «σημαντικό βήμα προόδου, δημοκρατική κατάκτηση που διευρύνει και εμβαθύνει τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα πολιτικά δικαιώματα. Ενσωματώνει τους Έλληνες του εξωτερικού πλήρως στην εκλογική διαδικασία αλλά έχει και ένα κοινωνικό πρόσημο», αφού άνθρωποι εντός της επικράτειας, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, εποχιακά εργαζόμενοι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.

«Είναι πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε επίσης διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη μυστικότητα της ψήφου». Επιπλέον, «προφανώς είναι ένα εργαλείο για τη μείωση της αποχής. Η μείωση της οποίας έρχεται όταν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Όταν η κυβέρνηση κάνει αυτά για τα οποία εξελέγη – και εμείς αυτό προσπαθούμε – υπάρχει μια αξιοπιστία. Και ταυτόχρονα η αντιπολίτευση να καταθέτει παραγωγικές προτάσεις σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Στα οικονομικά, ο Θ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γυρίσουμε στην περίοδο της δημοσιονομικής ανευθυνότητας. Θέλουμε να διατηρούμε ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε, με τον ταυτόχρονο στόχο δίκαιης κατανομής του μερίσματος. «Η λογική μας είναι να αυξάνουμε ταυτόχρονα το εισόδημα όλων των συμπολιτών μας», σημείωσε επιπροσθέτως. Ενώ για τις αυξήσεις στα διόδια, παρατήρησε πως επιβάλλονται βάσει των συμβάσεων. «Έχουν να κάνουν με τον πληθωρισμό, ήταν προγραμματισμένες».

Στο γενικότερο θέμα της ακρίβειας, επεσήμανε πως υπάρχουν δυσκολίες στους πολίτες, παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια σε σχέση με τις διεθνείς τιμές. Σε άλλη, μάλιστα, συνέντευξή του, στο www.political.gr., ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δηλώνει για το θέμα: «Αναγνωρίζοντας, όμως, την σφοδρότητα του προβλήματος επιδιώκουμε να συγκρατήσουμε τις μειωμένες τιμές με επιπλέον μέτρα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού και η πρωτοβουλία για τη μόνιμη μείωση τιμής, όπου πλέον περιλαμβάνονται περισσότερα από 1.250 προϊόντα 98 εταιρειών με μείωση τουλάχιστον 5%. Αντίστοιχα, θα κινηθούμε και για την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου θα υπάρξει και πάλι το καλάθι με τα αναγκαία προϊόντα, και για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και για τα παιδικά παιχνίδια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments