Πολιτική

Το νέο σκηνικό στην κεντροαριστερά

Το νέο σκηνικό στην κεντροαριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΟΥΛΗ - ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση και τη Δευτέρα ανακοινώνεται το όνομα του νέου φορέα της αριστεράς.

Το Σαββατοκύριακο πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια τελική συνάντηση για να αποφασιστεί η ονομασία το νέου κομματικού φορέα, με το “Αριστερά Μπροστά” να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Οι Αλέξης Χατίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος ελπίζουν να “μπουν σφήνα” στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό με ένα νέο, σύγχρονο, οικολογικό και αριστερό πρόταγμα.

Οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι περίπου οι μισοί από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές είναι δυσαρεστημένοι από την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Και αν οι δημοσκοπήσεις αποτελούν πράγματι “φωτογραφία της στιγμής”, φαίνεται ότι η νέα κοινοβουλευτική ομάδα μπορεί να ξεκινήσει από μια καλή βάση. Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση της εσωστρέφειας, σε συνδυασμό με την πλούσια δράση του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, θα αλλάξει την εικόνα. Στο “στρατόπεδο” των “έντεκα” θεωρούν πως το πρώην πολιτικό τους “προπύργιο” δεν είναι η μόνη “δεξαμενή” από την οποία μπορούν να αντλήσουν ψηφοφόρους. Πιστεύουν ότι η παρουσία τους μπορεί να ανακόψει τη φυγή προς το ΠΑΣΟΚ και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, 1.926.526 ψηφοφόροι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ- τον Ιούλιο του 2019, το κόμμα, το οποίο δέχθηκε σημαντικές πιέσεις λόγω της κυβερνητικής φθοράς, διατήρησε τη δυναμική του, καθώς το στήριξαν 1.781.057 πολίτες. Η μεγαλύτερη απώλεια φέτος καταγράφηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν 930.013 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου 600.000 άνθρωποι γύρισαν την πλάτη στην κυβερνώσα αριστερά και το πολιτικό σκηνικό στα κεντροαριστερά του κομματικού συστήματος πήρε φωτιά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να εδραιώνει την τρίτη θέση της στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που αποτελεί πλέον μεγάλο πονοκέφαλο για την Κουμουνδούρου: ο ισχυρός δικομματισμός που υπήρχε από το 2009 φαίνεται να αποτελεί παρελθόν. Αυτή τη φορά η Νέα Δημοκρατία είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή λόγω της “ψαλίδας” της με τη δεύτερη θέση, την οποία πλέον καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, όλοι υποστηρίζουν ότι οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν πραγματικό ορόσημο για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Το πρώτο crash test για τους πρώην συντρόφους θα είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη και θα ψηφιστεί την Πέμπτη. Θα μετρηθούν μεταξύ τους και η παρουσία τους στη Βουλή θα επισκιάσει, σε σημαντικό βαθμό, την αναμέτρηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αν και οι αντίπαλοί τους βρίσκονται στην κυβερνητική πλειοψηφία, είναι γεγονός ότι και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments