ΑΠΟΨΕΙΣ

Διαμορφώνοντας μια κοινωνία χωρίς εμπόδια

Διαμορφώνοντας μια κοινωνία χωρίς εμπόδια
Γράφει ο Χρήστος Γκούτζιος, Υπεύθυνος Τομέα ΑμεΑ του Πολιτικού Συμβουλίου ΟΝΝΕΔ

Έχουν δοθεί λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας  με αναπηρία ή η αντιμετώπιση των αναγκών τους περιορίζεται μόνο σε εθνικές στρατηγικές και μακρόπνοα σχέδια; Σημαντική και ουσιαστική διευκόλυνση στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία φέρνει ο θεσμός του προσωπικού βοηθού. Το πιλοτικό πρόγραμμα καλύπτει 2000 δικαιούχους, ενώ  το 2025 πρόκειται να εφαρμοστεί καθολικά προάγοντας την αυτόνομη διαβίωση των  ατόμων αυτών αλλά και των οικογενειών τους.

Το έργο της κυβέρνησης δεν περιορίζεται σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες, καθώς περιλαμβάνει ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων, όπως η εξασφάλιση πόρων για την κατασκευή πρότυπων κέντρων και την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών με σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων με αναπηρία.  Χαρακτηριστικό  παράδειγμα είναι το Κέντρο Φροντίδας ΑμεΑ στο Ελληνικό, ένα κτιριακό συγκρότημα λειτουργικό και σύγχρονο που αποτελεί πρότυπο για την ευρωπαϊκή κοινότητα. Παράλληλα, υλοποιούνται δράσεις που στοχεύουν στην αποτελεσματική αποϊδρυματοποίηση των ανθρώπων με αναπηρία ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην άρση αποκλεισμών και την ενίσχυση κάθε μορφής προσβασιμότητας.

Αρκούν αυτές οι πρωτοβουλίες; Οι δράσεις αυτές θα είναι αρκετές όταν θα έχουμε κατορθώσει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι οι συμπολίτες μας με αναπηρία είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας, με ίσες δυνατότητες και δικαιώματα. Οι κυβερνητικές πολιτικές που θέτουν ως κεντρικό μέλημα τους την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων αυτών, δε συμβάλλουν μόνο στην επίλυση χρόνιων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνική αυτή ομάδα. Αλλάζουν τη νοοτροπία μιας ολόκληρης κοινωνίας, κάνοντας την συμπεριληπτική και ισότιμη.

Στο πλαίσιο αυτό, ως ΟΝΝΕΔ βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα στους συνανθρώπους μας με αναπηρία, υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο την εθνική προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Διεκδικούμε νέες ευκαιρίες για τους ανθρώπους με αναπηρία και οραματιζόμαστε την άρση κάθε φυσικού και τεχνητού αποκλεισμού μέσω δραστικών παρεμβάσεων σε κάθε έκφανση της ζωής τους. Αυτή είναι για εμάς μια κοινωνία χωρίς εμπόδια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments