Πρόστιμο καμπάνα στους χρήστες πειρατικής tv και άμεσο μπλόκο στα sites
Πηγή Φωτογραφίας: news.xiaomi-miui.gr
Στην τελική ευθεία μπαίνει το νομοθετικό πλαίσιο για τον περιορισμό της πειρατικής τηλεόρασης, το οποίο θα προβλέπει και πολύ αυστηρά πρόστιμα -ενδεχομένως και τετραψήφια ποσά- για τους τελικούς χρήστες, που θα επιβάλλονται αυτόματα μέσω της εφορίας.
Αρχές του 2024 αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, αποκαλύπτουν πηγές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου στο BD, το οποίο θα έχει μια σειρά ουσιαστικών βελτιώσεων του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και αναμένεται να σφίξει τον κλοιό τόσο στους πειρατές που διαμοιράζουν το παράνομο υλικό, όσο και στους τελικούς χρήστες όπου το πρόστιμο θα έρχεται και με ηλεκτρονικό «ραβασάκι».
Όπως αναφέρεται, η διαβούλευση συνεχίζεται, με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της πειρατείας να στοχεύει σε δυο βασικούς βασικούς στόχους. Το άμεσο «μπλόκο» στις σελίδες που αναμεταδίδουν παράνομα αγώνες και στην αυστηροποίηση των ποινών για πειρατές και χρήστες.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση που βρίσκεται προ των πυλών, έρχεται να ενισχύσει της υπάρχουσα νομοθεσία και να συμβαδίσει με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού εκτός των ποινικών προβλέψεων, θα αναγνωρίζει την ευθύνη του χρήστη-κατόχου πειρατικού περιεχομένου και το πρόστιμο θα έρχεται μέσω της ΑΑΔΕ. Άλλωστε νωπές είναι ακόμα οι δικαστικές προσκλήσεις σε εκατοντάδες τελικούς απλούς χρήστες πειρατικών συνδέσεων, οι οποίοι περνούν το κατώφλι του Ανακριτή στη Δυτική Ελλάδα.
Ευέλικτες διαδικασίες και αυστηρότερες ποινές Ειδικότερα, όσον αναφορά το dynamic blocking, το νέο νομοσχέδιο έρχεται να απλοποιήσει τη διαδικασία καθώς θα καθιερώσει ευέλικτη και άμεση διαδικασία. Σύμφωνα με στελέχη του αγοράς, μέχρι σήμερα οι πάροχοι έπρεπε να ενημερώνουν την Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ) για τους αγώνες που αναμένεται να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από τους πειρατές και στη συνέχεια ξεκινούσε ένα «ταξίδι» από υπηρεσία σε υπηρεσία για να καταλήξει στην ΕΕΤΤ που δίνει την εντολή στους παρόχους για να κατέβει το συγκεκριμένο site.
Μια διαδικασία που έπρεπε να ξεκινήσει τουλάχιστον 20 μέρες πριν τον εν λόγω αγώνα και χωρίς στο τέλος να μπορεί να σταματήσει την αναμετάδοση του αγώνα, εάν ο πειρατής άλλαζε ηλεκτρονική διεύθυνση. Πλέον η διαδικασία θα μπορεί να γίνεται μέσα σε διάστημα 30 λεπτών.
«Είμαστε από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν το dynamic blocking, ωστόσο η διαδικασία είναι αρκετά επίπονη και χρειάζεται πολύ χρόνο. Όταν ξέρεις ότι υπάρχει μέρα με αγώνες που θα έχουν υψηλό ενδιαφέρον πρέπει να ξεκινήσεις τη διαδικασία ένα 20ημερο πριν τον αγώνα. Έπρεπε να γίνει πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική η διαδικασία για τους παρόχους ώστε να μπορούν να βάζουν μπλόκο στις σελίδες αυτές», σημειώνουν.
Παράλληλα, και υπό την πίεση των παρόχων που ζητούν πιο αυστηρά μέτρα όχι μόνο για τις παράνομες πλατφόρμες αλλά και για τους τελικούς χρήστες, με αρκετούς και στη χώρα μας να έχουν περάσει ήδη τους τελευταίους μήνες την πόρτα του ανακριτή, έρχεται ένα ιδιαίτερα «τσουχτερό» πρόστιμο.
Μέχρι σήμερα ο νόμος που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αν και προέβλεπε ιδιαίτερα αυστηρές ποινές, που μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τις 300.000 ευρώ, ήταν αρκετά ασαφής, με αποτέλεσμα οι χρήστες παράνομου υλικού να διαφεύγουν της οποιαδήποτε ποινής.
Για το νομοθετικό πλαίσιο που θα πλήττει και την τσέπη του τελικού χρήστη είχε κάνει αναφορά και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκης τον περασμένο Οκτώβριο, δηλώνοντας πως «σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού σύντομα θα υπάρξουν ρυθμίσεις για την επιβολή προστίμων και τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων σε όσους καταναλώνουν παράνομα οπτικοακουστικό περιεχόμενο».
Όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου θα υπάρξει πρόστιμο για τους πειρατές που μοιράζουν το παράνομο υλικό, με το ύψος του προστίμου να κυμαίνεται αναλόγως την περίπτωση και τη βαρύτητα αυτής από 750 ευρώ έως και 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του κλάδου, η χρηματική ποινή για τους τελικούς χρήστες δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα είναι τριψήφια ή τετραψήφια. «Γίνονται συζητήσεις, ωστόσο το πρόστιμο σίγουρα θα πονέσει τον χρήστη στην τσέπη και θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά εάν θα συνεχίσει να το κάνει. Γιατί αν το ξανακάνει ενδέχεται να προβλεφθεί να υπάρχει και διπλασιασμός της χρηματικής ποινής» σημειώνουν χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζουν πως «μέχρι σήμερα υπάρχουν πρόστιμα για αυτούς που διαμοιράζουν το παράνομο υλικό αλλά θα πρέπει να τιμωρούνται και οι τελικοί χρήστες που είναι αποδέκτες προϊόντος κλεπταποδοχής».
Αυστηροποίηση του πλαισίου για την προστασία των καταναλωτών Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια αυξανόμενη επιδείνωση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων, σε πολλές περιπτώσεις πειρατείας συνδρομητικών καναλιών, αποδεικνύοντας ότι οφείλεται στην παράνομη πρόσβαση των πειρατικών εγκληματικών οργανώσεων στο οικιακό δίκτυο των τελικών χρηστών.
Σε πολλές υποθέσεις, οι πειρατές εκμεταλλευόμενοι την εκούσια συνεργασία των χρηστών που παρέχουν τα στοιχεία σύνδεσής τους για παράνομα λογισμικά σε smart tv ή TV box (όπως κωδικούς router, ip, mac address) αποκτούν απομακρυσμένα πρόσβαση στο οικιακό δίκτυό τους, εξάγοντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες, τραπεζικές πληροφορίες και κωδικούς όλων των συσκευών, αλλά και χρηστών που είναι συνδεδεμένοι.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου θα μπορούσε να βοηθήσει προς τον περιορισμό της πειρατείας επισημαίνοντας, ότι και σε άλλες χώρες της ΕΕ τιμωρείται πλέον και ο καταναλωτής. Υπογραμμίζουν επίσης το γεγονός πως η πειρατεία τηλεοπτικού περιεχομένου αποτελεί μέρος του οργανωμένου εγκλήματος και συνδέεται με ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίες δρουν επίσης στη μαστροπεία ή στο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.
Οι πάροχοι σημειώνουν απώλειες τεράστιων εσόδων εξαιτίας της διόγκωσης της παράνομης διάθεσης του περιεχομένου τους, καθώς οι χρήστες υπολογίζονται περίπου στις 900.000. Αριθμός που υπερβαίνει τον αριθμό νόμιμων συνδρομητών οποιουδήποτε παρόχου συνδρομητικής τηλεόρασης και ισοδυναμεί με περίπου το 70% του συνόλου των συνδρομητών των εν λόγω επιχειρήσεων.
Παράλληλα η πειρατεία προκαλεί σημαντική απώλεια κρατικών εσόδων, καθώς 60 εκατ. ευρώ ετησίως θα είχε αποκομίσει το Δημόσιο αν οι παράνομοι χρήστες είχαν εγγραφεί νόμιμοι συνδρομητές. Τα παράνομα έσοδα της πειρατείας υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ στο λογαριασμό προστίθενται και οι περαιτέρω απώλειες του Δημοσίου από την φοροδιαφυγή όσο και την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η εξάλειψη των πειρατικών δικτύων θα μπορούσε να στρέψει το 75% των χρηστών που παρακολουθούν αποκλειστικά αθλητικό περιεχόμενο και το 30% των χρηστών που παρακολουθούν γενικό περιεχόμενο να στραφούν σε νόμιμες συνδρομητικές συνδέσεις, επιτρέποντας στις εταιρείες να βγουν κερδισμένες με πάνω από 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας