Μπούμερανγκ για το Ισραήλ;
Πηγή Φωτογραφίας: Nbcnews.com
Λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα μετά τη λήξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν. Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χαμάς παραβίασε τη συμφωνία επειδή δεν απελευθέρωσε όλες τις γυναίκες ομήρους και εκτόξευσε ρουκέτες. Ωστόσο, πέρα από την επίσημη ανακοίνωση, το Ισραήλ φοβόταν ότι μια παρατεταμένη εκεχειρία θα καθυστερούσε πολύ την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης.
Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν βέβαια να δηλώνουν ότι θα ήταν ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των άλλων ομήρων, αλλά στο μεταξύ οι βομβαρδισμοί θα συνεχίζονταν. Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός έληξε όχι λόγω πραγματικών ή υποτιθέμενων παραβιάσεων από τη Χαμάς. Είναι επειδή τμήματα του ισραηλινού πολιτικού κατεστημένου και η πλειοψηφία του στρατού πιστεύουν ότι η μόνη διέξοδος τώρα είναι η συνέχιση της σύγκρουσης.
Διαφορετικά, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η στρατιωτική γραμμή στην αντιπαράθεση με τη Χαμάς έχει αποκλειστεί οριστικά και έπρεπε να χαραχθούν άλλα πολιτικά σενάρια.
Σύμφωνα με Ισραηλινούς ειδικούς, η απελευθέρωση των Παλαιστινίων από τις φυλακές έχει γίνει μπούμερανγκ στα μέσα ενημέρωσης. Οι δηλώσεις των αποφυλακισμένων γυναικών και παιδιών λογοκρίνονται στο Ισραήλ, αλλά όχι εκτός της χώρας. Οι αποφυλακισμένες γυναίκες μιλούν για Παλαιστίνιες που έχουν κρατηθεί και μερικές φορές έχουν συλληφθεί για ασήμαντους λόγους ή για να επηρεάσουν τους συγγενείς τους. Οι γυναίκες αυτές κρατούνται σε πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις υφίστανται σωματική και ψυχολογική κακοποίηση. Αυτό αποτελεί μπούμερανγκ στα μάτια της ισραηλινής κοινής γνώμης.
Η ισραηλινή ηγεσία ήθελε να τις περιορίσει εις βάρος των γόνιμων διαπραγματεύσεων. Περίπου 80 Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Το Κατάρ δήλωσε γρήγορα ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων θα συνεχιστούν αν το Ισραήλ συμφωνήσει. Αλλά ποιες προοπτικές ανοίγει τώρα η επανάληψη των αεροπορικών επιδρομών; Ακόμη και στο Χαν Γιουνίς και τη Ράφα στη νότια Γάζα;
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να στοχεύουν περιοχές όπου έχουν εκτοπιστεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τη βόρεια Γάζα. Εάν η στρατιωτική πίεση συνεχιστεί, το Ισραήλ αναμένει ότι οι κάτοικοι της Γάζας θα αναγκαστούν να φύγουν προς το Σινά και να δημιουργηθούν νέοι καταυλισμοί προσφύγων; Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στη Δυτική Όχθη, με τους Παλαιστίνιους να ωθούνται προς την Ιορδανία.
Δεδομένου ότι το Αμμάν έχει δηλώσει δημοσίως ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου, πρόκειται για μια πραγματικά εκρηκτική κατάσταση. Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, καθώς και άλλοι Άραβες ηγέτες, έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν μια “κόκκινη γραμμή” που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Για να αποφευχθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, ορισμένοι έχουν προτείνει ότι η λύση είναι να απομακρυνθούν οι πολιτοφυλακές της Χαμάς από τη Γάζα και να μεταφερθούν σε άλλες χώρες, όπως έγινε με την εκδίωξη της Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ από τον Λίβανο το 1982.
Δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πληρώνουν το τίμημα της διαφωνίας τους και η αμερικανική κυβέρνηση είναι ακόμη αναποφάσιστη.
Δεν είναι περίεργο ότι η επανάληψη των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών έγινε όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν βρισκόταν πράγματι στο Ισραήλ; Είναι ένα σημάδι του διχασμού εντός της αμερικανικής κυβέρνησης μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει μεγαλύτερη επίγνωση της ανάγκης να διατηρηθούν οι σχέσεις με τα κράτη της Μέσης Ανατολής και τις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που επιδιώκουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Γάζα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη να εξισορροπηθεί το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με τις προσπάθειες αποφυγής περαιτέρω απωλειών μεταξύ των αμάχων.
Εκτός από τη θέση του ως υπουργού Εξωτερικών, η δηλωμένη εβραϊκότητα του κ. Μπλίνκεν δείχνει ότι ίσως να μην υπήρχε ισχυρή αντίθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην επανάληψη των αεροπορικών επιδρομών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας