Οικονομία

Fitch: Πώς έγινε δυνατή η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Fitch: Πώς έγινε δυνατή η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

O Fitch έγινε ο δεύτερος από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης που χορήγησε επενδυτική βαθμίδα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, ο “τσάρος της ελληνικής οικονομίας”, έκανε λόγο για “μεγάλη εθνική επιτυχία”. Το βράδυ της Παρασκευής, ο οίκος αξιολόγησης Fitch έδωσε στην Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα και αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα από ΒΒ+ σε ΒΒΒ-. Το 2009 ο Fitch ξεκίνησε τον εφιαλτικό χορό της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, η οποία υποβαθμίστηκε δύο συνεχόμενες φορές τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς.

Ο Fitch είναι ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης που αποδίδει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά την Scope Ratings τον Αύγουστο, την DBRS τον Σεπτέμβριο και την Standard & Poor’s τον Οκτώβριο. O Fitch έγινε επίσης ο δεύτερος από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης που χορήγησε επενδυτική βαθμίδα, μετά την S&P. Αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερους θεσμικούς επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας τις εισροές κεφαλαίων και βοηθώντας περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις να περιορίσουν το κόστος δανεισμού.

Oι βασικοί παράγοντες που επηρέασαν και καθόρισαν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Fitch, είναι: α) η ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού χρέους —«προβλέπουμε το χρέος να μειωθεί φέτος στο 160,8% του ΑΕΠ και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022. Η προβλεπόμενη μείωση του κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό επίπεδο του 205% στην πανδημία είναι μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων των χωρών που αξιολογεί ο Fitch», ανέφερε η ανακοίνωση, β) η δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή, γ) η ανθεκτική ανάπτυξη, στο 2,4% το 2023, δ) η συνέχεια της πολιτικής και ε) η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος.

Τα κοινά σημεία των εκτιμήσεων των οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα το 2023 ήταν η ισχυρή ανάπτυξη, η μείωση του χρέους, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, οι μεταρρυθμίσεις, η ενίσχυση των επενδύσεων και η πολιτική σταθερότητα. Βέβαια, οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης ανέφεραν επίσης τομείς στους οποίους η Ελλάδα πρέπει να δράσει πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, ο χρόνος που απαιτείται για την εκδίκαση δικαστικών υποθέσεων θα μπορούσε να εμποδίσει και τελικά να απομακρύνει σημαντικές επενδύσεις μετά από προσφυγές.

Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, το χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να μειώνεται από 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 160,3% το 2023 και 152,3% το 2024. Η ανάπτυξη το 2023 αναμένεται να φθάσει το 2,4% του ΑΕΠ και να αυξηθεί σε 2,9% του ΑΕΠ το 2024. Ο πληθωρισμός, με βάση την επεξήγηση του προϋπολογισμού, προβλέπεται στο 4,1% για ολόκληρο το 2023 , επιβραδυνόμενος περαιτέρω στο 2,6% το 2024 Το πρωτογενές ισοζύγιο το 2024 θα είναι 2,1% του ΑΕΠ.

Η φετινή αναβάθμιση σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου οικονομικής σπειροειδούς ανάπτυξης που ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους Standard & Poor’s (16/12/12) και Moody’s (22/12/12) προμήνυε τη μείωση του δανεισμού της χώρας που οδήγησε στο πρώτο μνημόνιο τον Μάιο του 2010.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments