Επιστολική ψήφος: Πιθανή και για τις εθνικές εκλογές
Πηγή Φωτογραφίας: [362675] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Ανοικτό αφήνει η υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως το ενδεχόμενο εφαρμογής της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές.
Κατά την υπουργό Εσωτερικών, «το θέμα είναι πιο σύνθετο, έχει περισσότερες παραμέτρους, περισσότερες ρυθμίσεις. Πάμε βήμα – βήμα. Αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλία εντοπίζεται στο θέμα των ευρωεκλογών, και της διεξαγωγής τυχόν δημοψηφισμάτων. Από εκεί και πέρα θα το συζητήσουμε και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες».
Πρόσθεσε, δε, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, πως έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τα κόμματα και δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως ανοιχτή «σε κάθε συζήτηση, σε κάθε προβληματισμό σε κάθε πρόταση που μπορεί να έχουν τα κόμματα της Βουλής για βελτιώσεις».
Ασφαλώς η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στην εθνική κάλπη. Αν ισχύσει η επιστολική ψήφος τότε, πράγματι, αλλάζουν όλα, καθώς θα μιλάμε για ένα διευρυμένο εκλογικό σώμα το οποίο ουδείς θα μπορεί να υπολογίσει μέχρι να γίνουν οι εγγραφές των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν επιστολική ψήφο. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 800.000 ψηφοφόρους.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, “είμαστε απολύτως ανοικτοί σε προτάσεις, σε βελτιώσεις. Ο στόχος είναι να κάνουμε όλοι μαζί ως πολιτικό σύστημα ένα μεγάλο βήμα».
Κυβερνητικός στόχος και σχεδιασμός είναι οι επαφές με τα κόμματα και στη συνέχεια η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο και το σχετικό νομοσχέδιο να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση επιδιώκει ευρεία συναίνεση, παρότι για την ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου στις προσεχείς ευρωεκλογές αρκεί η ψήφισή του από τους βουλευτές της ΝΔ, καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 ψήφων.
Η επιστολική ψήφος θα ισχύσει από τις επόμενες ευρωεκλογές, καθώς απαιτείται απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για τις εθνικές εκλογές απαιτείται πλειοψηφία 200 εδρών, αν το μέτρο ισχύει από το 2027. Διαφορετικά, για τις μεθεπόμενες εκλογές, αρκεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες με επιφυλακτικότητα, με εξαίρεση το ΚΚΕ, που είναι απόλυτα αντίθετο (έκανε λόγο για «απαράδεκτη και επικίνδυνη εξαγγελία»), τα υπόλοιπα έχουν κατ’ αρχάς θετική στάση.
Με ανακοινώσεις και δηλώσεις των προέδρων τους ζήτησαν, ωστόσο, διαδικαστικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και δικλείδες ασφαλείας που θα προστατεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα από ενδεχόμενη νόθευση.
Η κ. Κεραμέως υπερασπίστηκε το νέο αυτό μέτρο, σημειώνοντας πως αλλάζει το εκλογικό τοπίο τόσο για τους απόδημους όσο και για τους εκλογείς στην επικράτεια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επιστολική ψήφος αίρει κάθε πρακτικό εμπόδιο, αναφερόμενη κυρίως στη διευκόλυνση που παρέχει το συγκεκριμένο μέτρο σε φοιτητές, εποχικά εργαζόμενους, ηλικιωμένους, ασθενείς, ΑμεΑ, μαθητές Γ΄Λυκείου στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
«Για τους απόδημους, το περασμένο καλοκαίρι ψηφίσαμε την άρση όλων των νομικών εμποδίων. Παλαιότερα για να ψηφίσεις έπρεπε να έχεις ζήσει στην Ελλάδα να έχεις κάνει φορολογική δήλωση, όλα αυτά έχουν πλέον αρθεί. Είχαν μείνει όμως κάποια πρακτικά εμπόδια. Η επιστολική ψήφος άρει τα πρακτικά εμπόδια. Όμως, αφορά και τους εντός επικράτειας εκλογείς. 9 Ιουνίου που είναι οι ευρωεκλογές έχουμε ταυτόχρονα εξεταστική στα Πανεπιστήμια, εποχικά εργαζόμενους, ηλικιωμένους, ασθενείς, ΑμεΑ, μαθητές τρίτης λυκείου. Αυτό το μέτρο είναι ένα εξόχως κοινωνικό μέτρο το οποίο πάει να άρει πρακτικά εμπόδια που υπήρχαν στην άσκηση του δικαιώματος της ψήφου».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας