Το Ισραήλ επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.
«Ο Ισραηλινός Στρατός επαναλαμβάνει και επεκτείνει τη χερσαία επιχείρηση εναντίον των προπυργίων της Χαμάς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.
Είχε προηγηθεί προειδοποίηση του Ισραήλ προς τους αμάχους να εγκαταλείψουν μεγάλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού γειτονιών στα νότια τμήματα του θύλακα, μετά την επανέναρξη της στρατιωτικής τους επίθεσης εκεί. Χθες ο Ισραηλινός Στρατός κάλεσε τον κόσμο να εκκενώσει αρκετές περιοχές νοτιοανατολικά του Χαν Γιουνίς, μια πόλη στη νότια Γάζα όπου πολλοί αναζήτησαν καταφύγιο τις τελευταίες εβδομάδες και τους ζήτησε να κινηθούν νοτιότερα.
Ο Χαγκάρι υπογράμμισε επίσης “τη σημασία της αεροπορικής βοήθειας που παρέχεται από την Πολεμική Αεροπορία στις επίγειες δυνάμεις”, λέγοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον αρχηγείων τρομοκρατών, εγκαταστάσεων κατασκευής όπλων, σήραγγες τρομοκρατίας και τοποθεσίες εκτόξευσης πυραύλων περιορίζουν τις απειλές κατά της επίγειας επιχείρησης.
Παράλληλα ανακοίνωσε πως ο IDF διεξήγαγε περίπου 10.000 αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, πριν από σχεδόν δυο μήνες. Από την άλλη, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, έχουν εκτοξευθεί κάπου 10.000 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον κοινοτήτων στο Ισραήλ.
«Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη – θα χτυπήσουμε βίαια κάθε απειλή κατά της επικράτειάς μας», πρόσθεσε.
Λίγο αργότερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξουδετέρωσε τον διοικητή του τάγματος Shati της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή από μαχητικό αεροσκάφος. Ο διοικητής ήταν υπεύθυνος για την πραγματοποίηση επιδρομών στο ισραηλινό έδαφος στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, είπε ο εκπρόσωπος του IDF.
Την ίδια ώρα ο κορυφαίος αξιωματούχος εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Ρόνεν Μπαρ, δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να εξαλείψει τη Χαμάς σε όλο τον κόσμο, ακόμη κι αν χρειαστούν χρόνια, σύμφωνα με ηχογράφηση που μεταδόθηκε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan.
“Το υπουργικό συμβούλιο μας έθεσε έναν στόχο, να εξαλείψουμε τη Χαμάς. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Αυτό είναι το Μόναχο μας. Παντού: στη Γάζα, στο Ισραήλ, στον Λίβανο, στην Τουρκία, στο Κατάρ, παντού.” είπε ο επικεφαλής του Shin Bet.
Ο Μπαρ είναι ο διευθυντής της Ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφαλείας, γνωστής και ως Shin Bet, η οποία είναι η εγχώρια υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ , με αποστολή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η αναφορά του Μπαρ στο Μόναχο είναι μια αναφορά σε αυτό που συνέβη στις 5 Σεπτεμβρίου 1972, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, όταν δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και εννέα κρατήθηκαν όμηροι από τα μέλη του Μαύρου Σεπτέμβρη, ενός παλαιστινιακού τρομοκρατικού κινήματος που απαιτούσε την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων από το Ισραήλ.
Συνομιλίες Κατάρ και ΗΠΑ για νέα εκεχειρία στη Γαζα
Ο Πρωθυπουργός του Κατάρ και Υπουργός Εξωτερικών Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζάσιμ Αλ-Θάνι μίλησε την Κυριακή με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τονίζοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης και κατάπαυση του πυρός, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.
Το Κατάρ επιβεβαίωσε τη δέσμευση του στις συνεχείς προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή. Τον περασμένο μήνα, το Κατάρ μεσολάβησε σε συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και της Αιγύπτου , σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την απελευθέρωση ξένων υπηκόων και βαριά τραυματισμένων Παλαιστινίων αμάχων από τη Γάζα στην Αίγυπτο.
Πάνω από 850 άνθρωποι περασαν τα σύνορα της Γάζας μέσα σε 48 ώρες
Στο μεταξύ περισσότεροι από 850 διπλής ιθαγένειας πέρασαν τα σύνορα από τη Γάζα στην Αίγυπτο το Σάββατο και την Κυριακή, μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο στα σύνορα.
Από τους 871 που πέρασαν στην Αίγυπτο, 17 είχαν και αμερικανική υπηκοότητα και 130 και τουρκική, ενώ υπήρχαν και Παλαιστίνιοι με υπηκοότητα της Αιγύπτου, της Νότιας Αφρικής, της Γερμανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Δανίας.