Μια επενδυτική βαθμίδα από τον δεύτερο εκπρόσωπο των “τριών μεγάλων”, δηλαδή τους τρεις μεγαλύτερους παγκόσμιους οίκους αξιολόγησης με έδρα τις ΗΠΑ, αυξάνει τη δυνητική ζήτηση για ελληνικά “χαρτιά” κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι δυνατό να φθάσει ακόμη και τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ αν εκδοθεί επενδυτική βαθμίδα από τον Moody’s τον Μάρτιο (ή αργότερα εντός του 2024).
Αυτό θα εξασφάλιζε ότι τόσο τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου όσο και τα διμερή δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα με χώρες της ευρωζώνης θα καλύπτονταν πάντα, επιτρέποντας την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους που λήγει το 2024. Θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει συζητήσεις με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την αποδέσμευση κεφαλαίων ύψους 15,8 δισ. ευρώ που “λιμνάζουν” αχρησιμοποίητα στον κεντρικό λογαριασμό της Ελλάδας. Πρόκειται για το περίφημο “μαξιλάρι” των 15,8 δισ. ευρώ, το οποίο βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης, κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό γιατί κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 500-600 εκατ. ευρώ ετησίως σε τόκους. Ποιο είναι το σχέδιο; Τα μετρητά θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω μείωση του χρέους (με προτεραιότητα πάντα τις άμεσες λήξεις) και τη βελτίωση δύο βασικών μακροοικονομικών δεικτών που ελέγχονται από την αγορά: το έλλειμμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ.
Λόγω της δυνητικής ζήτησης για ελληνικά κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ – οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο πρέπει ουσιαστικά να συμπεριλάβουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα με θετική αξιολόγηση από έναν οίκο αξιολόγησης – και της προοπτικής περαιτέρω αύξησης εάν η αξιολόγηση αναβαθμιστεί από τον οίκο Moody’s, Το Ελληνικό Ταμείο Σταθερότητας μπορεί να σχεδιάσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα χρέους για το 2024, κάτι που έχει κάνει τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας στη βράβευση του οίκου και του επικεφαλής του.
Μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων των διμερών δανείων λήξεως 2024 και 2025, που πρόκειται να συμβεί στις 15 Δεκεμβρίου, θα υποβληθεί σχέδιο δανεισμού για το 2024, το οποίο θα περιλαμβάνει έκδοση ομολόγων ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος.
Μεγάλο μέρος αυτού του σχεδίου θα υλοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους. Άλλωστε, η χρονική συγκυρία είναι θετική. Η άποψη ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν επιβραδυνθεί, ωθεί προς τα κάτω τις αποδόσεις των ομολόγων.
Προβλέπεται, τέλος, η πρώτη έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου. Εάν οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση, αυτό θα προσφέρει επίσης ευνοϊκότερους όρους για τις ιδιωτικές εταιρείες.