Podcasts | Pagenews Politics #4

Γλαβίνας: Στόχος μας είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση

Αναζητούμε κοινωνικές συμμαχίες από τη βάση από τα κάτω

04.12.2023 | 20:15

Listen On:

Γλαβίνας: Στόχος μας είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση

Αναζητούμε κοινωνικές συμμαχίες από τη βάση από τα κάτω

Εσείς ως ΠΑΣΟΚ διαμηνύεται ότι είστε κόμμα σοσιαλδημοκρατίας, μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό. Πως συνδέεται αυτό με διαρροές για επιστροφή ανθρώπων που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με πληροφορίες που σας θέλουν να συνεργάζεστε με το νέο κόμμα.

Η ανανέωση είναι πριν από όλα μια ανανέωση εκ των έσω, από τα σπλάχνα της παράταξης. Φυσικά, αυτό έχει και τα όριά του. Έχει γίνει με πολύ τρόπο και το ΠΑΣΟΚ παράγει τα δικά του στελέχη.

Έχουμε δηλώσει πως θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Θέλουμε να ξαναγίνουμε αξιόπιστοι, ο κόσμος να μας εμπιστευθεί ξανά. Και για να μας εμπιστευθεί ξανά, πρέπει να μείνουμε πιστοί στις αξίες και τις αρχές μας. Δεν περιποιεί τιμή στο πολιτικό σύστημα, όταν βλέπουμε πολιτικούς να μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο απλά και μόνο για τη νομή της εξουσίας. Σε όσους πρόδωσαν τις αξίες και τις αρχές της παράταξης το ποτάμι δε μπορεί να γυρίσει πίσω.

Αναζητούμε κοινωνικές συμμαχίες από τη βάση από τα κάτω. Σε ένα πολιτικό πλαίσιο δεν είναι κακό τα κόμματα να συνομιλούν, να συνεργάζονται – είναι και η λογική της δημοκρατίας, τα κόμματα πρέπει να συνεργάζονται και να συνομιλούν. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να συνομιλήσουμε με ανθρώπους και με πολιτικές κινήσεις, που συμμερίζονται απόψεις μας ή μπορούμε να βρούμε κοινά σημεία επαφής, αρκεί αυτό να γίνει από τα κάτω επί τη βάσει ενός κοινωνικού πεδίου πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουμε τα κοινά σημεία επαφής. Άρα λοιπόν, διεύρυνση με όρους κοινωνίας και όχι με όρους συζητήσεων κορυφής, οι οποίες πολλές φορές είναι προσχηματικές, δεν έχουν δηλαδή ουσία, και κινούνται σε ένα επίπεδο αλισβερισιού, συναλλαγής. Νομίζω πως αυτό κούρασε και απογοήτευσε πολλούς πολίτες, οδηγώντας τους εκτός πολιτικής ή προς τα άκρα, μη επιδεχόμενοι οι πολίτες αυτού του είδους τη συναλλαγή.

Η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη, η ανανέωσή του είναι δεδομένη και η προσπάθεια να κερδίσουμε τη ΝΔ είναι επίσης δεδομένη. Ως προς τα νέα κόμματα, περιμένουμε να δούμε πώς θα συγκροτηθούν αυτά τα κόμματα, τι θέσεις θα εκφράσουν, να σεβαστούμε και αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν από ένα κόμμα, στο οποίο ήταν πολλά χρόνια, σε διαδικασία διαμόρφωσης.

Για να υπάρξει συνεργασία με την απλή αναλογική, πολλές από τις θέσεις που είχε εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα προσχηματικά καλέσματα που έκαναν ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ουσιαστική βάση. Για να συνεργαστείς με κάποιον, σημαίνει ότι θα βρεις κοινά σημεία επαφής, οι άνθρωποι που θα κληθούν να συζητήσουν έχουν κοινούς κώδικες, όλα αυτά δεν υπήρχαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το πολιτικό προσωπικό που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιφάνεια. Υπήρχαν πολύ σημαντικές διαφορές και τότε. Άλλωστε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποκλείσει και την όποια συνεργασία. Ακούγαμε – και ακούμε και τώρα – τα περί φθαρμένου ΠΑΣΟΚ ή περί κεντροδεξιού ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά λειτουργεί ως δούρειος ίππος της ΝΔ. Είναι αυτονόητο πως με τέτοιου είδους εκφράσεις το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να μπει σε μια τέτοια διαδικασία.

Ο κ. Κασσελάκης  έχει κατατάξει το ΠΑΣΟΚ. Μας έχει πει κεντροδεξιούς και δούρειο ίππο της ΝΔ. Άρα θεωρούμε πως δε μπορεί να υπάρξουν και πολλά κοινά σημεία επαφής. Εξάλλου ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί ένα άλλο είδος πολιτικής που απέχει πολύ από αυτό που ονειρευόμαστε εμείς.