Podcasts | Pagenews Politics #4

Γλαβίνας: Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται ως πρωταγωνιστής

«Εμείς λέγαμε και λέμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε μια σοβαρή αντιπολιτευτική παράταξη»

04.12.2023 | 19:09

Listen On:

Γλαβίνας: Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται ως πρωταγωνιστής

«Εμείς λέγαμε και λέμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε μια σοβαρή αντιπολιτευτική παράταξη»

Συνέντευξη για όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ και για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις παραχώρησε ο κ. Θανάσης Γλαβίνας στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Ειδικότερα, κληθείς να απαντήσει για τους επόμενους στόχους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της χώρας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε πως κεντρική στόχευση είναι η διαμόρφωση ενός κόμματος που θα λειτουργήσει ως αντίπαλος πόλος στη Νέα Δημοκρατία.

«Εμείς λέγαμε και λέμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε μια σοβαρή αντιπολιτευτική παράταξη», τονίζει ο κ. Γλαβίνας, «που θα είναι το αντίπαλο δέος της ΝΔ και η οποία θα διεκδικεί μέσα από τις πολιτικές της να γίνει η επιλογή όλο και περισσότερων Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δεν θέλουν τη ΝΔ και θέλουν να αντισταθούν στην πολιτική της».

Αναφερόμενος στα πολιτικά συμπεράσματα που είναι δυνατό να εξαχθούν από τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ βαίνουν διαρκώς μειούμενα από το 2019 και μετά και τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ μέσα από αμφίπλευρες και στέρεες διευρύνσεις βελτιώνει σταθερά τις εκλογικές επιδόσεις του.

Μιλώντας, ακόμη, για το κρίσιμο ζήτημα των συμμαχιών, ο κύριος Γλαβίνας υπογραμμίζει την ανάγκη οι συμμαχίες να μην είναι απόρροια συζητήσεων και συμφωνιών κορυφής, αλλά, απεναντίας, να είναι κοινωνικά γειωμένες, επί τη βάσει κοινωνικών και προγραμματικών συγκλίσεων.

Ερωτηθείς, τέλος, από την κ. Χύτου για τον χώρο του κέντρου και πώς σκέπτεται το ΠΑΣΟΚ να τον προσεγγίσει, ο κ. Θανάσης Γλαβίνας απαντά πως η Νέα Δημοκρατία είναι μια ψευδεπίγραφη μεταρρυθμιστική δύναμη και ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί την ουσιαστική μεταρρυθμιστική προοπτική της χώρας.

Στις αμέσως επόμενες παραγράφους, ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του κ. Θανάση Γλαβίνα.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είστε σταθερά δεύτερο κόμμα κάπου στο 14,5% στην εκτίμηση ψήφου. Ο επόμενος στόχος σας ποιος είναι καθώς για να γίνεται κυβερνών κόμμα είναι ακόμη πολύ μακριά η απόσταση από τη ΝΔ. Που στηρίζετε αυτή την αισιοδοξία ότι θα γίνεται πρώτο κόμμα;

Θα προσπαθήσω να δείξω ότι αυτό είναι εφικτό. Λίγους μόνο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, στις οποίες αρκετοί έδιναν μονοψήφιο ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ τους διέψευσε. Έφθασε κοντά στο 12% με ένα λυσσαλέο πόλεμο από τη ΝΔ. Η ΝΔ ξεκίνησε ένα λυσσαλέο πόλεμο εναντίον του ΠΑΣΟΚ μόλις το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε 11,5%, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι φορομπήχτες, θα αυξήσουμε τη φορολογία στα μερίσματα και λοιπά. Δυστυχώς ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη για εμάς. Εμείς πετύχαμε σε δύσκολες συνθήκες να αντέξουμε και να πάρουμε σχεδόν 12%. Από τις εκλογές έως τώρα, το ΠΑΣΟΚ έχει αυξήσει τα ποσοστά μέσα από πολλές επιβεβαιωμένες δημοσκοπήσεις και φτάνει στο 16%. Εμείς λέγαμε και λέμε ότι θέλουμε μια σοβαρή ισχυρή προοδευτική παράταξη, ότι θέλουμε να φτιάξουμε μια παράταξη που θα είναι το αντίπαλο δέος της ΝΔ και η οποία θα διεκδικεί μέσα από τις πολιτικές της να γίνει η επιλογή όλο και περισσότερων Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δεν θέλουν τη ΝΔ και θέλουν να αντισταθούν στην πολιτική της. Άρα, εμείς χτίζουμε αυτή τη παράταξη σταδιακά, βλέπουμε ότι αυτό έχει μια διαρκή σταδιακή άνοδο, σε στέρεες και γερές βάσεις, όχι κάτι το ευκαιριακό. Έχουμε μπροστά μας ένα πολιτικό ορόσημο, που λέγεται ευρωεκλογές και είμαστε «τυχεροί» γιατί εκεί θα μετρηθούμε για ακόμη μια φορά. Μπορούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε και άλλο τις δυνάμεις μας. Έχουμε στόχο να αυξήσουμε και άλλο τις δυνάμεις μας. Και ένα χρόνο μετά που το ΠΑΣΟΚ είχε 8% θα έχει πάει στο 12% και, αν όλα πάνε καλά, το ΠΑΣΟΚ θα έχει αυξήσει και άλλο τις δυνάμεις του. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει διαρκώς, πείθει όλο και περισσότερους πολίτες, διευρύνει τα εκλογικά του ακροατήρια, όλο και περισσότερο μας ακούνε, μπορεί ακόμα να μην έχουν μπει στη λογική να μας ψηφίσουν αλλά είναι δεδομένο πως έχουμε μπει στο ραντάρ τους.  Και το ΠΑΣΟΚ πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο, έφθασε στο 4%. Έφτασε σχεδόν στην εξαύλωση. Παρόλα αυτά αντέξαμε, γιατί είχαμε ρίζες στην κοινωνία και πάντα ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και πήραμε δύσκολες αποφάσεις, γιατί αυτό ήταν το συμφέρον της πατρίδας. Είναι δεδομένο ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει και πως το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται ως πρωταγωνιστής. Το πόσο σύντομα αυτό θα γίνει θα φανεί και θα το δείξουν οι πολίτες. Εμείς για αυτό εργαζόμαστε καθημερινά, ώστε να έχουμε αξιόπιστες θέσεις, σοβαρές θέσεις, να κάνουμε μαχητική αντιπολίτευση και πάντα να θέτουμε μια εναλλακτική στην πρόταση που κάνει η ΝΔ. Νομίζω πως αυτό το έχουμε καταφέρει και οι πολίτες μάς επιβραβεύουν για τη στάση μας. Με απώτερο στόχο στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ να είναι πολύ ισχυρό και να διεκδικήσει και την πρώτη θέση από τη ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πρόσφατα 850.000 ψηφοφόρους, η ΝΔ 150.000 και εσείς κάπου στο 160.000. Πολλοί από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθαν στο ΠΑΣΟΚ αλλά στη ΝΔ και άλλα κόμματα. Ποιο είναι το συμπέρασμα που βγάλατε την επομένη των εκλογών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει διαρκώς ψηφοφόρους από το 2019 και μετά. Στις εκλογές του Ιουνίου πήραμε ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων πίσω και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ. Δηλαδή οι εισδοχές μας ήταν αμφίπλευρες. Βέβαια, ο κόσμος ψηφίζει και για κυβερνήσεις και ένα κόμμα του 8% δεν ήταν έτοιμο να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση, γιατί υπήρχε το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε να αποτελέσουμε το ένα μέρος του πολιτικού συστήματος. Και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις λαμβάνουμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θέλω να πω ότι ο στόχος μας είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση, γιατί χάσαμε ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων και προς τη ΝΔ. Θέλουμε λοιπόν μια ευρεία παράταξη, μια μεγάλη παράταξη η οποία στις μεταρρυθμίσεις και στα εθνικά θέματα θα έχει το νου και τη γνώση και τη συνέπεια να είναι παρούσα και να λαμβάνει τις αποφάσεις που χρειάζονται και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Μια χώρα που πρέπει να προσέχει για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Μια χώρα που θα τα βάζει με τα συμφέροντα που την κρατούν πίσω. Μια χώρα η οποία θα μπαίνει μπροστά.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα των πολλών. που μεριμνά και φροντίζει για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια κάθε πολίτη σε αυτή τη χώρα. Παράλληλα, είναι και η παράταξη, που, κοιτώντας και προς τον κεντρώο χώρο, θέλει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Είμαστε σε μια διαρκή πορεία ανασυγκρότησης της παράταξης, που ξεκίνησε από τα χρόνια της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Έχουμε κάνει μια σημαντική ανανέωση εκ των έσω, από τα σπλάχνα της παράταξης, γιατί το χρειαζόμασταν αυτό. Αλλά έχουμε κάνει και τα ανοίγματά μας: άνθρωποι από την ανανεωτική αριστερά, το κέντρο, τα κινήματα. Στην πορεία προς τις εκλογές θα γίνουν τέτοιου είδους ανοίγματα. Πιστεύουμε πως και με αυτόν τον τρόπο μπορεί η παράταξη να γίνει πιο ευρεία, πιο πλειοψηφική.

Εσείς ως ΠΑΣΟΚ διαμηνύεται ότι είστε κόμμα σοσιαλδημοκρατίας, μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό. Πως συνδέεται αυτό με διαρροές για επιστροφή ανθρώπων που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με πληροφορίες που σας θέλουν να συνεργάζεστε με το νέο κόμμα.

Η ανανέωση είναι πριν από όλα μια ανανέωση εκ των έσω, από τα σπλάχνα της παράταξης. Φυσικά, αυτό έχει και τα όριά του. Έχει γίνει με πολύ τρόπο και το ΠΑΣΟΚ παράγει τα δικά του στελέχη.

Έχουμε δηλώσει πως θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Θέλουμε να ξαναγίνουμε αξιόπιστοι, ο κόσμος να μας εμπιστευθεί ξανά. Και για να μας εμπιστευθεί ξανά, πρέπει να μείνουμε πιστοί στις αξίες και τις αρχές μας. Δεν περιποιεί τιμή στο πολιτικό σύστημα, όταν βλέπουμε πολιτικούς να μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο απλά και μόνο για τη νομή της εξουσίας. Σε όσους πρόδωσαν τις αξίες και τις αρχές της παράταξης το ποτάμι δε μπορεί να γυρίσει πίσω.

Αναζητούμε κοινωνικές συμμαχίες από τη βάση από τα κάτω. Σε ένα πολιτικό πλαίσιο δεν είναι κακό τα κόμματα να συνομιλούν, να συνεργάζονται – είναι και η λογική της δημοκρατίας, τα κόμματα πρέπει να συνεργάζονται και να συνομιλούν. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να συνομιλήσουμε με ανθρώπους και με πολιτικές κινήσεις, που συμμερίζονται απόψεις μας ή μπορούμε να βρούμε κοινά σημεία επαφής, αρκεί αυτό να γίνει από τα κάτω επί τη βάσει ενός κοινωνικού πεδίου πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουμε τα κοινά σημεία επαφής. Άρα λοιπόν, διεύρυνση με όρους κοινωνίας και όχι με όρους συζητήσεων κορυφής, οι οποίες πολλές φορές είναι προσχηματικές, δεν έχουν δηλαδή ουσία, και κινούνται σε ένα επίπεδο αλισβερισιού, συναλλαγής. Νομίζω πως αυτό κούρασε και απογοήτευσε πολλούς πολίτες, οδηγώντας τους εκτός πολιτικής ή προς τα άκρα, μη επιδεχόμενοι οι πολίτες αυτού του είδους τη συναλλαγή.

Η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη, η ανανέωσή του είναι δεδομένη και η προσπάθεια να κερδίσουμε τη ΝΔ είναι επίσης δεδομένη. Ως προς τα νέα κόμματα, περιμένουμε να δούμε πώς θα συγκροτηθούν αυτά τα κόμματα, τι θέσεις θα εκφράσουν, να σεβαστούμε και αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν από ένα κόμμα, στο οποίο ήταν πολλά χρόνια, σε διαδικασία διαμόρφωσης.

Για να υπάρξει συνεργασία με την απλή αναλογική, πολλές από τις θέσεις που είχε εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα προσχηματικά καλέσματα που έκαναν ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ουσιαστική βάση. Για να συνεργαστείς με κάποιον, σημαίνει ότι θα βρεις κοινά σημεία επαφής, οι άνθρωποι που θα κληθούν να συζητήσουν έχουν κοινούς κώδικες, όλα αυτά δεν υπήρχαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το πολιτικό προσωπικό που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιφάνεια. Υπήρχαν πολύ σημαντικές διαφορές και τότε. Άλλωστε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποκλείσει και την όποια συνεργασία. Ακούγαμε – και ακούμε και τώρα – τα περί φθαρμένου ΠΑΣΟΚ ή περί κεντροδεξιού ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά λειτουργεί ως δούρειος ίππος της ΝΔ. Είναι αυτονόητο πως με τέτοιου είδους εκφράσεις το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να μπει σε μια τέτοια διαδικασία.

Ο κ. Κασσελάκης  έχει κατατάξει το ΠΑΣΟΚ. Μας έχει πει κεντροδεξιούς και δούρειο ίππο της ΝΔ. Άρα θεωρούμε πως δε μπορεί να υπάρξουν και πολλά κοινά σημεία επαφής. Εξάλλου ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί ένα άλλο είδος πολιτικής που απέχει πολύ από αυτό που ονειρευόμαστε εμείς.

Είναι δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη αν δεν εκφράσει το κέντρο. Με τι αντιπολιτευτική πολιτική μπορείτε να κερδίσετε το κέντρο που έχει πάει στη ΝΔ;

Το κέντρο απευθύνεται πάντα σε εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που απαιτεί κοινωνική ειρήνη, κοινωνική συνοχή, μεταρρυθμίσεις με δύσκολες, πολλές φορές, αποφάσεις, εκείνο το κομμάτι που υπηρετεί μια εθνική στρατηγική στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα και όχι φυσικά ακραίες ρητορικές – σε όλα αυτά που υπηρετήσαμε εμείς επί χρόνια. Αναζητώ ποια είναι τα σημεία αυτά στα οποία η ΝΔ κατάφερε να πείσει αυτό το κομμάτι του κέντρου. Ποιες είναι αυτές οι σπουδαίες μεταρρυθμίσεις, οι μεγάλες αλλαγές που έκανε η ΝΔ και που μπορεί να πιστωθεί, έτσι ώστε να πούμε ότι κυριαρχεί στο κέντρο; Μήπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο φόβος της επαναφοράς των ακραίων ρητορικών και της αλλοπρόσαλλης πολιτικής με ένα λόγο εκδικητικό πολλές φορές, με ένα λόγο ακραίο, ο οποίος σίγουρα δεν προσέλκυε το κομμάτι του κέντρου.

Εμείς παραμένουμε και στο λόγο μας συνεπείς, παραμένουμε σε μία πολιτική αξιοπρέπεια, η οποία δεν χαρακτηρίζεται από εξαλλοσύνες, φωνές, αλλά είναι πάντα προγραμματική. Η ΝΔ δεν κατάφερε να φέρει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Στο φορολογικό, για παράδειγμα, είναι εκσυγχρονισμός η επαναφορά των τεκμαρτών εισοδημάτων, ένα μέτρο που εφαρμοζόταν τη δεκαετία του ’70 και του ’80; Είναι αυτό μεταρρύθμιση ή μήπως μια διαρρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων χωρίς ουσιαστικά να μπαίνει «το μαχαίρι στο κόκκαλο»; Επίσης υπάρχει το παράδειγμα των διοικητών στους δημοσίους οργανισμούς. Η ΝΔ έφερε ένα νομοσχέδιο. Έκανε ένα μικρό βήμα, βάζοντας κάποια κριτήρια ώστε να μη γίνεται ο συνταξιούχος πολιτευτής από την Καρδίτσα διοικητής του εκάστοτε νοσοκομείου. Γιατί δεν προχώρησε όμως; Το ΠΑΣΟΚ έκανε τον ανοιχτό και δημόσιο διαγωνισμό ώστε να επιλέγεται όχι από τον υπουργό αλλά μέσα από μια απόλυτα αντικειμενική διαδικασία, και όχι κατόπιν συνέντευξης και κατόπιν επιλογής από μια επιτροπή στην οποία τρεις από τους πέντε είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση. Αυτό ήταν μια ψευδομεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση έχει έναν ψευδο – μεταρρυθμιστικό μανδύα. Η τελευταία μεταρρύθμιση που έγινε στη χώρα είναι η Διαύγεια. Έκανε κάτι επάνω σε αυτό το κομμάτι η κυβέρνηση για να το προχωρήσει; Για να κάνει τη Διαύγεια ΙΙ; Να κάνει το λεγόμενο open data; Αυτό θα ήταν μια ακόμη μεταρρύθμιση για να ξέρουμε αν λειτουργεί ή όχι το κράτος. Είδαμε σε αυτά τα κομμάτια να προχωράει η δημοκρατία ή μήπως είδαμε ένα σύστημα ψευδο – μεταρρυθμίσεων το οποίο ευνοεί και πάλι το δικό της κομμάτι; Εξαιρώ το ψηφιακό κομμάτι στο οποίο έγιναν βήματα. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα το οποίο ξεκινάει από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο και το οποίο συσπειρώνει όλους τους πολίτες που θέλουν να βλέπουν μια χώρα να προοδεύει πραγματικά, με πραγματικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και με υποστήριξη των πιο αδύναμων, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με υγεία, με παιδεία, με οικονομία η οποία θα διαμοιράζεται σε όλο και περισσότερους και όχι σε όλο και λιγότερους.