Πολιτική

Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών φέρνει κομματικές αναταράξεις

Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών φέρνει κομματικές αναταράξεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ (EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αποφασισμένη να φέρει στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο φέρεται η ηγεσία της ΝΔ παρά τις αντιρρήσεις.

Οκτώ χρόνια μετά την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, η τύχη της νομοθεσίας για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων έχει μετατραπεί σε σταυρόλεξο στο Μαξίμου. Τότε, 19 βουλευτές της πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας είχαν υπερψηφίσει την ψήφιση της νομοθετικής πρωτοβουλίας από την μετέπειτα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα, τέσσερις μήνες αφότου ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε επί σκηνής στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι “θα περάσει την ισότητα των γάμων εντός τεσσάρων ετών”, η ΝΔ αναζητά την κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει το δρόμο για μια συνολική συζήτηση στη Βουλή. Ωστόσο, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, το οποίο θα διευθετούσε και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την υιοθεσία και το οικογενειακό δίκαιο.

Προς το παρόν, πάντως, η αναζήτηση της κατάλληλης στιγμής για τη διαμόρφωση και την ψήφιση του νομοσχεδίου θα προσκρούσει σε ποικίλες προσεγγίσεις και αναλύσεις των συνομιλητών του πρωθυπουργού για το πολιτικό κόστος αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Ωστόσο, η αναζήτηση του κατάλληλου χρόνου για τη διαμόρφωση και την υποβολή του νόμου σε ψηφοφορία θα προσκρούσει στις διαφορετικές προσεγγίσεις και αναλύσεις των συνομιλητών του πρωθυπουργού σχετικά με το πολιτικό κόστος της πρωτοβουλίας αυτής. Οι δύο βασικές σχολές σκέψης προτείνουν ως “ασφαλέστερο” χρόνο είτε τις αρχές του νέου έτους είτε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Και στις δύο περιπτώσεις, όλοι συμφωνούν ότι θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για τη δημόσια διαβούλευση του περιεχομένου του νομοσχεδίου, με τους θιασώτες της εκδοχής να τεθεί σε ψηφοφορία το καλοκαίρι, να φέρουν ως επιχείρημα ότι τότε θα μπορεί να εισαχθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής, όπου χρειάζονται λιγότεροι βουλευτές και θα μπορέσει να περάσει και με τις ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Οι κ. Παύλος Μαρινάκης υπενθύμισε με νόημα στα μέσα της εβδομάδας ότι το νομοσχέδιο θα εμφανιστεί στη δεύτερη κυβερνητική θητεία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.  Ταυτόχρονα, σε κάθε ευκαιρία, ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και επιμένει σε θέματα ισότητας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, παρά την πρόταση να εξαιρεθεί η τεκνοθεσία από το τελικό νομοσχέδιο, απορρίφθηκε, καθώς αν εφαρμοζόταν θα απορρίπτονταν από τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Όσον αφορά στην τεκνοθεσία πάντως, θα πρόκειται ουσιαστικά για μια σιωπηλή εφαρμογή, από τη στιγμή όπου η επέκταση του γάμου θα διασφαλίζει και όλα τα δικαιώματα που έχει και ένα παντρεμένο ετερόφυλο ζευγάρι, ενώ θα προβλέπεται και η αναγνώριση των γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό.

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο διατυπώνουν ήδη αρκετοί βουλευτές της ΝΔ και ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ εισηγείται πως είναι αναγκαίο «να μην μπερδεύουμε το σύμφωνο συμβίωσης με τον θεσμό της οικογένειας που μεγαλώνει παιδιά, τα οποία χρειάζονται και τα δύο φύλα», ενώ, εντύπωση προκάλεσε η -εκ νέου- αναφορά του ότι τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη για «γονέα ένα» και «γονέα δύο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης αποσαφηνίζει πως, για τον ίδιο, η άρνηση στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι θέμα απορρέον από τη συνείδησή του, στοιχείο που θα τον οδηγήσει, αν χρειαστεί, στην παραίτηση από το υπουργικό αξίωμα.

Στους διαφωνούντες βουλευτές συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο κ. Θάνος Πλεύρης, ο κ. Νότης Μηταράκης και ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments