Ο ΠΑΟΚ έκανε τον μεγαλύτερο φόβο των ομάδων, ατού του [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Ο ΠΑΟΚ έκανε τον μεγαλύτερο φόβο των ομάδων, ατού του. Έχει ανοίξει σε ακραίο βαθμό το rotation και το ποδόσφαιρο τον ανταμείβει - Η κίνηση ματ του Ραζβάν Λουτσέσκου με την αλλαγή στρατηγικής.
Ο ΠΑΟΚ κέρδισε «αναμενόμενα» την Λαμία, προερχόμενος με φόρα από τον θρίαμβο στην Γερμανία. Προφανώς το «αναμενόμενα», μιλώντας για έναν αντίπαλο που έχει δείξει φέτος εξαιρετικά δείγματα γραφής, ίσως να ακούγεται υπερφίαλο αλλά η αλήθεια είναι πως οι παίκτες του Ραζβάν Λουτσέσκου δεν άφησαν κανένα παράθυρο αμφισβήτησης.
Και όλα αυτά με οχτώ αλλαγές στη σύνθεσή τους. Ακραίο rotation από τον Ραζβάν Λουτσέσκου, με τη σημαντική διαφορά πως δεν έγινε ξαφνικά. Μεμονωμένα. Ενδεχομένως σε αυτό το ματς λόγω της κόπωσης από την Ευρώπη. Από παιχνίδι σε παιχνίδι, ο προπονητής του ΠΑΟΚ αλλάζει σχεδόν τα πάντα. Πέντε, έξι, εφτά αλλαγές και πάει λέγοντας…
25 παίκτες σε 24 ματς!
Μετά από 24 παιχνίδια τη φετινή σεζόν, ο ΠΑΟΚ μετράει 25 ενεργούς ποδοσφαιριστές σε ένα σεμινάριο διαχείρισης του έμψυχου δυναμικού από πλευράς Ραζβάν Λουτσέσκου. Αν θέσουμε εκτός κουβέντας τον αναντικατάστατο Ντόμινικ Κοτάρσκι, ο Δικέφαλος μετράει μία δεκάδα ποδοσφαιριστών που έχει ξεπεράσει τα 1.000 αγωνιστικά λεπτά και άλλους εννέα ποδοσφαιριστές που έχουν «ενεργό» ρόλο και κυμαίνονται από 500 μέχρι 1000 λεπτά.
Αρκεί ένα παράδειγμα για να αντιληφθεί κανείς πως εναλλάσσονται Μπράντον Τόμας και Άλι Σαμάτα, με τις διαφορές τους στα αγωνιστικά λεπτά να είναι πολύ μικρές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο Ίβηρας φορ έχει 1.122 αγωνιστικά λεπτά, πράγμα πολύ λογικό δεδομένου πως είναι από την πρώτη ημέρα προετοιμασίας μαζί με την ομάδα, ενώ ο χρόνος συμμετοχής του Τανζανού ανέρχεται στα 924.
Το ότι έχει «ανοίξει» σε εντυπωσιακό βαθμό το φετινό ρόστερ αποτυπώνεται και στο γεγονός πως ο ΠΑΟΚ μετράει ήδη 15 διαφορετικούς σκόρερ!
Η ΠΡΩΤΗ «11ΑΔΑ» ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ 24 ΜΑΤΣ
- Ντόμινικ Κοτάρσκι 24/24 2.160
- Αντρίγια Ζίβκοβιτς 22/24 1.653
- Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ 19/24 1.605
- Τάισον 22/24 1.549
- Μπάμπα Ράχμαν 17/24 1.395
- Γιάννης Κωνσταντέλιας 24/24 1.348
- Στέφαν Σβαμπ 24/24 1.345
- Τόμας Κεντζιόρα 17/24 1.269
- Κωνσταντίνος Κουλιεράκης 16/24 1.261
- Μαγκομέντ Οζντόεφ 21/24 1.165
- Μπράντον Τόμας 23/24 1.122
ΟΙ «ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ»
- Αλι Σαμάτα 20/24 924
- Χάρης Τσιγγάρας 15/24 905
- Τομας Μουργκ 17/24 889
- Αντρέ Βιειρινια 15/24 800
- Ράφα Σοάρες 10/24 765
- Σουαλιό Μεϊτέ 11/24 740
- Κιρίλ Ντεσπόντοφ 15/24 683
- Γιάννης Μιχαηλίδης 8/24 675
- Ζοάν Σάστρε 8/24 572
Στρατηγική που «έφτιαξε» και τα αποδυτήρια
Αυτή η επιλογή του Ραζβάν Λουτσέσκου να «ανοίξει» το ρόστερ, είχε αντίκρισμα και στα αποδυτήρια καθώς άπαντες αισθάνθηκαν σημαντικοί, γνωρίζοντας πως ανά πάσα ώρα και στιγμή θα κληθούν από τον προπονητή τους. Με δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ είναι μέσα και στους τρεις στόχους του, όλοι οι παίκτες παίρνουν χρόνο και παραμένουν… ζεστοί αγωνιστικά. Στρατηγική που τονώνει την έννοια του γκρουπ μέσα στα αποδυτήρια, κάτι που ανέδειξε και ο Στέφαν Σβαμπ.
Ερωτηθείς για την στρατηγική του Λουτσέσκου, ο Αυστριακός παραδέχθηκε πως το βιώνει για πρώτη φορά στην επαγγελματική του καριέρα αλλά αυτό αποτελεί και το μυστικό του φετινού ΠΑΟΚ.
«Πρώτη φορά στην καριέρα μου βιώνω μία τέτοια κατάσταση. Δουλεύουμε πολύ πάνω στην τακτική και ο κάθε παίκτης ξέρει τι πρέπει να κάνει. Όλοι παίρνουν τις ευκαιρίες τους. Είμαστε ένα καλό γκρουπ, σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Όλοι είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε. Με αυτήν την λογική, αποφεύγονται και οι τραυματισμοί».
Τετ α τετ και στόχευση παιχνιδιών
Αναλύοντας λίγο περισσότερο την στρατηγική του Ραζβάν Λουτσέσκου, το… ακραίο rotation είναι αποτέλεσμα μελέτης της σειράς των αγώνων που έχει μπροστά του ο ΠΑΟΚ και κυρίως των τετ α τετ που έχει με τους ποδοσφαιριστές του. Μπορεί στα λόγια, το πιο σημαντικό παιχνίδι να είναι πάντα το επόμενο, ωστόσο, υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του Ρουμάνου για το που θα χρησιμοποιηθεί ποιος… Αναλόγως πάντα με τα χαρακτηριστικά του αντιπάλου, τις ανάγκες του ματς και την κατάσταση των δικών του παικτών. Το απόλυτο ματσάρισμα.
Γιατί να το κάνει φέτος;
Αν κάτι άφησε ως αποτύπωμα η περσινή χρονιά είναι η κατάρρευση, αγωνιστική και πνευματική, του ΠΑΟΚ στην τελική ευθεία της σεζόν. Εκεί που δεν υπήρχε η δυνατότητα να «φρεσκαριστεί» η ομάδα. Με γνώμονα πως μέχρι τα PlayOffs, το πρόγραμμα ήταν ελαστικό λόγω της απουσίας των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, ο ΠΑΟΚ κινήθηκε με ένα σφιχτό γκρουπ που του έδωσε για καιρό ένα αήττητο σερί. Στο διάστημα της πίεσης όμως φάνηκε να μένει από δυνάμεις και επιλογές. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το ρόστερ είναι διαφορετικά δομημένο, υπάρχουν οι λύσεις αλλά και η μαεστρία ενός προπονητή που τολμά αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι: τις αλλαγές.
Πηγή: sdna.gr//Ελένη Μπούντου
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας