Policy Briefs

Ευρωεκλογές 2024: Η Πράσινη Συμφωνία στην καρδιά της προεκλογικής ατζέντας

Ευρωεκλογές 2024: Η Πράσινη Συμφωνία στην καρδιά της προεκλογικής ατζέντας

Πηγή Φωτογραφίας: Magiarhirlap.hu

Το Green Deal στην κορυφή της προεκλογικής θεματολογίας.

Μεταξύ των σκεπτικιστών και εκείνων που θέλουν να προχωρήσουν παραπέρα, η Πράσινη Συμφωνία θα επικεντρώσει τις συζητήσεις κατά την επερχόμενη ευρωεκλογική εκστρατεία. Η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς θα μπορούσε κάλλιστα να μειώσει σημαντικά τις φιλοδοξίες της.

Το 2019, η Επιτροπή «Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν» εγκαινίασε με μεγάλη φανφάρα την Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη ( Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ ), ένα σύνολο κανονισμών, οδηγιών και πρωτοβουλιών που στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι οι 27 θα επιτύχουν συλλογικά την ουδετερότητα του άνθρακα το 2050.

Για την αριστερά και τους περιβαλλοντολόγους, οι επιδιωκόμενοι στόχοι είναι ανεπαρκείς δεδομένης της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Για τη δεξιά και την ακροδεξιά, οι φιλοδοξίες είναι υπερβολικά επιζήμιες για τις ελευθερίες και την οικονομία.

Στις 24 Νοεμβρίου, η εκδήλωση που διοργάνωσε το Euractiv με θέμα «Ο ευρωπαϊκός προστατευτισμός στην αυγή των ευρωπαϊκών εκλογών» προμήνυε τη μεγάλη συζήτηση που θα ακολουθούσε κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής εκλογικής εκστρατείας που θα ξεκινήσει επίσημα στις αρχές του 2024: το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας για την Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι μια πολιτιστική μάχη που κέρδισαν οι Πράσινοι », καλωσόρισε η Karima Delli, Γαλλίδα ευρωβουλευτής από την ομάδα Les Verts/ALE, κατά την έναρξη των συζητήσεων. Μια νίκη ακόμα πιο νόστιμη καθώς η Ursula von der Leyen προέρχεται από τη δεξιά (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ΕΛΚ), με την πρώτη ματιά εχθρική προς την Πράσινη Συμφωνία.

Τούτου λεχθέντος, η Πράσινη Συμφωνία ως έχει «δεν επαρκεί για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού» , υποστηρίζει ο εκλεγμένος αξιωματούχος. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τους στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, πιστεύει με τη συνάδελφό της και συμπρόεδρο της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Manon Aubry, επίσης παρούσα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Επιπλέον, πολλά βασικά νομοθετήματα, όπως η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής, δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, ενώ ο χρόνος για την παγκόσμια εφαρμογή πλησιάζει, υπενθύμισε ο Terry Reintke, συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Κοινοβούλιο, στην EURACTIV.

Μόνο που η πραγματοποίηση τέτοιων φιλοδοξιών θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο δύσκολη από το αναμενόμενο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν πράγματι μια κατάρρευση οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ορισμένα κράτη μέλη προς όφελος των συντηρητικών και των δεξιών ριζοσπαστών.

Ακροδεξιό κλίμα

Το Σάββατο (2 Δεκεμβρίου), δύο ριζοσπαστικά δεξιά πολιτικά κόμματα της Τσεχίας, το ένα ήδη μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας Identity and Democracy (ID) και το άλλο από τις τάξεις των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών (ECR), ανακοίνωσαν ξεκάθαρα ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να «ανατρέψουν ολόκληρη την Πράσινη Συμφωνία» μετά τις ευρωεκλογές.

Στην Ολλανδία, στα τέλη Νοεμβρίου, κατά τις τελευταίες μεγάλες ευρωπαϊκές εκλογές, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές.  Ο ηγέτης του, Geert Wilders, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο για το Κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του για να ηγηθεί της μάχης πίσω από τους σοσιαλιστές και περιβαλλοντολόγους του συνασπισμού.

Προφανώς, ο αρχιτέκτονας της Πράσινης Συμφωνίας υπέστη μια αποτυχία με τη μορφή της απόρριψης, καθώς ο «Batavian Trump» έκανε εκστρατεία κατά των ευρωπαϊκών πολιτικών, ιδιαίτερα των πολιτικών για το κλίμα και τη μετανάστευση.

Επιπλέον, το RN δεν θα ήταν ξένο στη νίκη του. Σύμφωνα με τον ηγέτη της βελγικής ακροδεξιάς (Vlaams Belang), η νίκη του Geert Wilders, τόσο στο ύφος που αναπτύχθηκε όσο και στα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, «είναι ο ναυτισμός που εξάγεται» , σε σχέση με τη Marine Le Pen, πολιτική αρχηγός του RN.

Χωρίς αμφιβολία, η εστίαση που επικεντρώνει το κόμμα της φλόγας ενάντια στην Πράσινη Συμφωνία ανθίζει επομένως στην Ευρώπη καθώς γίνεται πιο σαφές στη Γαλλία.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις,  η Μαρίν Λεπέν, ο Τζόρνταν Μπαρντέλα και οι δικοί τους πιστώνονται με περίπου 28% των προθέσεων ψήφου, μπροστά από τους ενωμένους φιλελεύθερους του Εμμανουέλ Μακρόν (Αναγέννηση) που χάνουν έδαφος (19%, έναντι 22,4%). % το 2019 ), οι αντάρτες της Manon Aubry σε καλή πορεία (8%, έναντι 6,3% το 2019) και οι Πράσινοι που υφίστανται το πλήγμα (9%, έναντι 13,5% το 2019).

Για την Karima Delli, είναι μια καταστροφή: χωρίς τους Πράσινους, η Πράσινη Συμφωνία είναι «απολύτως» καταδικασμένη να πεθάνει, προειδοποίησε. Για τον Alexandre Loubet, διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του RN στις ευρωπαϊκές εκλογές, είναι θεϊκό δώρο: το Πράσινο Σύμφωνο είναι μια «σειρά μέτρων που χάνει τον στόχο του και επιταχύνει την έξοδο της Ευρώπης από την Ιστορία» , δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο της ΕΕ πάσχει από τρεις μεγάλες παγίδες: μια άρνηση της ενεργειακής πραγματικότητας, τιμωρητικά οικολογικά μέτρα και μια ιδεολογία αποανάπτυξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments