Αν οι πρώην σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ εμπλακούν σε παράλληλες “συζητήσεις”, όπως έκαναν ήδη χθες το βράδυ, αυτό που συνέβη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στις 11-12 Νοεμβρίου μπορεί σύντομα να επαναληφθεί. Η Ολομέλεια της Βουλής και τα ΜΜΕ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα πεδία στα οποία θα μπορούσε να διεξαχθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τη Νέα Αριστερά.
Η πρώτη διαφοροποίηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς στη Βουλή καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων εξυπηρέτησης και μηχανισμό προστασίας των ευάλωτων οφειλετών. Οι “11” καταψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά σε τρεις από τις έξι διατάξεις για τις οποίες η αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία ήταν παρόντες (εκτός από τον Φ. Οζγκιούρ, ο οποίος ψήφισε “όχι”). Το άρθρο 7 ενσωματώνει διατάξεις από την ευρωπαϊκή οδηγία και αφορά τη δυνατότητα διακράτησης κεφαλαίων. Το άρθρο 38 τροποποιεί το νόμο του 2018 για τις εργασίες των διαχειριστών και το άρθρο 40 για την παράταση της άδειας άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτή η διαφορά θέσεων ήταν αρκετή για να προκαλέσει ένα σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Ντόρα Αυγέρη και να ξεκινήσει μια σύγκρουση μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων: “Είναι απορίας άξιο”.
Κατά τα λοιπά, τα αποκαλυπτήρια για τη «Νέα Αριστερά» χθες στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, επί της οδού Πειραιώς, συνοδεύτηκαν από πολλά χαμόγελα, φωτογραφίσεις, πειράγματα, συζητήσεις και υποσχέσεις για μια καλή πορεία. Ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε πως «θέλουμε μια αριστερά στην κυβέρνηση. Δεν είμαστε δύναμη διαμαρτυρίας. Είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης. Αλλά είμαστε και δύναμη πολιτικής αλλαγής». Καρφώνοντας το τοξικό κλίμα των προηγούμενων ημερών επεσήμανε πως επιθυμούν να οικοδομήσουν μια αριστερά «που δεν εμπλέκεται σε τοξικούς καυγάδες στο διαδίκτυο, αλλά δίνει την ουσιαστική μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία… μακριά από αρχηγισμούς, ηγεμονισμούς, απόλυτες και μοναδικές αλήθειες».
Στο Κοινοβούλιο ο Στέφανος Κασσελάκης απαντούσε σε όσους έφυγαν από την Κουμουνδούρου και λίγο πιο πέρα στην οδό Πειραιώς μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα έδινε το στίγμα της. Η ομάδα των 11 αποχωρησάντων βουλευτών φαίνεται πως επιθυμεί με τη «Νέα Αριστερά» να επιταχύνει τις πολιτικές και οργανωτικές εξελίξεις, καθώς μετά το τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους ειδική φόρμα προκειμένου να εγγραφούν στο νέο εγχείρημα.
Σήμερα, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα, η Νέα Αριστερά συγκρότησε και επίσημα ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα, ανεβάζοντας στα εννέα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.
Η επιστολή, που υπογράφεται από τους 11 αποχωρήσαντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στον κ. Τασούλα την Τρίτη, γεγονός που ανάβει το πράσινο φως για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Νέας Αριστεράς ήδη από τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο κ. Τασούλας έχει ήδη ζητήσει να προσδιορίσουν οι βουλευτές τον εισηγητή και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για τη συζήτηση της Τετάρτης.
Η ανακοίνωση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας από το προεδρείο αναμένεται να γίνει την Τετάρτη το πρωί, κατά τη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων, εξέλιξη που θα επιτρέψει στη Νέα Αριστερά να συμμετάσχει στη συζήτηση αλλά και στον κ. Χαρίτση να λάβει τον λόγο ως πολιτικός αρχηγός.