Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβάλλει λιτότητα μέχρι το 2026
Πηγή Φωτογραφίας: [365589] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΟ 34TH ANNUAL GREEK ECONOMIC SUMMIT (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, «εξαπέλυσε» νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει μάθει τίποτα απ’ ό,τι συνέβη στη χώρα», μιλώντας στο 34ο Annual Greek Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει μάθει τίποτα απ’ ό,τι συνέβη στη χώρα. Με τις συνταγές που ζήσαμε τους σκοτεινούς καιρούς, επιβάλλει οικειοθελώς τη λιτότητα μέχρι, τουλάχιστον το 2026.
Μία ανάπτυξη, με τα κονδύλια του προγράμματος ανάκαμψης και του Ταμείου Ανθεκτικότητας που πηγαίνουν σε λίγους και φέρνουν ανάπτυξη εις βάρος των πολλών, οι οποίοι θα βιώσουν την δημοσιονομική προσαρμογή που ήδη φέρνει τους φόρους προς το ΑΕΠ σε ρεκόρ 25ετίας, χωρίς προοπτική μείωσης.
Η Ελλάδα έχει “συμφωνήσει” στη δεύτερη μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρωτογενή πλεονάσματα που καλύπτουν το 7,5% του ΑΕΠ την πενταετή περίοδο 2021 – 2026. Τα λιτά κράτη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία και η ισχυρή Γαλλία, δεσμεύθηκαν για χαλαρούς στόχους για την ανάκαμψη από την κρίση του κόστους ζωής».
Ο κ. Κασσελάκης έκανε αναδρομή στην μνημονιακή περίοδο, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα υπέστη απώλειες –4,6% ετησίως, κάθε χρόνο, μέχρι που οι πολίτες εξαντλήθηκαν και η ζήτηση κατέρρευσε. Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (2009 – 2011) και στην κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ (2011 – 2015) οι διοικήσεις ήταν απλώς κακοί μαθητές μίας μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που κατέστρεψε τα θεμέλια της χώρας και δεν λειτούργησε.
Οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν ποτέ στον κατήφορο του 2010 – 2014 και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, έβαλε στόχο να βγάλει επιτέλους τη χώρα από αυτό το καθοδικό “σπιράλ” και τα κατάφερε με πρωτοφανή ρύθμιση του χρέους, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεμάτα δημόσια ταμεία και αυξημένο κατώτατο μισθό».
Το σχόλιο σας