Κόσμος

Ερντογάν: «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε»

Ερντογάν: «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),«Δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε» αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν,

«Δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε» αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

«Δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε» αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μια ημέρα πριν την άφιξή του στην Αθήνα, ενώ απευθυνόμενος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό στέλνει το μήνυμα: «Κυριάκο φίλε μου! Δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε.»

Ο Τούρκος πρόεδρος κάνει «κίνηση φιλίας», αλλά παράλληλα επιμένει στις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση», ενώ αναφέρει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».

Ισχυρίζεται ακόμα πως μπορούμε να λύσουμε όλα τα πρόβληματά μας: «Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της “τουρκικής μειονότητας” στην Ελλάδα».

Υποστηρίζει επίσης ότι η δήλωσή του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητα του Τζαμιού της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά κι ότι οι εικονογραφίες και πάσης φύσεως στοιχεία της τέχνης δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ζητεί την αρωγή της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει: «Ρωτήσατε τι θα έλεγα στον κύριο Μητσοτάκη. Θα του πω το εξής: Κυριάκο, φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν την νεολαία.

Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης».

«Στη διεθνή δικαιοσύνη για όλα τα προβλήματα»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σημειώνει: «Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση.

Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη».

«Ειδικά για τη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία – Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συνεργαστούμε και στο Αιγαίο», υπογραμμίζει.

Στην ίδια συνέντευξη ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει ότι «το αν υπάρχουν ή όχι αποθέματα είναι ένα ζήτημα που μπορεί να διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και όχι ως αποτέλεσμα της προσωπικής μου άποψης. Από ό,τι βλέπουμε, έχουν γίνει και γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες όσον αφορά αυτό το θέμα. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους λεκάνες.

Στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, η διασφάλιση και η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας από στρατηγική άποψη έχει καταστεί βασικό ζήτημα. Υπό αυτή την έννοια, ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία….Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και στο Αιγαίο. Όλα είναι για την ειρήνη και την ευημερία των λαών αλλά και των μελλοντικών μας γενεών».

«Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμείνουμε γείτονες. Μοιραζόμαστε, την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα. […] Μίλησα για μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας και την αρχή win win. Η αντίληψη win win βρίσκεται ήδη στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία» είπε.

«Προστατεύουμε την Αγία Σοφία»

«Προστατεύουμε αυτόν τον διακεκριμένο ναό με μια σχολαστικότητα και σεβασμό που σπάνια παρατηρείται στην ανθρώπινη ιστορία και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλη την ανθρωπότητα να επωφεληθεί υλικά και πνευματικά από αυτό το υπέροχο μνημείο», και προσθέτει:

«Οι προσπάθειες υλοποίησης και συντήρησης των τελευταίων 570 ετών είναι απόδειξη της σχολαστικής προσέγγισης του κράτους μας στο θέμα σε κάθε περίοδο της Ιστορίας, τονίζοντας πως «το Τζαμί της Αγίας Σοφίας, ως σύμβολο ειρήνης και ανεκτικότητας, θα συνεχίσει να είναι ανοιχτό σε επισκέπτες όλων των θρησκειών και των πεποιθήσεων».

Για τη μη λειτουργία της Χάλκης επιρρίπτει τις ευθύνες στο Πατριαρχείο λέγοντας ότι «δεν ήταν θετικό για την επανέναρξη της εκπαίδευσης της Σχολής υπό την αιγίδα ενός κρατικού πανεπιστημίου, υπαγόμενου στην νομοθεσία του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments