Γάζα: 60 ημέρες πόλεμος
Πηγή Φωτογραφίας: France24.com
Η σύγκρουση στη Γάζα μαίνεται εδώ και 60 ημέρες χωρίς να διαφαίνεται κάποιο τέλος. Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται τώρα ανελέητα και στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από το βορρά.
Ένα εκατομμύριο δυνητικοί πρόσφυγες δεν ξέρουν πλέον πού να απευθυνθούν για βοήθεια. “Πουθενά δεν είναι ασφαλές” είναι η αγωνιώδης κραυγή που εκπέμπουν. Δυστυχώς, οι φωνές τους δεν ακούγονται” δηλώνει ο Καναδός Λιν Χάστινγκς, συντονιστής της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για την Παλαιστινιακή Αρχή.
Η διεθνής διπλωματία έχει δαπανήσει πολλή ενέργεια για να επιτύχει μια προσωρινή και κατά συνέπεια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση περίπου 80 ομήρων. Άλλοι 147 όμηροι εξακολουθούν να αγνοούνται και το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να απελευθερωθούν όλοι και να εξαλειφθεί η εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς.
Ολόκληρος ο αραβικός κόσμος είναι ενωμένος στο αίτημα μιας διευθέτησης αυτής της σύγκρουσης με διαπραγματεύσεις, κοινή λύση για τα δύο κράτη. Όλοι, όχι μόνο οι Εβραίοι και οι Παλαιστίνιοι, ισχυρίζονται ότι είναι προσηλωμένοι στην ειρήνη.
Η Ιορδανία, για παράδειγμα, έχει υψηλό ποσοστό Παλαιστινίων στο έδαφός της και ενδιαφέρεται για μια άμεση λύση της σύγκρουσης. Στο Αμμάν, η μνήμη του Μαύρου Σεπτεμβρίου του 1970 είναι ακόμη ζωντανή και θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη ενός παρόμοιου σεναρίου. Παρομοίως, η Αίγυπτος δεν επιθυμεί την παρουσία της Χαμάς στο Σινά λόγω της πολύ συγκρουσιακής σχέσης της με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Δυστυχώς, οι Συμφωνίες του Όσλο ναυάγησαν με η δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν και αυτό ήταν μια τραγωδία τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους Παλαιστίνιους. Όμως οι Παλαιστίνιοι έχουν πληρώσει το υψηλότερο τίμημα.
Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν τεράστια εμπόδια: Είναι οι «φορείς» και από τις δύο πλευρές, της σύγκρουσης στη Γάζα,που έχουν συμφέρον να μην καταλήξουν σε συμβιβασμό και, ως εκ τούτου, εμποδίζουν την οικοδόμηση ενός κοινού κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας.
Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ έχει ζητήσει την “εθελοντική μετανάστευση των Αράβων από τη Γάζα στον υπόλοιπο κόσμο”. Ενώ η ακροδεξιά επιρροή στο σημερινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ είναι περιορισμένη, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κάνει ελάχιστα για να ανταποκριθεί στις διεθνείς εκκλήσεις για μετριοπάθεια. ‘Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι μεθυσμένη από την ατιμωρησία και το μίσος, και αυτό είναι που υπονομεύει την ισραηλινή κοινωνία’, γράφει η ισπανική εφημερίδα El País.
Για παράδειγμα, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση καλεί την Παλαιστινιακή Αρχή να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για μια “λύση δύο κρατών” λαμβάνοντας υπόψη τη μεταπολεμική περίοδο, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.
Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει αύριο για τη Γάζα. Η κατάσταση της τρομοκρατίας συνεχίζει να επιδεινώνεται. Το ερώτημα είναι πώς μπορούν να ελεγχθούν και να περιοριστούν οι παράγοντες που έχουν ως στόχο να αποσταθεροποιήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας