DZ Bank: To success story των ελληνικών αξιολογήσεων
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Η χώρα παραμένει στη... λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις
Η χώρα παραμένει στη… λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις, με τη Fitch να ακολουθεί σειρά άλλων οίκων και να δίνει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, τη στιγμή που μόλις 11 χρόνια πριν την είχε “βυθίσει” στην κατηγορία του default. Τα ελληνικά spreads διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών με τον οίκο να ανοίγει τον δρόμο για την αλλαγή πίστας στα ελληνικά ομόλογα, εξασφαλίζοντας έτσι αυξημένη ζήτηση για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η DZ Bank, η Fitch “ανέβασε” την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα από BB+ σε BBB- το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Οι προοπτικές παραμένουν “σταθερές”. Αυτό σημαίνει ότι η Fitch αξιολογεί πλέον και πάλι την Ελλάδα ως επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος είχε αποσύρει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα στις αρχές του 2011 στον απόηχο της κρίσης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Το 2012, ο οίκος έστειλε για λίγο τη χώρα στην κατηγορία του restricted default. Με την τελευταία αναβάθμιση, η Αθήνα είναι πλέον και πάλι στην κορυφαία επενδυτική λίγκα των εκδοτών κρατικών ομολόγων της Fitch σε όλο τον κόσμο.
Η αναβάθμιση αποτέλεσε μικρή έκπληξη για την αγορά και τους επενδυτές, επισημαίνει η DZ Bank. Η Fitch ακολούθησε τις DBRS και S&P, οι οποίες είχαν ήδη απονείμει στην Ελλάδα το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Η χώρα παραμένει έτσι στη… λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις βαθμολογίας. “Δύσκολα κάποια άλλη χώρα μπορεί να ανατρέξει στο παρελθόν της και να δει μια τέτοια σημαντική και ταχεία βελτίωση της πιστοληπτικής της ικανότητας τα τελευταία χρόνια”, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η Fitch βασίζει την αναβάθμιση στην οποία προχώρησε, στην εξαιρετικά ευνοϊκή δυναμική του χρέους της Ελλάδας και την αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο οίκος αναμένει ότι ο δείκτης χρέους της Ελλάς θα μειωθεί σχεδόν στο 140% έως το 2027 και θα είναι ελαφρώς χαμηλότερος από αυτόν της Ιταλίας. Η απότομη μείωση βασίζεται στο χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, στην πολύ μεγάλη διάρκεια ωρίμασης του ελληνικού δημόσιου χρέους (18 έτη) και στο υψηλό επίπεδο ταμειακών διαθεσίμων (στο 16,5% του ΑΕΠ στα μέσα Νοεμβρίου). Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, η Fitch τονίζει τις συντηρητικές εκτιμήσεις για τις κρατικές δαπάνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίες επίσης έχουν ξεπεραστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.
Το ελληνικό “success story της αξιολόγησης” έχει ήδη αποτιμηθεί πάντως στα ελληνικά ομόλογα, επισημαίνει η DZ Banκ, κάτι που έγινε σταδιακά σε όλη τη διάρκεια του έτους. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, τα οποία ξεχωρίζουν επίσης σε μια ιστορική σύγκριση. Επιπλέον, η αναβάθμιση της Fitch είχε ως αποτέλεσμα και μια αποφασιστική αλλαγή για την αγορά των ελληνικών ομολόγων: η Ελλάδα περιλαμβάνεται πλέον σε πολλούς δείκτες σταθερού εισοδήματος, όπως ο IHS Markit. Για να συμβεί αυτό, ένας εκδότης πρέπει να βαθμολογείται με επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον δύο οίκους εκ των S&P, Moody’s και Fitch.
Με συνολικά ομόλογα αξίας 88 δισ. ευρώ περίπου, η Ελλάδα είναι πιθανό να λάβει μόνο μια πολύ μικρή στάθμιση στον δείκτη, αλλά τα funds και οι παθητικές επενδυτικές στρατηγικές θα μπορούσαν ωστόσο να εξασφαλίσουν βραχυπρόθεσμα αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα, επισημαίνει η DZ Bank. Παρά το ήδη ισχυρό ράλι που έχουν σημειώσει τα ελληνικά ομόλογα και τη σημαντική μείωση του ελληνικού spread, αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει ότι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι δύσκολα θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από άλλα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, η τάση στα spreads της Ελλάδα έναντι άλλων χωρών του ευρώ θα συνεχιστεί, υποστηρίζει η DZ Bank.
Πηγή: capital.gr//Ελευθερία Κούρταλη
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας