Τιμολόγια ρεύματος: Χαμένοι στα χρώματα οι καταναλωτές – Πώς θα επιλέξουμε
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου των νέων χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος και την ταυτόχρονη παύση των οριζόντιων κρατικών επιδοτήσεων, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή οικογενειακής κατάστασης. Ωστόσο, το νομοθετικό πλαίσιο που εισήγαγε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές, οι οποίοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις νέες ρυθμίσεις.
Αρχικά, από τη νέα χρονιά θα συνεχιστούν μόνο οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του ειδικού τιμολογίου για τους πολύτεκνους, ενώ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ενέργειας, όλοι οι καταναλωτές θα μεταφερθούν σε ένα μεταβατικό – ειδικό τιμολόγιο (πράσινο χρώμα), εκτός κι αν κάποιος έχει επιλέξει άλλο πρόγραμμα πριν από την Πρωτοχρονιά.
Ποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν στα τιμολόγια ρεύματος και γιατί; Από 1ης Ιανουαρίου 2024 θα εφαρμοστούν τα νέα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης. Μεταξύ αυτών θεσπίζεται ειδικό κοινό τιμολόγιο, στο οποίο θα μεταπέσουν, αυτομάτως, την 1η Ιανουαρίου 2024 όσοι δεν επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Επίσης, στο ειδικό κοινό τιμολόγιο δεν μεταπίπτουν αυτόματα όσοι καταναλωτές έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για προϊόν σταθερής τιμολόγησης ορισμένου χρόνου, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει αυτή η σύμβαση.
Πόσα είναι τα νέα τιμολόγια; Θεσπίζονται τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων, οι οποίες θα προσφέρονται από όλους τους προμηθευτές ανεξαιρέτως και θα διακρίνονται με αντίστοιχα χρώματα: το πράσινο, το μπλε, το κίτρινο και το πορτοκαλί.
Ποιο τιμολόγιο είναι πιο «κοντά» σε αυτό που έχω σήμερα; Τα νέα πράσινα τιμολόγια δεν διαφέρουν κατά πολύ από τα τιμολόγια που έχουμε συνηθίσει ως σήμερα. Πρόκειται για τιμολόγια με τιμή που θα ανακοινώνουν οι πάροχοι την 1η ημέρα κάθε μήνα, και όχι στις 20 του προηγούμενου όπως ίσχυε μέχρι στιγμής. Το πράσινο τιμολόγιο θα περιλαμβάνει ρήτρα αναπροσαρμογής – η οποία βαφτίστηκε μηχανισμός διακύμανσης – και η τελική τιμή χρέωσης θα επηρεάζεται από τις μεταβολές στις χονδρεμπορικές τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Τι χρώμα έχουν τα σταθερά τιμολόγια; Στο πράσινο τιμολόγιο, ο προμηθευτής θα δίνει μια βασική τιμή προμήθειας ή αλλιώς τιμή βάσης, η οποία θα πρέπει να μείνει σταθερή για τουλάχιστον έξι μήνες.
Τα μπλε τιμολόγια θα έχουν σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα εν λόγω τιμολόγια είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πιο ακριβά, ενώ προβλέπουν και συγκεκριμένες ρήτρες για την αποχώρηση από τη σύμβαση καθώς οι προμηθευτές «φυλάνε τα νώτα» τους έναντι ενός πιθανού μελλοντικού κινδύνου.
Μπλε ή πράσινο; Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, εάν κάποιος καταναλωτής έχει σχετικά μικρές καταναλώσεις κάθε μήνα, δεν είναι εξοικειωμένος με την έρευνα αγοράς και επιθυμεί σταθερότητα στον οικογενειακό προϋπολογισμό, το μπλε τιμολόγιο μπορεί να είναι η λύση.
Σε ποιους ταιριάζουν τα κίτρινα και σε ποιους τα πορτοκαλί τιμολόγια; Τα κίτρινα τιμολόγια, είναι κυμαινόμενα και η τιμή μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τους προμηθευτές, τα κυμαινόμενα τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: η μία με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και η άλλη με καθορισμό τιμής μετά. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο μπορεί να αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό τους εμπορικούς καταναλωτές που είναι πιο εξοικειωμένοι με τη διαδικτυακή έρευνα και τη διεθνή ενεργειακή αγορά, οπότε μπορούν να σταθμίζουν τους εν δυνάμει κινδύνους για παραμονή ή αποχώρηση από αυτήν την κατηγορία.
Τα πορτοκαλί τιμολόγια ή αλλιώς λεγόμενα και δυναμικά είναι τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη ευφυούς μετρητή.
Οσοι αποφασίσουν να τοποθετήσουν έξυπνους μετρητές θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να βάζουν σε λειτουργία ενεργοβόρες συσκευές σε εκείνες τις ώρες της ημέρας που η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή, εξασφαλίζοντας αντίστοιχα και χαμηλές τιμές χρέωσης.
Τι είναι ο μηχανισμός διακύμανσης;
Ο μηχανισμός διακύμανσης παραπέμπει σε ρήτρα αναπροσαρμογής, με τη διαφορά ότι όλοι οι συντελεστές είναι γνωστοί εκ των προτέρων στους καταναλωτές. Η βασική τιμή προμήθειας μπορεί να είναι και μηδενική, οπότε σε αυτή την περίπτωση η χρέωση προμήθειας θα διαμορφώνεται αποκλειστικά βάσει του μηχανισμού διακύμανσης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του έναν συντελεστή προσαύξησης που επιλέγεται ελεύθερα από τον προμηθευτή και έναν δεύτερο συντελεστή που προκύπτει από τον πρώτο και τις τιμές χονδρεμπορικής των δύο προηγούμενων μηνών. H τελική τιμή χρέωσης θα αποτελεί άθροισμα της βασικής τιμής και του μηχανισμού διακύμανσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας