Policy Briefs

Αμερικανοί ειδικοί μεταβαίνουν στην Κύπρο για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αμερικανοί ειδικοί μεταβαίνουν στην Κύπρο για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Μετά τις φήμες που διέρρευσαν, η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύτηκε να διερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι αποτελούσε κόμβο ξεπλύματος χρήματος, επιτρέποντας σε Ρώσους ολιγάρχες να παραβιάζουν τις κυρώσεις. [X, formerly Twitter]

Ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν στην Κύπρο για να βοηθήσουν την αστυνομία να διερευνήσει υποθέσεις όπου Ρώσοι ολιγάρχες φέρονται να είχαν τη δυνατότητα να παρακάμψουν τις κυρώσεις, δήλωσε Κύπριος αξιωματούχος τη Δευτέρα (4 Νοεμβρίου).

Ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν στην Κύπρο για να βοηθήσουν την αστυνομία να διερευνήσει υποθέσεις όπου Ρώσοι ολιγάρχες φέρονται να είχαν τη δυνατότητα να παρακάμψουν τις κυρώσεις, δήλωσε Κύπριος αξιωματούχος τη Δευτέρα (4 Νοεμβρίου).

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι οι Αμερικανοί ειδικοί θα βοηθήσουν τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν τις παραβιάσεις των κυρώσεων από τη Ρωσία και τις πρόσφατες διαρροές από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Μετά τις φήμες που διέρρευσαν, η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύτηκε να διερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι αποτελούσε κόμβο ξεπλύματος χρήματος, επιτρέποντας σε Ρώσους ολιγάρχες να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης προσκάλεσε μάλιστα ο ίδιος στη συνέχεια τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες.

Η τοπική εφημερίδα «Πολίτης» ανέφερε ότι ειδικοί από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος (FinCEN), που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, εξετάζουν 29 υποθέσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από το ICIJ και 68 συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης, το νησί της ανατολικής Μεσογείου «διαδραματίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι ήταν ευρέως γνωστό στη διακίνηση βρώμικου χρήματος για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον άλλους βίαιους δικτάτορες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος χαρακτηρίζεται καταφύγιο για τα παράνομα κέρδη των Ρώσων ολιγαρχών.

Αλλά η κυπριακή κυβέρνηση λέει ότι έχει λάβει αυστηρά μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος και της παραβίασης των κυρώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Απρίλιο, ο οικονομικός επίτροπος της Κύπρου δήλωσε ότι η χώρα είχε πατάξει όσους κατονομάστηκαν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία επειδή φέρονται να βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό έγινε αφού η Βρετανία και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Κύπριους υπηκόους και εταιρείες επειδή φέρονται να βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να αποκρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το ICIJ δήλωσε ότι η εξάρτηση του νησιού από το ρωσικό και άλλο ξένο χρήμα είχε συνέπειες που μόλις τώρα συνειδητοποιούνται.

Είπε ότι μια «εκπληκτική πλημμύρα ξένου χρήματος», κυρίως ρωσικού, έχει εισρεύσει στο νησί επί δεκαετίες, δημιουργώντας στην Κύπρο τη φήμη ενός «σκοτεινού οικονομικού κόμβου».

Η έρευνα του Cyprus Confidential διήρκεσε οκτώ μήνες και διερεύνησε τη «μακροχρόνια ηγεμονία» της Ρωσίας στους βαθιά συνυφασμένους κόσμους της πολιτικής και της οικονομίας της Κύπρου.

Το ICIJ, από την άλλη, ανέλυσε περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια έγγραφα. Τα εσωτερικά αρχεία που διέρρευσαν και χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τον Απρίλιο του 2022, περιλάμβαναν εμπιστευτικούς ελέγχους ιστορικού, οργανωτικά διαγράμματα, οικονομικές καταστάσεις, αιτήσεις τραπεζικών λογαριασμών και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι οι αρχές έκλεισαν 43.000 εταιρείες-βιτρίνες και 123.000 «ύποπτους» τραπεζικούς λογαριασμούς από το 2018 και ότι μόνο το 2,2% του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων στο νησί ανήκει σήμερα σε Ρώσους.

Η Κύπρος φιλοξενεί ωστόσο έναν σημαντικό πληθυσμό ρωσικής διασποράς. Η Λεμεσός στη νότια ακτή – που συχνά φέρει το παρατσούκλι «Μόσχα στη Μεσόγειο» – αποτελεί εδώ και καιρό πόλο έλξης για τους ρωσόφωνους.

Πηγή:EURACTIV.com with AFP | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments