Policy Briefs

Αυξάνονται οι εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης προς τη Ρωσία μέσω Βουλγαρίας

Αυξάνονται οι εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης προς τη Ρωσία μέσω Βουλγαρίας

Πηγή Φωτογραφίας: imerodromos.gr, Τόσο οι βουλγαρικές αρχές όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πεπεισμένες ότι η Ρωσία είναι ο τελικός προορισμός αυτών των αγαθών, κυρίως των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, τα οποία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στον στρατό.

Οι εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης από την ΕΕ προς τη Ρωσία μέσω της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έχουν αυξηθεί σημαντικά, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Asen Vassilev μετά τη συνάντησή του με την Επίτροπο της ΕΕ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις κεφαλαιαγορές Mairead McGuinness.

Τόσο οι βουλγαρικές αρχές όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πεπεισμένες ότι η Ρωσία είναι ο τελικός προορισμός αυτών των αγαθών, κυρίως των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, τα οποία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στον στρατό.

«Η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει πολύ ενεργό έργο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εντοπισμό των εταιρειών και των καναλιών που πρέπει να αναχαιτιστούν», σχολίασε ο Vasilev, προσθέτοντας ότι «αυτό θα είναι το κύριο σημείο εστίασης της εργασίας μας μαζί με την επιτροπή του συνοριακού περάσματος ‘Kapitan Andreevo’».

Ο Vasilev και η McGuinness θα επισκεφθούν το Kapitan Andreevo – το χερσαίο σύνορο με τη μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων στην Ευρώπη και ένα από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο – την Τρίτη.

Οι εκτιμήσεις των βουλγαρικών αρχών κάνουν λόγο για περίπου 20.000 εταιρείες στην Ευρώπη που αποφεύγουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά «χρησιμοποιούν τα κατάλληλα τελωνειακά έγγραφα», δήλωσε ο Vasilev, επιμένοντας στην ύπαρξη μηχανισμών για την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Αυτές οι κυρώσεις είναι οι βαθύτερες και πιο εκτεταμένες που έχει εφαρμόσει ποτέ η Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη επειδή τις εφαρμόζουν. Είναι δική τους ευθύνη. Όσο περισσότερες είναι οι κυρώσεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο συνεργαζόμαστε με τις χώρες για να αποφύγουμε μια τέτοια καταστρατήγηση των κυρώσεων», δήλωσε η McGuinness στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Σημειώνοντας ότι η Επιτροπή γνωρίζει για τα εμπορεύματα που παρακάμπτουν τις κυρώσεις και φτάνουν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, η McGuinness δήλωσε ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους μας για να προσδιορίσουμε πού υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Αυτό περιλαμβάνει συζητήσεις με γειτονικές χώρες».

«Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η χρήση κρατών μελών και προϊόντων που προέρχονται από αυτά μέσω παρακαμπτήριων διαδρομών», πρόσθεσε ο επίτροπος.

Η απόφαση της Βουλγαρίας να εγκαταλείψει νωρίτερα την παρέκκλιση για την επεξεργασία του ρωσικού πετρελαίου χαιρετίστηκε από την ΜακΓκίνες, η οποία δήλωσε ότι η Επιτροπή ελέγχει το βουλγαρικό διυλιστήριο της Lukoil για τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις.

«Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επαφή με τις βουλγαρικές σχετικά με μια πετρελαϊκή εταιρεία, αλλά θέλουμε να ελέγξουμε προσεκτικά πόσο αληθινές είναι αυτές οι δηλώσεις. Χαιρετίζουμε έντονα την επιθυμία να καταργηθεί η παρέκκλιση πολύ νωρίτερα, καθώς αυτό εκφράζει την επιθυμία της Βουλγαρίας να εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε.

Η Βουλγαρία σχεδιάζει να σταματήσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο τον Μάρτιο του 2024, εννέα μήνες νωρίτερα από ό,τι απαιτούν οι Βρυξέλλες.

Πηγή:Από Krassen Nikolov | EURACTIV.bg | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments