Επίσκεψη Ερντογάν: Οι λεπτομέρειες των επαφών και οι ανησυχίες της ελληνικής πλευράς
Πηγή Φωτογραφίας: [362481] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, όπου οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Τουρκία, προσέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων με θετικό κλίμα. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να φτάσει στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από την Τουρκία στις 11 π.μ. με τους συνεργάτες του και τα πολυτελή αυτοκίνητα με τα οποία θα κινηθεί.
Με βάση το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, στις 11:30 θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στις 12:15 θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ακολούθως θα γίνουν οι δηλώσεις στον Τύπο -δεν αναμένεται να υποβληθούν ερωτήσεις, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δυο χωρών. Παρουσιάζει ενδιαφέρον το αν μετά τις εργασίες της Συνόδου θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν από τις δυο χώρες.
Οι συνομιλίες σε υπουργείο Εξωτερικών και Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζονται τις τελευταίες ώρες, λαμβάνοντας υπόψη την 24ωρη παραμονή του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα. Σκοπός της Ηρώδου Αττικού είναι να επιβεβαιώσει το ήπιο κλίμα που καθιερώθηκε τους τελευταίους μήνες και να εξομαλύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εάν αυτό σφραγιστεί με μια σειρά συμφωνιών που βρίσκονται σε θετική ατζέντα, θα είναι σημαντική εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις.
Τι προβληματίζει την ελληνική πλευρά
Τα “ήρεμα νερά” και η πιθανή αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων είναι, αναμφίβολα, σημαντικά ζητήματα για αύριο. Η παράταση της ηρεμίας που καταγράφεται σε στρατιωτικό επίπεδο θα είναι ένα πολύ μεγάλο όφελος από τη συνάντηση.
Σημειώνεται πως η σημαντική συνάντηση της Πέμπτης έρχεται μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του οδικού χάρτη των επαφών που συμφωνήθηκαν μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Τον Οκτώβριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ επιβεβαίωσαν την κοινή βούλησή τους να προχωρήσουν άμεσα στην υπογραφή πολλών ώριμων συμφωνιών.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την υπογραφή 10-20 συμφωνιών – κοινών δηλώσεων στους τομείς της οικονομίας, των εμπορικών σχέσεων, της υγείας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, του αθλητισμού, της τεχνολογίας της έρευνας και της γεωργίας.
Αν, όπως έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, αποφασίσει να κινηθεί επιθετικά, βάζοντας στο τραπέζι θέματα που διχάζουν τις δύο πλευρές, είναι σαφές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει την κατάλληλη απάντηση.
Η θρακική μειονότητα είναι ένα από τα δύσκολα ζητήματα, για τα οποία η ελληνική πλευρά συνεχώς “επαγρυπνεί”.
Είναι κοινώς αποδεκτό πως δεν υπάρχει πρόοδος στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οπότε η συμφωνία που θα υπογραφεί θα αποτελέσει μια καλή βάση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η πρόσφατη τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για τη βούληση προς «επίλυση των διαφορών προτού μετατραπούν σε αδιέξοδο», αποτελεί ένα καλό μήνυμα ενόψει της αυριανής σημαντικής παρουσίας του στην Αθήνα.
Και στην Άγκυρα, τέλος, καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα εν όψει του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Ερντογάν και η “γραμμή” που θα ακολουθηθεί επί τάπητος, συζητείται στις τελικές της λεπτομέρειες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας