Ο Παναγιώτης Τσαφάρας βγαίνει για περιπολία δύο φορές την ημέρα στα χωράφια του στα Φιλιατρά. Με τις τιμές του ελαιολάδου στα ύψη, φοβάται τους κλέφτες που έχουν βάλει στο μάτι τις ελιές του.
Άλλωστε, τον έχουν κλέψει ήδη δύο φορές έως τώρα, όπως για παράδειγμα τον περασμένο μήνα, όταν οι δράστες πήραν τουλάχιστον ένα τόνο ελιές. «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Δεν είχαμε βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο στην περιοχή μας», λέει στο Reuters ο 63χρονος αγρότης, που καλλιεργεί ελιές όλη του τη ζωή. Όπως λέει, οι κλέφτες «χτυπούν» τη νύχτα, χρησιμοποιώντας ραβδιά για να ρίξουν τους καρπούς από τα δέντρα ή ακόμα και ηλεκτρικά αλυσοπρίονα για να κόψουν ολόκληρα κλαδιά, τα οποία μετά φορτώνουν σε φορτηγά. Για να μην τους πιάσουν, πηγαίνουν τις ελιές σε ελαιοτριβεία άλλων περιοχών.
Έτσι, παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα αναγκάζονται να πάρουν ακόμα και πιο ακραία μέτρα, εγκαθιστώντας κάμερες και GPS στα δέντρα. Κάποιοι σκέφτονται να προσλάβουν ιδιωτικούς φύλακες.
Παρόμοια κρούσματα κλοπών έχουν σημειωθεί στην Ιταλία και στην Ισπανία, που είναι οι δύο πρώτες σε παραγωγή ελαιολάδου χώρες. Η αύξηση στις τιμές του ελαιολάδου αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους δράστες.
Στην Ελλάδα, η φετινή παραγωγή προβλέπεται μειωμένη κατά 50%, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, στους 170.000 τόνους, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Η μείωση της παραγωγής έχει διπλασιάσει την τιμή χονδρικής του ελαιολάδου, στα 8-9 ευρώ το λίτρο, με την τιμή λιανικής να φτάνει έως τα 14 ευρώ.
«Το μόνο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε είναι να μαζέψουμε τις ελιές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μην μας τις πάρουν οι κλέφτες», λέει στο Reuters ο Δημήτρης Πλακονούρης, που έχει 2.000 δέντρα στα Φιλιατρά.
«Έχουμε εγκαταστήσει κάμερες ασφαλείας, έχουμε βάλει φράχτη στην περιοχή του ελαιοτριβείου για να προστατεύσουμε τις σοδειές και προσπαθούμε να κάνουμε περιπολίες τη νύχτα», λέει ο Παναγιώτης Φούντας, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου.