Στο τραπέζι μεταναστευτικό και θέματα ασφαλείας – Συνάντηση Ερντογάν με τον Υπουργό μετανάστευσης
Πηγή Φωτογραφίας: Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis meets with Turkey's President Tayyip Erdogan during a NATO leaders summit in Vilnius, Lithuania July 12, 2023. Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office/Handout via REUTERS Acquire Licensing Rights
Πυρετώδεις προετοιμασίες, και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, για την επίσκεψη-αστραπή του Τούρκου Προέδρου, στην Αθήνα.
Στις 11 το πρωί, προσγειώνεται το αεροσκάφος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ελ. Βενιζέλος με τον Τούρκο πρόεδρο να ξεκινά έναν μαραθώνιο συναντήσεων και επαφών.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει συνάντηση στις 11.30 με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και στη συνέχεια, στις 12:15 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Η «θετική» ατζέντα και τα «αγκάθια» «Οριοθέτηση ΑΟΖ & υφαλοκρηπίδας, η μόνη μας διαφορά», διαμηνύει η Αθήνα που στοχεύει σε ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Έμφαση και από τις δυο πλευρές, δίνεται σε θέματα οικονομικής, και πολιτιστικής συνεργασίας, αλλά και στο μεταναστευτικό.
«Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης με τους γείτονές μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντρογάν, σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Αύριο θα πάμε στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, στις 18 Δεκεμβρίου, θα πάμε στην Ουγγαρία. Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης με τους γείτονές μας, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των κοινών συμφερόντων. Κάθε απόσταση που διανύει η χώρα μας στις διμερείς της σχέσεις στον πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον Αιώνα της Τουρκίας».
Οι στόχοι και οι προσδοκίες της Αθήνας – Απρόβλεπτος ο Ερντογάν Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.
Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει διαχρονικά μια και μόνη διαφορά, δηλαδή τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και διαμηνύει πως δεν συζητά και δεν βάζει σε διαπραγμάτευση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Η φράση – κλειδί πάντως είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις και στο πλαίσιο αυτό: Η κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες αύριο να υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μια πρώτη ιδέα της «ατζέντας» που θα έχει μαζί του κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετέφερε με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τη θέση ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Ο Ερντογάν, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».
Επιπλέον αναφέρει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».
Απάντηση στο «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» δίνει ακόμη σημειώνοντας πως αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά».
Σε ερώτηση τι θα πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα απάντησε: «Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών μας».
Τέλος, αναφορικά με το μεταναστευτικό, ζητεί την αρωγή της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, ενώ απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση από τώρα έως τις 6 το απόγευμα.
Πιο αναλυτικά, 3.000 αστυνομικοί στους δρόμους, ελεύθεροι σκοπευτές σε κτίρια της Αθήνας και γύρω από την πορεία όπου αναμένεται να περάσει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου και drones είναι μερικά από τα μέτρα που θα σήμερα την πρωτεύουσα να θυμίζει «φρούριο». Παράλληλα Αντιτρομοκρατική αλλά και την Κρατική Ασφάλεια θα βρίσκονται σε επιφυλακή.
Θα υπάρξει πρόβλεψη για διακοπή στην κίνηση των οχημάτων πριν και κατά την διάρκεια των μετακινήσεων της πομπής των οχημάτων με τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας