Φορτσάρει στις οπτικές ίνες η ΔΕΗ με 1 εκατ. συνδέσεις ως το τέλος 2024
Πηγή Φωτογραφίας: pc MAG Greece,Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση της πολλά υποσχόμενης εισόδου της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, με την εταιρεία να φορτσάρει την ανάπτυξη του δικτύου της, στοχεύοντας να έχει καλύψει το ένα τρίτο του σχεδιασμού της ως το τέλος του επόμενου χρόνου.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση της πολλά υποσχόμενης εισόδου της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, με την εταιρεία να φορτσάρει την ανάπτυξη του δικτύου της, στοχεύοντας να έχει καλύψει το ένα τρίτο του σχεδιασμού της ως το τέλος του επόμενου χρόνου.
Ήδη έχουν αναπτυχθεί 100.000 συνδέσεις οπτικής ίνας στις περιοχές της Ν. Ιωνίας και Ηλιούπολης, με την πρώτη φάση να στοχεύει στις 440.000 συνδέσεις, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 η ΔΕΗ στοχεύει να φτάσει σε 1 εκατ. συνδέσεις, με τελικό στόχο τα 3 εκατ. συνδέσεις, ώστε να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον ΟΤΕ στην αγορά της χονδρικής.
Στο περιθώριο του 1ου Growthfund Summit, πηγές του ενεργειακού ομίλου σημείωσαν πως πρόκειται για ένα πλάνο ανάπτυξης που είναι άκρως εφικτό και ταχύτατα εξελισσόμενο. Κάτι που αποδεικνύεται και από τα λεγόμενα στην ενημερωτική συνέντευξη τύπου της AdaptIT, η οποία μέσω της θυγατρικής της Telcoserv, έχει αναλάβει τμήμα ανάπτυξης του δικτύου της ΔΕΗ.
Μάλιστα, η Adaptit έχει αναλάβει για τη ΔΕΗ και έτερο έργο για την εγκατάσταση συστήματος επιτήρησης του δικτύου οπτικών ινών της. Στην ενημέρωση αναφέρθηκε πως οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει το Fiber To The Home (FTTH) δίκτυο της ΔΕΗ έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες, τρέχοντας για την ανάπτυξη των έργων σε Ηλιούπολη και Ν. Ιωνία.
Η ΔΕΗ έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει πολύ γρήγορα το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο της διαθέτοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα που της επιτρέπει να «χτυπήσει» τις τιμές και να πάρει το δικό της μερίδιο στην αγορά χονδρικής.
Ενσωματώνοντας δίκτυο οπτικής ίνας σε ένα υπάρχον ενεργειακό δίκτυο, η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο με κόστος χαμηλότερο περίπου κατά 40% από τους παρόχους, που αναπτύσσουν υπόγεια δίκτυα υψηλότερου κόστους. Παράδειγμα τέτοιας επιτυχημένης ανάπτυξης δικτύου είναι η Ρουμανία, που έχει χαμηλότερες χρεώσεις και πολύ υψηλότερες ταχύτητες από την Ελλάδα.
Η ΔΕΗ έχει ανεβάσει ρυθμούς για την είσοδο της στις τηλεπικοινωνίες, έχοντας ήδη καταγράψει αρκετές καθυστερήσεις μετά την αρχική της ανακοίνωση το 2020 πως σχεδιάζει να επεκταθεί στον τομέα αυτό. Στην πρώτη φάση, η ΔΕΗ σκοπεύει να αναπτύξει ένα δίκτυο το οποίο θα βασίζεται στο μοντέλο της Enel στην Ιταλία, όπου θα συνδυάζει εναέριο και υπόγειο δίκτυο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κατασκευαστούν 2.278 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών σε 14 περιοχές, από τα οποία το 63% θα τοποθετηθεί στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ (εναέριο δίκτυο) και το υπόλοιπο υπόγεια. Παράλληλα θα κατασκευαστούν και 884 χιλιόμετρα καλωδίων διασύνδεσης (dropcable) με κτίρια, σχεδόν το 70% του οποίων θα είναι επίσης εναέριο και το υπόλοιπο υπόγειο.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι τα 530 εκατ. θα καλυφθούν με ομολογιακό και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια. Η διοίκηση της εταιρείας έχει προβλέψει στους αναλυτές ότι θα έχει έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τις τηλεπικοινωνίες έως το 2030 που χαρακτηρίζεται ως ένας μάλλον μετριοπαθής στόχος.
Η ενεργειακή εταιρεία στοχεύει να χτυπήσει τις τιμές με το «καλημέρα» για να αποσπάσει μερίδιο σε μια αγορά που μονοπωλείται από τον ΟΤΕ. Πηγές της αγοράς έχουν αναφέρει πως η ΔΕΗ σκοπεύει να «χτυπήσει» με τιμές έως και 20% χαμηλότερες από τον ΟΤΕ, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά. Σημειώνουν πως η είσοδος της ΔΕΗ θα μπορούσε να κινητοποιήσει και τους εναλλακτικούς παρόχους να ανεβάσουν και να επιταχύνουν τα επενδυτικά τους σχέδια για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας.
Επίσης ο ανταγωνισμός στη χονδρική, πρόκειται να οδηγήσει και στη μείωση του τελικού κόστους που μπορεί να φανεί στον καταναλωτή, και να δοθεί ώθηση στη διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων.
Πηγή: businessdaily.gr//Στέφανος Τσουλάκης
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας