Φορολογικό: Μπρα ντε φερ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Πηγή Φωτογραφίας: [365608] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Το νέο πλαίσιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τις οικονομικές απολαβές των ελεύθερων επαγγελματιών. Το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν πως το ετήσιο εισόδημά τους είναι ίσο ή χαμηλότερο από τους εργαζόμενους που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό.
Η συζήτηση στη Βουλή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ανέδειξε δύο διαφορετικές αναγνώσεις από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για αυτή ακριβώς την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για φορολογική δικαιοσύνη, αντιπαράθεση με στρεβλώσεις του παρελθόντος και ισόρροπη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης. Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, μιλά για οικονομική και κοινωνική αδικία, για εντατικοποίηση της φοροδιαφυγής και “χτύπημα” για τη μεσαία τάξη.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να φορολογούνται με τον κατώτατο μισθό των κατώτατων μισθωτών, με ορισμένες εξαιρέσεις σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες, ή θα φορολογούνται επί του πραγματικού εισοδήματός τους, αποδεχόμενοι ότι θα ελέγχονται από την εφορία εάν αμφισβητούν αυτό το φορολογητέο εισόδημα.
Για την κυβέρνηση, αυτός ο μηχανισμός μπορεί να παρέχει και τουλάχιστον είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει το κράτος για να προσεγγίσει τη φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και να ενισχύσει με έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της υγείας και της παιδείας, και να καταφέρει να επιστρέψει στους πολίτες που πληρώνουν με συνέπεια φόρους όσο τους αξίζει, βελτιώνοντας τη λειτουργία της καθημερινότητας και του κράτους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πείθονται και στηρίζουν την κινητοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ασυνέπειες μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών σχεδίων, και υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα ενισχύσει τα υψηλά εισοδήματα.
Η αντιπολίτευση απαντά με τον κ. Φάμελλο να κάνει λόγο για «μπανανία», επαναφέροντας το ζήτημα της φορολόγησης των διυλιστηρίων και τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι και το 65% των επιχειρήσεων δηλώνουν ζημιές και μηδενικά κέρδη, χωρίς να μπαίνουν στο «στόχαστρο», αλλά και ότι οι αυτοπασχολούμενοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν το 15% των συνολικών εισπράξεων από φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων όταν ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 5,8%.
Ο κ. Ανδρουλάκης, από τη μεριά του, κάνει λόγο για «τσαπατσουλιές», υπογραμμίζοντας πως το νέο πλαίσιο ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα και ζητά ρυθμίσεις χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία και «κούρεμα» για τους συνεπείς, καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού και κίνητρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριέλαβε το νέο φορολογικό πλαίσιο στον “πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό” της Ελλάδας, κεντρική στρατηγική για τη δεύτερη τετραετία στο Μέγαρο Μαξίμου, και μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολιτικό στοίχημα, κάτι που ο ίδιος αναγνώρισε από το βήμα της Βουλής, από το οποίο τόνισε πως δημιουργείται σταδιακά μια νέα αντιπολίτευση τού “όχι σε όλα και ναι στο τίποτα”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας