Μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Αυτό που αναδεικνύεται ως πρώτη γενική εντύπωση από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ότι και οι δύο επενδύουν και ποντάρουν στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για να εξομαλύνουν τις σχέσεις και να διερευνήσουν θέματα της λεγόμενης “σκληρής “ατζέντας μέσα από ζητήματα, όπως είναι η ανάπτυξη, η οικονομία, το εμπόριο και το μεταναστευτικό. Εκεί δηλαδή όπου μπορούν να υπαρξουν σε πρώτο χρόνο συνεργασίες και συνέργειες. Αυτός είναι και ο λόγος που η κοινή δήλωση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών εστιάζει στην αποφυγή προκλήσεων, τη συνεργασία και την εξεύρεση κοινών λύσεων.
Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν αποκαλύπτουν το θετικό κλίμα που αναζητείται με μια ματιά για το μέλλον της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η αναφορά Ερντογάν στην” τουρκική ” μειονότητα στη Θράκη δείχνει ότι τα θέματα που εντάσσονται στην ατζέντα της Άγκυρας για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο προσκήνιο.
Αναμφίβολα, είναι θετικό και ενθαρρυντικό για τα εθνικά δίκαια το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε άμεσα στον Τούρκο πρόεδρο αναφορικά με τη μειονότητα στη Θράκη. Πράγματι, τα μέλη της μειονότητας αυτής είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, αλλά Έλληνες πολίτες, με βάση τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης.
Ο Ερντογάν απέφυγε να χρησιμοποιήσει την προκλητική ρητορική των τουρκικών ισχυρισμών της προηγούμενης περιόδου, περιοριζόμενος να πει πως έχει μια διαφορετική οπτική και προσέγγιση σε σχέση με την Ελλάδα.
Βέβαια, δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί το γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε να παραδέχεται τις προόδους που έχει σημειώσει η χώρα μας σε θέματα, τα οποία απασχολούν και ενοχλούν ιδιαίτερα και διαχρονικά την τουρκική πλευρά. Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για το κλείσιμο των προσφυγικών εγκαταστάσεων του Λαυρίου και τη συνεργασία της χώρας για την αντιμετώπιση ομάδων που η Άγκυρα θεωρεί ως “απειλητικές” ή ακόμη και “τρομοκρατικές”.
Είναι, ακόμη, αξιοσημείωτη η αναφορά του Τούρκου προέδρου στη Γάζα και τις δραματικές εξελίξεις που εκτυλίσσονται εδώ και δύο μήνες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι πρόδηλο πως ο Ερντογάν μετέρχεται του ζητήματος της Γάζας για να μεταφέρει στον ισλαμικό κόσμο το μήνυμα του ηγεμονικού ρόλου που επιθυμεί να διαδραματίσει στην πολύπαθη περιοχή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας