Γεωπολιτικά

Ισραήλ: Σοκ με νέο βίντεο από τη Γάζα – Παλαιστίνιοι γυμνοί & οκλαδόν στον δρόμο

Ισραήλ: Σοκ με νέο βίντεο από τη Γάζα – Παλαιστίνιοι γυμνοί & οκλαδόν στον δρόμο

Πηγή Φωτογραφίας: In the image circulated on social media, the detainees have been stripped to their underwears, blindfolded and kneeled on the ground. Photograph:(Twitter)

Οι IDF κατηγορούνται πως πραγματοποίησαν μια μεγάλη σφαγή σε ένα σχολικό καταφύγιο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κοντά στο νοσοκομείο της Ινδονησίας.

Το Ισραήλ συνεχίζει τους ανηλεείς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι υγειονομικές εγκαταστάσεις καταρρέουν και τα καταφύγια είναι υπερπλήρη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται σήμερα να συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα, καθώς οι χώρες πιέζουν για κατάπαυση του πυρός, με τις ΗΠΑ να διατηρούν το δικαίωμα βέτο.

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται πλέον βαθιά μέσα στη Χαν Γιουνίς, στα νότια, από όπου οι πολίτες είχαν προηγουμένως κληθεί να φύγουν.

Τουλάχιστον 17. 177 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους 7.000 παιδιά. Στο Ισραήλ, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 1. 150.

07:50 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ προσφέρει «διαρκή υποστήριξη» στο Ισραήλ για να «υπερασπιστεί τον εαυτό του»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προσέφερε τη «διαρκή υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την τρομοκρατία» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ την Παρασκευή, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Όστιν ζήτησε επίσης «αυξημένες προσπάθειες για την προστασία των αμάχων στη Γάζα», προστίθεται, ενώ κάλεσε επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση να «περιορίσει την εξτρεμιστική βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη».

07:40 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει υπό την έντονη πίεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες για να ψηφίσει για την άμεση κατάπαυση του πυρός μετά από εβδομάδες πολέμου.

Σε επιστολή του προς το συμβούλιο την Τετάρτη, ο Γκουτέρες προχώρησε στο έκτακτο βήμα να επικαλεστεί το άρθρο 99 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο ορίζει ότι ο γενικός γραμματέας μπορεί να θέσει υπόψη του συμβουλίου «κάθε θέμα που κατά τη γνώμη του μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας»

Κανείς στη θέση του δεν το είχε κάνει αυτό εδώ και δεκαετίες.

Μετά την αποστολή της επείγουσας επιστολής του Γκουτέρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοίμασαν σχέδιο ψηφίσματος που θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα Παρασκευή.

Το κείμενο σύμφωνα με το AFP, «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Ζητά επίσης την προστασία των αμάχων, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς, καθώς και ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

07:30 «21 νοσοκομεία στη Γάζα είναι πλέον εκτός λειτουργίας» Τουλάχιστον 110 κέντρα υγείας έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους μαζί με τα 21 νοσοκομεία από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του τμήματος μέσων ενημέρωσης της Γάζας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι 287 μέλη του ιατρικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις κατά την ίδια περίοδο και ότι η καταστροφή τουλάχιστον 58 ασθενοφόρων έχει δυσχεράνει σοβαρά τη μεταφορά τραυματιών σε μέρη όπου υπάρχει ακόμη διαθέσιμη θεραπεία στη Γάζα, μεταδίδει το Al Jazeera.

07:20 Σκοτώστε λιγότερους αμάχους, το αίτημα Μπάιντεν σε Νετανιάχου Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε χθες Πέμπτη στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι, καθώς μαίνονται μάχες σε αστικό περιβάλλον, σε πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στην απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι και να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Χαμάς, ιδίως μέσω διαδρόμων που θα επιτρέπουν σε πολίτες να μετακινούνται με κάθε ασφάλεια εκτός εμπόλεμων ζωνών», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Στην πρώτη του τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον κ. Νετανιάχου από την 26η Νοεμβρίου, ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ακόμη στο ότι πρέπει να επιτραπεί να διανεμηθεί «πολλή περισσότερη βοήθεια» στους αμάχους.

Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε ακόμη πως το Ισραήλ, οι δυνάμεις του οποίου δρουν πλέον στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, πρέπει να λάβει μέτρα ώστε ο αριθμός των θυμάτων και των εσωτερικά εκτοπισμένων να μην είναι τόσο υψηλός όσο στο βόρειο.

07:10 Το Ισραήλ συμφώνησε να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ Το Reuters μεταδίδει ότι το Ισραήλ συμφώνησε, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μόνο για τον έλεγχο και την επιθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδεται στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί κάποιο χρονικό πλαίσιο για το πότε θα ανοίξει η διάβαση.

07:00 Συνεχίζονται οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ- Ο Νετανιάχου εκδίδει προειδοποίηση Εν μέσω της αυξανόμενης περιφερειακής έντασης λόγω του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας, η Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία εξαπέλυσαν 13 επιθέσεις εναντίον στόχων στο βόρειο Ισραήλ και στα Υψίπεδα του Γκολάν, ανέφερε το think tank Institute for the Study of War (ISW) με έδρα την Ουάσινγκτον.

Η Χεζμπολάχ στο Λίβανο δήλωσε ότι πραγματοποίησε 10 επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιαρματικού πυραύλου που σκότωσε έναν ισραηλινό πολίτη κοντά στον οικισμό Mattat, ανέφερε το ISW.

Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν επίσης από τη Συρία προς την Μπουκάτα, στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, προστίθεται.

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που επισκέφθηκε την Πέμπτη τις ισραηλινές δυνάμεις στο βόρειο Ισραήλ, απηύθυνε προειδοποίηση ότι ο στρατός του θα «μετατρέψει τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο σε Γάζα και Χαν Γιουνίς», εάν η Χεζμπολάχ «κάνει ένα λάθος.

06:50 Σοβαρή έλλειψη νερού στη Γάζα – Δεν υπάρχει χώρος στα καταφύγια Δημοσιογράφος του BBC στη Γάζα λέει ότι η πόλη δεν έχει τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα και ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη νερού Χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να πάνε στα σχολεία του ΟΗΕ για να βρουν καταφύγιο, αλλά αναγκάστηκαν να κοιμηθούν μπροστά από τα κτίρια, καθώς δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτούς

06:40 Νεκρός μετά από βομβαρδισμό της Γάζας, ο παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ Ο παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ, από τα πιο γνωστά μέλη νέας γενιάς λογοτεχνών, που έγραφε συχνά στα αγγλικά για να αφηγηθεί τις ιστορίες των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας σε ευρύτερο κοινό, σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό, γνωστοποίησαν φίλοι του τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Καθηγητής αγγλικής φιλολογίας στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου δίδασκε κυρίως τα έργα του Σέξπιρ, ο Ρεφαάτ Αλαρίρ ήταν συνιδρυτής της πρωτοβουλίας «We are not numbers» («Δεν είμαστε αριθμοί»), που αδελφοποιεί συγγραφείς στη Γάζα με «μέντορες» στο εξωτερικό, που τους βοηθούν να γράψουν στα αγγλικά και να αφηγηθούν την πραγματικότητά τους.

Μερικές ημέρες αφότου ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις, στη Γάζα, ο Ρεφαάτ Αλαρίρ έκανε γνωστό πως δεν θα έφευγε από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, επίκεντρο των εχθροπραξιών τότε.

Την 1η Νοεμβρίου, δημοσίευσε στο X ποίημα γραμμένο στα αγγλικά, που γνώρισε μεγάλη διάδοση, υπό τον τίτλο «If I must die» («Αν πρέπει να πεθάνω»). Καταλήγει με τις φράσεις: «ας φέρει ελπίδα/ας γίνει παραμύθι».

06:30 Απελπιστική η κατάσταση στη Γάζα Οι Παλαιστίνιοι σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν αδιάκριτους βομβαρδισμούς, ενώ τα νοσοκομεία απειλούνται με ολοκληρωτική κατάρρευση μπροστά στο νέο κύμα των ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Οργισμένο είναι το Ισραήλ μετά τη σπάνια κίνηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες που επικαλέστηκε το Άρθρο 99 για να προειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο πόλεμος στη Γάζα «μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments