Διεθνή

Γερμανός κατάσκοπος «έδωσε» μυστικά στην Ομάδα Βάγκνερ

Γερμανός κατάσκοπος «έδωσε» μυστικά στην Ομάδα Βάγκνερ

Πηγή Φωτογραφίας: ABC News, Ο Κάρστεν Λίνκε, πράκτορας στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2022 στο Βερολίνο με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας. Φέρεται να είχε ειδοποιήσει τους Ρώσους ότι η Δύση είχε υποκλέψει τις επικοινωνίες των μισθοφόρων του Πριγκόζιν. Η δίκη του ξεκινάει στη Γερμανία

Ο Κάρστεν Λίνκε, πράκτορας στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2022 στο Βερολίνο με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας. Φέρεται να είχε ειδοποιήσει τους Ρώσους ότι η Δύση είχε υποκλέψει τις επικοινωνίες των μισθοφόρων του Πριγκόζιν. Η δίκη του ξεκινάει στη Γερμανία

Ενας φερόμενος ως ρώσος κατάσκοπος στην καρδιά της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, ο Κάρστεν Λίνκε, ενημέρωσε το Κρεμλίνο ότι Δυτικοί κατάσκοποι είχαν παραβιάσει τις επικοινωνίες της Ομάδας Βάγκνερ στην ανατολική Ουκρανία το φθινόπωρο του 2022. Ο Λίνκε και ο Αρθουρ Ελερ, ο φερόμενος ως μεσάζοντας με τους Ρώσους, ένας καλά δικτυωμένος γερμανός έμπορος διαμαντιών, θα δικαστούν την επόμενη εβδομάδα για εσχάτη προδοσία. Πρόκειται για την πιο σημαντική υπόθεση κατασκοπείας στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες, όπως σημειώνουν οι Times. Ο 52χρονος Λίνκε, πρώην αντισυνταγματάρχης του γερμανικού στρατού, ήταν ανώτερος αξιωματικός στην πτέρυγα «τεχνικής αναγνώρισης» της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκοπεία στο εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο του 2022 προήχθη στην ηγεσία του τμήματος ασφαλείας προσωπικού της υπηρεσίας, επιβλέποντας τους ελέγχους του ιστορικού του προσωπικού της.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι λίγο πριν από την προαγωγή του, ο Λίνκε είχε έρθει σε επαφή με την FSB, τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών που είναι ένας από τους διαδόχους της διαβόητης KGB και διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Πούτιν, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της. Τις επόμενες εβδομάδες φέρεται να έκλεψε 40 έως 50 σελίδες διαβαθμισμένων εγγράφων από το παράρτημα της BND στο Πούλαχ, κοντά στο Μόναχο, και να τα παρέδωσε στην FSB μέσω του 31χρονου Ελερ.

Τον Οκτώβριο του 2022 φέρεται να επέτρεψε στον Ελερ να φωτογραφήσει άλλη μια παρτίδα εγγράφων της BND για τη Μόσχα και του ζητήθηκε να αποκτήσει δεδομένα για τις θέσεις Δυτικών πυραυλικών συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα φέρεται να έλαβε περισσότερα από 100.000 ευρώ σε μετρητά. Ο Λίνκε συνελήφθη από τη γερμανική αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2022. Μέχρι στιγμής, η έκταση και το περιεχόμενο της διαρροής δεν ήταν ξεκάθαρα. Την Τετάρτη ωστόσο, το Spiegel άφησε να εννοηθεί ότι ο Μπρούνο Καλ, ο επικεφαλής της BND, είχε υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της παραβίασης των πληροφοριών, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ διαχειρίσιμη». Το δημοσίευμα υποστήριξε ότι οι 73 σελίδες εγγράφων που φέρεται να παρέδωσε ο Λίνκε στους Ρώσους περιελάμβαναν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η BND και άλλες Δυτικές υπηρεσίες είχαν πρόσβαση στην εσωτερική υπηρεσία μηνυμάτων της Ομάδας Βάγκνερ, που εκείνη την περίοδο ηγούνταν της επίθεσης στο Μπαχμούτ. Το Spiegel ισχυρίστηκε ότι, αφού ο Λίνκε ενημέρωσε την FSB, η Βάγκνερ είχε μεταφέρει τις πιο ευαίσθητες επικοινωνίες της σε μια άλλη πλατφόρμα, μακριά από τα μάτια των Δυτικών κατασκόπων.

Ο Λίνκε είχε απαλλαγεί από τετραετή έλεγχο εσωτερικής ασφαλείας στην BND τον Ιούλιο του 2022, παρά τις ενδείξεις ότι δυσανασχετούσε έντονα με τη γερμανική κυβέρνηση, υποστήριζε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και είχε «πολύ εθνικιστικές απόψεις», σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Ούτε ο ίδιος ούτε ο Ελερ έχουν ακόμη δώσει δημόσια απάντηση στις εναντίον τους κατηγορίες. Αυξημένη δραστηριότητα των ρώσων κατασκόπων Οι ανησυχίες για τις μυστικές ρωσικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιπροπαγάνδας της Σουηδίας δήλωσε στους Times ότι η Ρωσία υποδαύλιζε την οργή των ισλαμιστών κατά της χώρας του για τα περιστατικά με το κάψιμο του Κορανίου και μια θεωρία συνωμοσίας ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες αφαιρούσαν συστηματικά παιδιά από μουσουλμανικές οικογένειες.

Τη Δευτέρα, το Yle, ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Φινλανδίας, δήλωσε ότι είχε αποκτήσει μυστική έκθεση ενός ρώσου αξιωματικού των υπηρεσιών πληροφοριών, που έδειχνε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του Κρεμλίνου προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η έκθεση υποστήριζε ότι τα σχέδια περιελάμβαναν την ενορχήστρωση διαδηλώσεων κατά του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και αντιτουρκικά ή ισλαμοφοβικά γκράφιτι. Ο φάκελος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών λέγεται ότι σημείωνε ταραχές στη νότια σουηδική πόλη Μάλμε μετά το κάψιμο του Κορανίου τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι οι εντάσεις αυτές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν και οι διαμαρτυρίες που θα προέκυπταν, θα διαδίδονταν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και του υπόλοιπου ΝΑΤΟ. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments