Πολιτική

Επίσκεψη Ερντογάν: Ελπίδες για ούριο άνεμο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Επίσκεψη Ερντογάν: Ελπίδες για ούριο άνεμο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο Ερντογάν είχε διπλωματικά επιτυχείς συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε σειρά κρίσιμων επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, οι οποίες θεωρούνται ως διπλωματικά επιτυχείς.

Συγκεκριμένα, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Τα τραγικά συμβάντα στις χώρες μας έγιναν άφορμή για να επιβεβαιωθεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης σε δύσκολες συνθήκες ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την πολιτική βούληση εδραίωσης που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε, λέγοντας πως “η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει ευκαιρία για μια νέα εποχή στις σχέσεις μας. Θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα και την πρόοδο που μπορούμε να έχουμε, οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς. Θα είναι καλύτερο και για τις δύο χώρες να μιλήσουμε για το μισογεμάτο μέρος του ποτηριού”.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στα σκαλιά του Μέγαρο Μαξίμου και είχαν ένα σύντομο τετ α τετ, πριν να φτάσουν στην είσοδο του κτιρίου για τις τυπικές φωτογραφίες. Μόλις ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε με τη συνοδεία του από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέβηκε τα σκαλιά, τον υποδέχθηκε και ανέβηκαν μαζί ως την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

Η συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες κράτησε για περισσότερο από μιάμιση ώρα και επιβεβαίωσε το θετικό βηματισμό που υπάρχει στο εξής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κατόπιν, προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις, στις οποίες επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα και το θετικό διακύβευμα της επίσκεψης του Ερντογάν στη χώρα.

Για τις διμερείς σχέσεις, τις κατά διαστήματα κρίσεις αλλά και το χρέος για συμπόρευση έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του.

Ιδιαίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά», ενώ υπενθύμισε όσα συμφωνήθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις των δύο ηγετών και τόνισε ότι «η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών είναι η τρίτη μέσα σε μικρό διάστημα».

«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας», είπε ο πρωθυπουργός. «Θα επισκεφτώ την άνοιξη την Άγκυρα», τόνισε. «Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Γνωρίζω ότι υπάρχουν φωνές σε Ελλάδα και Τουρκία που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε κοντά τα δύο κράτη. Να χτίσουμε ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Επισκέφθηκα την Ελλάδα τελευταία φορά το 2017. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μητσοτάκη για την υποδοχή», είπε αρχικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Με την διακήρυξη επιβεβαιώνεται η βούλησή μας για την ανάπτυξη των σχέσεων μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση. Με τον κ. Μητσοτάκη αποφασίσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη διάρκεια της συνάντησης υπεγράφη κοινή Διακήρυξη φιλίας Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς επίσης Μνημόνια, Συμφωνίες και κοινές Δηλώσεις-Διακηρύξεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης με τους Τούρκους ομολόγους τους για μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Αξιοσημείωτη, ωστόσο, ήταν η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. «Στη Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα. Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ο όρος μουσουλμανική καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Να το διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε το καλό κλίμα και να διαβεβαιώσω πως προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments