Χρειάστηκαν μόλις επτά ώρες για τη Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας και την υπογραφή σημαντικών ελληνοτουρκικών συμφωνιών.
Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σε ξηρά, αέρα και θάλασσα και μόνο φυσικά στοιχεία – σεισμοί και καταστροφικές πυρκαγιές – μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τους ανθρώπους και των δύο χωρών, ειδικά την ηγεσία τους. Το θετικό κλίμα των τελευταίων δέκα μηνών αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής μεγάλης τουρκικής αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα, δημιουργώντας μια νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θετικά προηγούμενα, με μια σημαντική δήλωση καλών προθέσεων με ρητές αναφορές για την αποφυγή εντάσεων. Σ
Το Μέγαρο Μαξίμου, οι διπλωμάτες που προετοίμασαν τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, αλλά και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, που ζούσαν στο παρασκήνιο του τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν ανά λεπτό, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αλλά δεν έκρυψαν τη θετική εντύπωση που άφησε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας ότι είναι ο πρόεδρος μιας εντελώς διαφορετικής Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση, με 15 διακηρύξεις, συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν σε θέματα εμπορίου, τουρισμού, Παιδείας και Πολιτισμού, επισφραγίστηκαν οι προσπάθειες για την έναρξη μιας νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το μόνο ερώτημα παραμένει εάν και πότε θα προχωρήσουμε στην επίλυση των υφιστάμενων διαφορών αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Το κλίμα συνεννόησης και ο νέος οδικός χάρτης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον οποίο ο τουρκικός τύπος χαρακτηρίζει “Ιστορικό”, φαίνεται να συνεχίζεται, και μάλιστα με την έλευση του νέου έτους.
Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών ξεκινά με συνάντηση μεταξύ Γεραπετρίτη και Φιντάν της Τουρκίας, και μεταξύ του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καϊρίδη και του Τούρκου ομολόγου του για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, και έχει ήδη προγραμματιστεί για το 2024.
Ο πολιτικός διάλογος για τη θετική ατζέντα μεταξύ των διπλωματικών εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων θα συνεχιστεί στις 2 Μαρτίου και στις αρχές του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας και Τουρκίας.
Είναι ενδεικτικό ότι με το νέο χρόνο θα πραγματοποιηθούν ακόμα δύο τετ α τετ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ, αρχικά με την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα τον, ενώ οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου τον Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.