Τα social media βλάπτουν την ψυχική υγεία; Νέα έρευνα λέει όχι
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Νέα διεθνής έρευνα του Oxford Internet Institute θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρέως αποδεκτή πεποίθηση ότι η χρήση του Ίντερνετ επιβαρύνει την ψυχική υγεία.
Νέα διεθνής έρευνα του Oxford Internet Institute θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρέως αποδεκτή πεποίθηση ότι η χρήση του Ίντερνετ επιβαρύνει την ψυχική υγεία.
Δύο ερευνητές από το τμήμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν δεδομένα από 2,4 εκατ. άτομα μεταξύ 15 και 89 ετών σε 168 χώρες βάσει της ψυχολογικής τους κατάστασης από το 2005 και το 2022. Στο διάστημα αυτό δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι η αύξηση της χρήσης του Ίντερνετ, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σχετίζεται με την επιβάρυνση της ψυχικής υγείας. Βέβαια, σε αυτή τη χρονική περίοδο καταγράφηκε αύξηση τόσο οι αρνητικές όσο και οι θετικές εμπειρίες των συμμετεχόντων στην έρευνα.
«Ψάξαμε πολύ για μία “ατράνταχτη απόδειξη” που να συνδέει την τεχνολογία και την ψυχοσωματική κατάσταση και δεν την βρήκαμε», σχολίασε ο Andrew Przybylski, καθηγητής ανθρώπινης συμπεριφοράς και τεχνολογίας στο OII και ένας εκ των βασικών ερευνητών.
Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκαν παράλληλα τα ποσοστά των ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, άγχος και αυτοτραυματισμός, σε 200 χώρες από το 2000 και το 2019 σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης της χρήσης του Διαδικτύου κατά την περίοδο αυτή.
«Τα αποτελέσματά μας δεν προσφέρουν αποδείξεις που στηρίζουν την πεποίθηση πως το Ίντερνετ και οι σχετικές τεχνολογίες, όπως τα smartphones με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, προωθούν ενεργά ή βλάπτουν είτε την ψυχοσωματική κατάσταση είτε την ψυχική υγεία διεθνώς», αναφέρουν οι ερευνητές.
Ο Przybylski προσέθεσε: «Εξετάσαμε ενδελεχώς εάν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο ανάλογα με την ηλικία ή το φύλο, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις που υποστηρίζουν την κοινή πεποίθηση ότι ορισμένες ομάδες είναι πιο ευάλωτες».
Στην έρευνα αναφέρεται επίσης ότι οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να είναι πιο διαφανείς σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που συγκεντρώνουν, ώστε να επιτρέψουν την εκπόνηση ερευνών με μεγαλύτερο βάθος. «Οι έρευνες σχετικά με την επίδραση του Ίντερνετ καθυστερούν, διότι τα πιο απαραίτητα δεδομένα συλλέγονται και φυλάσσονται πίσω από κλειστές πόρτες τεχνολογικών επιχειρήσεων και ψηφιακών πλατφορμών. Είναι κρίσιμης σημασίας να ερευνήσουμε, σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και με περισσότερη διαφάνεια από όλους τους παράγοντες, τα δεδομένα για την υιοθέτηση και διάδραση με τις τεχνολογίες που σχετίζονται με το Ίντερνετ», τονίζουν οι ερευνητές.
Πάντως, οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν τεθεί υπό το μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών τα τελευταία χρόνια, ακριβώς λόγω αύξησης των ψυχικών διαταραχών σε ανηλίκους. «Το 32% των έφηβων κοριτσιών δήλωσαν πως όταν αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους, το Instagram τούς κάνει να νιώσουν χειρότερα», αναφερόταν σε εσωτερικό έγγραφο του Facebook από το 2021, σύμφωνα με την Wall Street Journal. «Οι συγκρίσεις στο Instagram μπορεί να αλλάξουν πώς μια νέα γυναίκα βλέπει και περιγράφει τον εαυτό της», σημείωνε το ίδιο έγγραφο.
Επίσης, εσωτερική παρουσίαση της Facebook από το 2019 τόνιζε: «Επιδεινώνουμε τα προβλήματα σχετικά με την εικόνα του σώματος για ένα στα τρία κορίτσια στην εφηβεία».
Τον Οκτώβριο, 33 αμερικανικές πολιτείες στράφηκαν νομικά εναντίον της Meta λόγω κατηγοριών ότι οι πλατφόρμες της βλάπτουν την ψυχική υγεία νέων ανθρώπων και ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει εργαλεία, μέσω των οποίων εθίζονται σε αυτές.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας