Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υιοθέτησε ψήφισμα ζητώντας άμεση παροχή βοήθειας στη Γάζα
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα ένα ψήφισμα που ζητά άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα ένα ψήφισμα που ζητά άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ενέκρινε ψήφισμα για μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για ανθρωπιστικούς λόγους, λόγω αμερικανικού βέτο, οι 34 χώρες – μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζήτησαν ομόφωνα «άμεση, διαρκή και ανεμπόδιστη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας.
Το ψήφισμα που υιοθέτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και προτάθηκε από το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, το Κατάρ και την Υεμένη, ζητά τη χορήγηση αδειών εξόδου σε ασθενείς, την παροχή φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού σε αμάχους και την πρόσβαση σε οποιονδήποτε στερείται την ελευθερία του να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
Το ψήφισμα εκφράζει επίσης τη «σοβαρή ανησυχία» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανθρωπιστική κατάσταση και την «εκτεταμένη καταστροφή» και ζητά την προστασία όλων των αμάχων.
Επιφυλάξεις από κάποιες δυτικές χώρες
Ενώ ενέκριναν το ψήφισμα, εκπρόσωποι ορισμένων δυτικών χωρών διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους.
Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον συμφώνησε να μην εναντιωθεί στην υιοθέτηση του ψηφίσματος, σημειώνοντας ωστόσο ότι είχε «σοβαρές επιφυλάξεις», τονίζοντας ότι «λυπάται για την έλλειψη ισορροπίας στο ψήφισμα».
Για τον Καναδά, το κείμενο είναι ένα «συμβιβαστικό ψήφισμα» που θα μπορούσε επίσης να καταγγείλει τον ρόλο της Χαμάς στον πόλεμο, τη σύλληψη ομήρων και τη «χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες».
Η Αυστραλία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της λέγοντας ότι στο ψήφισμα δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά στις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες ήταν «ο καταλύτης για την τρέχουσα καταστροφική κατάσταση».
Το σχόλιο σας