Πολιτική

Το όψιμο ενδιαφέρον του Ερντογάν για τις αερομαχίες

Το όψιμο ενδιαφέρον του Ερντογάν για τις αερομαχίες

Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Το ενδιαφέρον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις αερομαχίες στο Αιγαίο δεν είναι κάτι καινούργιο, όπως αποτυπώθηκε  σε συνομιλία με δημοσιογράφο σε πτήση από την Αθήνα προς την Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εκμυστηρεύτηκε δημοσιογράφους και διευθυντές ΜΜΕ που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροσκάφος ότι κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέρθηκε στις αερομαχίες και είπε στον Κυρ. Μητσοτάκη “Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και να την τελειώσουμε.”

Την Άνοιξη του 2019, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι “όσο οι Έλληνες κάνουν το ίδιο, θα προμηθεύονται αεροσκάφη στο Αιγαίο” μετά από αυξημένες εντάσεις στον αέρα του Αιγαίου”, επικαλούμενος μια απαράδεκτη τουρκική προσπάθεια να “εξισώσει την πτήση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών κατά παράβαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας με επιχειρήσεις αναγνώρισης που πραγματοποιούνται από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την πρακτική των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, των υπερπτήσεων επάνω από το ελληνικό έδαφος και των παραβιάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών για τουλάχιστον 40 χρόνια για την αποτελεσματική εφαρμογή αξιώσεων και διαφορών κατά της Ελλάδας.

Οι παραβιάσεις εντός του FIR Αθηνών γίνονται καθώς η Τουρκία αμφισβητεί το εύρος του FIR Αθηνών το οποίο ταυτίζεται και με τα θαλάσσια σύνορα των δυο χωρών και επιμένει επίσης ότι τα μαχητικά της ως κρατικά αεροσκάφη δεν έχουν υποχρέωση υποβολής σχεδίου πτήσης και γνωστοποίησης σημείων εισόδου και εξόδου στο FIR Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν υποβληθεί στο παρελθόν και προτάσεις υπό τον μανδύα των ΜΟΕ, ώστε να λειτουργεί το σύστημα IFF, ηλεκτρονικής αναγνώρισης φίλιων αεροσκαφών και έτσι ένα τουρκικό αεροσκάφος να μπορεί να πετάξει ανενόχλητο μέχρι την Αττική ή την Πελοπόννησο και να μην αναγνωρισθεί ούτε να αναχαιτισθεί επειδή θα εκπέμπει το IFF.

Ακόμη και οι ουρανοί πάνω από κατοικημένα νησιά και τον ελληνικό εναέριο χώρο συνιστούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και είναι σαφές ότι σε άλλες περιπτώσεις, σε άλλες χώρες, αυτό οδηγεί στην ενεργοποίηση βασικών αμυντικών μέτρων καταρρίπτοντας τα επιτιθέμενα αεροσκάφη.

Η Τουρκία σαφώς θέλει και προσπαθεί να αποκτήσει το “δικαίωμα” να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, και να πραγματοποιεί υπερπτώσεις επάνω από τα ελληνικά νησιά, όταν το επιθυμεί. Αυτό σημαίνει ουσιαστική αποδοχή των αξιώσεων της Τουρκίας και παραίτηση από το δικαίωμα υπεράσπισης της χώρας.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι οι απαντήσεις που έλαβε ο κ. Ερντογάν ότι οι αερομαχίες στο Αιγαίο θα είναι στη λίστα των “περιστατικών” των τελευταίων δέκα μηνών. Οι μηδενικές παραβιάσεις και οι μηδενικές υπερπτώσεις επάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο   είχαν ως αποτέλεσμα μηδενικές αναχαίτισεις και αερομαχίες. Συνεπώς, στην ευχέρεια του Τούρκου προέδρου είναι να παύσει αυτή η ανομική συμπεριφορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments