Το ακάθεκτο “ράλι” ακρίβειας
Πηγή Φωτογραφίας: Beci.be
Τα φάρμακα και τα τρόφιμα συνεχίζουν να πλήττουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, με τα φάρμακα να επαναξιολογούνται στο 11,8% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα τρόφιμα εξακολουθούν να αυξάνονται στο 9% ετησίως.
Μεταξύ των 5 προϊόντων και υπηρεσιών που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, τα έλαια και τα λίπη είναι αυξημένα κατά 31,4%, το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων έχουν αυξηθεί κατά 13,3%, τα φρούτα κατά 12%, τα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 11,8% και τα λαχανικά κατά 10,8% ακριβότερα από πέρυσι.
Τα ενεργειακά προϊόντα, σε αντίθεση με πέρυσι, έγιναν ο πρωταγωνιστής Στον κατάλογο των μειώσεων. Έτσι, η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 53,2% και ο δείκτης καυσίμων μειώθηκε κατά 9,3%. Την 5η ομάδα μειώσεων συμπλήρωσαν ο εξοπλισμός επεξεργασίας ήχου και εικόνας (-5%), οι τηλεφωνικές υπηρεσίες (-3,5%) και τα ξενοδοχεία (-3%).
Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να συλλάβουμε την πραγματικότητα όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων από αναλυτικά δεδομένα με μεμονωμένες αλλαγές.
Μόνο στο ψωμί και τα δημητριακά, ο ρυθμός αύξησης παραμένει μέτριος (3,3%). Υπάρχει αλλαγή 8,1% στο κρέας, 9,5% στα ψάρια, 7,6% στη ζάχαρη και τη σοκολάτα, 6,8% στον καφέ και το κακάο και 4,8% στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση των ενοικίων κατά 5,1%, η οποία είναι υψηλότερη από τον μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού για το 2023 αναμένεται να είναι χαμηλότερος από την πρόβλεψη για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο μέσος ρυθμός μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από το 2022-12 έως το 2023-11 για τους 12 μήνες ήταν 3,8%. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μεταβολή κατά μέσο όρο 3,9% ετησίως στο σύνολό του. Ο μηνιαίος πληθωρισμός παραμένει στο 12% στους 3 μήνες, αλλά όπως και στους 11 μήνες, το έτος τελειώνει με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 3, 5%.
Το σχόλιο σας