Podcasts | Pagenews Politics #6
Δημαδάμα: Μόνο η ποσόστωση δεν αρκεί - Είναι απαραίτητη για να φτάσουμε το 50 – 50
Το Εθνικό σχέδιο δράσης έχει πάρα πολλές δράσεις, οι οποίες προσπαθούν με αρχή, μέση και τέλος να αξιολογούμε
11.12.2023 | 17:51
Για ζητήματα έμφυλης βίας και ανισοτήτων παραχώρησε συνέντευξη στο Pagenews και στη δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου η κ. Ζέφη Δημαδάμα, γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πιο ειδικά, αναφερόμενη στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, η κ. Δημαδάμα αποσαφηνίζει πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μέτωπο συνολικά απέναντι στη βία και στις διάφορες εκδοχές που αυτή λαμβάνει.
Εν συνεχεία, η κυρία Δημαδάμα επισημαίνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρατηρείται άνοδος των καταγγελιών για κρούσματα έμφυλης βίας, αλλά και αύξηση του αριθμού των καταγγελιών από κακοποιημένες γυναίκες.
Σε σχέση με τις στερεοτυπικές στάσεις και συμπεριφορές έναντι του γυναικείου πληθυσμού, η κ. Δημαδάμα υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως «τα στερεότυπα ήταν και είναι εδώ».
Ερωτηθείσα ακόμη από την κυρία Χύτου αναφορικά με τις αντιδράσεις για την αποδοχή της ευθύνης της Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κ. Δημαδάμα τονίζει πως η βία δεν έχει κομματικό χρώμα και πως βρισκόμαστε σε μια εποχή συνθέσεων διαφορετικών οπτικών και προσεγγίσεων προκειμένου να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στην περαιτέρω αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
Στις γραμμές που ακολουθούν, παρατίθεται το σύνολο της συνέντευξης της κ. Ζέφης Δημαδάμα στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.
Είχαμε και τη δημιουργία Εθνικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων. Για παράδειγμα στο χώρο εργασίας και συγκεκριμένα στην κατανομή των θέσεων εργασίας υπάρχει ισότητα των 2 φύλων;
Είναι μια πονεμένη ιστορία. Το Εθνικό σχέδιο δράσης έχει πάρα πολλές δράσεις, οι οποίες προσπαθούν με αρχή, μέση και τέλος να αξιολογούμε. Να βλέπουμε δηλαδή πώς προχωράει, τι γίνεται, αν πρέπει να βελτιώσουμε κάτι στο επόμενο σχέδιο. Και μία από τις πτυχές που θέλουμε να ενισχύσουμε, είναι η εργασία. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας, αλλά πρέπει να τις ενισχύσουμε, να πάνε και προς άλλα επαγγέλματα που θεωρούνται ανδροκρατούμενα (μηχανικοί, πληροφορικάριοι κ. λπ.), σε ανώτερες θέσεις (διευθύντριες, γενικές διευθύντριες και όσο πιο ψηλά γίνεται να ενισχύσουμε γυναίκες) και ίση αμοιβή. Δυστυχώς, για την ίδια εργασία οι γυναίκες πληρώνονται κατά 14% λιγότερο από τους άντρες. Και αυτό είναι λίγο προβληματικό όταν πια μιλάμε εν έτει 2023 για ανθρώπινα δικαιώματα, για ίσα δικαιώματα. Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τι μπορούμε να κάνουμε για ίσες αμοιβές. Έχουμε ένα πρόγραμμα, που ξαναρχίζει για την ισότητα στις επιχειρήσεις. Προβάλλουμε δηλαδή επιχειρήσεις που ακολουθούν την ισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες. Κι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις. Και δεν είναι μόνο το ποσοστό, είναι επίσης να βοηθήσουμε στη μητρότητα, σε γυναίκες να εξελιχθούν, να πάρουν και θέσεις ευθύνης. Άρα, υπάρχει συστάδα κριτηρίων που βοηθά τις επιχειρήσεις να δουν με διαφορετικό μάτι το τι σημαίνει γυναίκα. Μόνο η ποσόστωση δεν αρκεί. Είναι απαραίτητη για να φτάσουμε το 50 – 50 και να καταργήσουμε τις ποσοστώσεις. Αλλά ακόμη δεν έχουμε κάνει όλα αυτά τα βήματα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές εκλέχθηκαν μόλις τέσσερις επιπλέον γυναίκες δήμαρχοι και δεν έχουμε εκλέξει καμία γυναίκα περιφερειάρχη. Άρα φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε δουλειά. Τα μέτρα βήμα – βήμα αποδίδουν, αλλά πρέπει να επιμείνουμε και να συνεχίσουμε και αυτό θα κάνουμε. Και η συμμετοχή στα κοινά είναι και ένα στοίχημα, γιατί από εκεί έχουμε και ορατότητα. Δηλαδή βλέπουμε γυναίκες να παίζουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο. Και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης χρειάζεται δουλειά, για να βλέπουν τα κορίτσια και να σκέπτονται ότι «μπορώ να γίνω και εγώ». Για παράδειγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήρθε και επισκέφθηκε τη γραμμή SOS «15900». Και μόνο που ήρθε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μίλησε για τη βία, για τη γραμμή, για το ότι μπορείτε να αντιδράσετε, για το ότι υπάρχουν εργαλεία. Και το ότι μία γυναίκα έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό δείχνει ότι οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Δεν ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Το ότι υπάρχουν γυναίκες στην πολιτική σε θέσεις ευθύνης είναι κάτι πολύ σημαντικό και χρειάζεται δουλειά ακόμα. Εμείς επιμένουμε, δε σταματάμε.