Στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου 12 κράτη μέλη για τις άμεσες ξένες επενδύσεις
Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: FILE PHOTO: European Union flags fly outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium September 19, 2019. REUTERS/Yves Herman/File Photo
Την Τετάρτη (6 Δεκεμβρίου), το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε την έκθεσή του σχετικά με την παρακολούθηση των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στις χώρες της ΕΕ.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, μια ομάδα 12 χωρών της ΕΕ «δεν ανέλυσε ούτε κοινοποίησε καμία περίπτωση» μεταξύ 2020 και 2022, «παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 42% του μέσου αποθέματος» αυτού του κεφαλαίου στην Ένωση.
«Θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα του καθεστώτος [των άμεσων ξένων επενδύσεων] και περιορίζει τη συνολική εικόνα που επιτρέπεται στην Επιτροπή και σε άλλα κράτη μέλη» όσον αφορά τους κινδύνους, υποστηρίζουν οι ελεγκτές της ΕΕ στην έκθεσή τους.
Πρόκειται για το καθεστώς ανάλυσης των ΑΞΕ, έναν κανονισμό που τέθηκε σε ισχύ πριν από τρία χρόνια ώστε να διασφαλιστεί ο συντονισμός της ανάλυσης των άμεσων ξένων επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια και τη λειτουργία της ΕΕ.
«Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα περίμενε μια συσχέτιση, η οποία στην πραγματικότητα δεν υλοποιήθηκε, μεταξύ του μεγέθους των οικονομιών, του επιπέδου των εισροών ΑΞΕ και του αριθμού των κοινοποιήσεων», αναφέρεται στο έγγραφο.
Μιλώντας για την Πορτογαλία σε δημοσιογράφους πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Mihails Kozlovs, το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ, δήλωσε ότι «ήταν στην πραγματικότητα ένα από τα πρώτα κράτη μέλη που εισήγαγαν την παρακολούθηση των ΑΞΕ».
«Το γεγονός ότι η Πορτογαλία δεν κοινοποίησε καμία περίπτωση μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, και εμείς στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε αν αυτό προέκυψε από τη μη εφαρμογή του [ευρωπαϊκού] κανονισμού ή αν προέκυψε από το γεγονός ότι απλώς δεν υπήρχαν πράξεις που θα έπρεπε να κοινοποιηθούν», δήλωσε ο Kozlovs απαντώντας σε ερώτηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Lusa κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε επίσης από την Επιτροπή, και αυτή είναι μία από τις συστάσεις μας, να αξιολογήσει πραγματικά τους μηχανισμούς ελέγχου στα κράτη μέλη, εάν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα που ορίζονται στον κανονισμό», πρόσθεσε ο Kozlovs.
Προειδοποίησε επίσης ότι ενώ εκτιμάται ότι υπάρχει μόνο 1,1% των ΑΞΕ στην Πορτογαλία, «το μέγεθος ουσιαστικά δεν έχει σημασία», καθώς «μία μόνο επένδυση μπορεί να επιφέρει μεγάλο κίνδυνο στην Πορτογαλία και σε άλλα κράτη μέλη».
«Είναι πολύ σημαντικό τα κράτη μέλη να έχουν κοινή αντίληψη για το ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς να οικοδομήσουν τα συστήματά τους για την καλύτερη αντιμετώπισή τους», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και επίπεδα κοινοποίησης.
Ο κανονισμός θεσπίζει ένα καθεστώς ανάλυσης των ΑΞΕ από τα κράτη μέλη και έναν μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ των χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση και τον ενδεχόμενο περιορισμό των επενδύσεων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της ΕΕ.
Έχει ήδη δώσει τη δυνατότητα στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη (ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν ή όχι μηχανισμό ελέγχου) να αξιολογήσουν πάνω από 1.100 ΑΞΕ.
Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις ΑΞΕ αυξάνονται σε στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία (όπως πυρηνικά εργοστάσια ή λιμάνια), σε κρίσιμους τομείς (κυρίως άμυνα, ημιαγωγοί ή ολοκληρωμένα κυκλώματα διπλής χρήσης) και ενόψει της πιθανής μεταφοράς ευαίσθητης τεχνολογίας σε τρίτη χώρα.
Το 2021, η ΕΕ κατέγραψε εισροές ΑΞΕ ύψους περίπου 117 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 8% του παγκόσμιου συνολικού επιπέδου.
Πηγή: Από Ana Matos Neves | Lusa.pt | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας