Πολιτική

Η στιγμή των δύσκολων αποφάσεων

Η στιγμή των δύσκολων αποφάσεων

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Σήμερα οι σχετικές ανακοινώσεις.

Το ζήτημα έχει αναλυθεί επί μακρόν και από όλες τις πλευρές. Μετά από κάθε περιστατικό οπαδικής βίας, άλλωστε, χύνονται τόνοι μελάνης για τα αίτια, τις λύσεις και τους υπεύθυνους. Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα γεγονότα της Παρασκευής, ήταν το τρίτο εξαιρετικά σοβαρό επεισόδιο -μετά τις δολοφονίες του Άλκη Καμπανού, τον Φεβρουάριο του 2022 και του Μιχάλη Κατσουρή τον περασμένο Αύγουστο- που κλήθηκε να διαχειριστεί σε αυτό τον κύκλο αιματηρής βίας, που αρχίζει από τη δεκαετία του ‘80 και συνεχίζεται έως τις ημέρες μας. Είναι αυτός, άλλωστε και ο λόγος, που στο Μέγαρο Μαξίμου και σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, αναζητούν μέτρα, που αυτή τη φορά δεν θα αφήνουν περιθώρια μη εφαρμογής ή μη αποτελεσματικότητας.

Το μήνυμα που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του νωρίς στη συνεδρίαση του Σαββάτου ήταν σαφές. Αυτή τη φορά, η θέση της πολιτείας είναι αμείλικτη και πρέπει να δείξει ότι η βούληση να τερματιστεί το ξέσπασμα του χουλιγκανισμού στη χώρα είναι αναμφισβήτητη. Ο πρωθυπουργός ανέφερε οργισμένα, γράφοντας στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτησή του, πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τους αγώνες της για να κερδίσει σε αυτόν τον αγώνα, γιατί όσο δύσκολος κι αν είναι ο αγώνας ενάντια στη βία των οπαδών, οφείλει όχι μόνο στα θύματα, αλλά και στην κοινωνία στο σύνολό της.

«Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται», συμπλήρωσε, χρησιμοποιώντας μια φράση, που είναι σαφές ότι έχει συγκεκριμένους αποδέκτες. Ακολούθησε στην ίδια γραμμή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος προανήγγειλε αντιμετώπιση του φαινομένου «χωρίς έλεος», προειδοποιώντας ότι κανένας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο και δεν θα μπει σε καθεστώς προστασίας, ενώ βάζοντας ευθέως στο στόχαστρο τις ομάδες σημείωσε ότι «δε μπορεί μία χώρα να είναι έρμαιο από ομάδες, οι οποίες θεωρούν ότι ζουν σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας».

Μέσα σε λίγες ώρες, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα κατά της οπαδικής βίας. Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο, τηρήθηκε σιγή ασυρμάτου από όλους τους εμπλεκόμενους. Αλλά το σενάριο που έχει ήδη κυκλοφορήσει δίνει μια υπόδειξη πρόθεσης. Σε αυτά τα σενάρια, δεν μιλάμε μόνο για την αναστολή του πρωταθλήματος, τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς οπαδούς, το κλείσιμο οργανωμένων φιλάθλων, αλλά και για αυστηρές ποινές που γίνονται χωρίς αναστολή.

Ανεξάρτητα από τα μέτρα που τελικά θα επιλεγούν, δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι το πλήγμα στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, οπότε είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Αναμένονται αντιδράσεις από όλες τις κατευθύνσεις. Από τη μία πλευρά, εκείνοι που εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι και δεν το έχουν αποδεχτεί ποτέ, και από την άλλη – εκείνοι που επηρεάζονται, χωρίς πραγματικά να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης.

Απέναντι σε αυτές τις αντιδράσεις θα κριθεί η αποφασιστικότητα πολιτείας και κυβέρνησης να μπει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της βίας που εμφανίζεται μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους ή τουλάχιστον να προσπαθήσει σοβαρά να το κάνει. Η αντιμετώπιση ενός φαινομένου, που έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, οδηγεί και σε μέτρα ανάλογων διαστάσεων, ισοπεδώνοντας, έναν ολόκληρο χώρο, όπως του αθλητισμού και βάζοντας στο ίδιο κάδρο ακόμη κι όσους αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments